Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Πιέσεις για «στήσιμο» διώξεων από Παπαγγελόπουλο καταγγέλλει ο εισαγγελέας Αθανασίου

Προκαταρκτική

Ακόμα ένας μάρτυρας φέρεται καταγγέλλει πιέσεις και παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην κατάθεσή του στην Προανακριτική της Βουλής. Πρόκειται για τον πρώην οικονομικό εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου ο οποίος μιλάει για επιχειρηματίες, πολιτικούς, εκδότες, τραπεζίτες και δημοσιογράφους, οι οποίοι φαίνεται να βρέθηκαν στο στόχαστρο του κ. Παπαγγελόπουλου.

Ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου, μπορεί όπως φέρεται να έχει καταθέσει να μην έχει χειριστεί την υπόθεση της Novartis, όμως ανοίγει την «βεντάλια» των παρεμβάσεων του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης σε μια σειρά από άλλες υποθέσεις με μείζον πολιτικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Προανακριτική Επιτροπή ο κ. Αθανασίου που έχει ερευνήσει υποθέσει όπως τις προμήθειες σε οπλικά συστήματα, την υπόθεση της Siemens, του αείμνηστου Ανδρέα Βγενόπουλου, της λίστας Λαγκάρντ αλλά και του πρώην γραμματέα Πολιτισμού κ. Ζαxόπουλου φέρεται να κατέθεσε ότι «όταν ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και κατά της Διαφθοράς ο κ. Παπαγγελόπουλος σκέφτηκα να ζητήσω τη βοήθεια του. Αν και είχε υπάρξει ένα δυσάρεστο γεγονός από την πλευρά του». Εξήγησε ότι «όταν τον Σεπτέμβριο του 2015 ο κ. Παπαγγελόπουλος διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός θεώρησα σωστό να του ζητήσω βοήθεια, αν και από πλευράς του τον Αύγουστο του 2015 προέβη σε μια αντιδικονομική πράξη. Αναφέρομαι στην επιστολή που έλαβε από τον κ. Φιλιππάκη για πρόσωπα εμπλεκόμενα στη λίστα Λαγκάρντ, τους κ. Μιωνή και Παπασταύρου. Θυμίζω ότι τον Αύγουστο του 2015 είχαμε υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό την κα Θάνου».

Click4More Ράικου: «Ο Παπαγγελόπουλος επεδίωκε κατάλυση του κράτους δικαίου, κατάλυση της δημοκρατίας»!

Και φέρεται να συνέχισε: «Αυτή η επιστολή λοιπόν δεν διαβιβάστηκε σε μένα ή την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά στον κ. Ζαγοραίο. Και αυτός έδωσε τον φάκελο στην κα Τουλουπάκη. Αυτοί χωρίς να διενεργήσουν άλλη εξέταση, έφυγαν και πήγαν στο Παρίσι συνοδεία και της δημοσιογράφου κυρίας Παπαδάκου για να συναντήσουν τον Φαλτσιανί. Όλα έγιναν με μυστικότητα και χωρίς να συνεννοούνται με τα καθ’ ύλην αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης. Κανονικά όλα αυτά Θα έπρεπε να έλθουν σε εμένα. Θα ρωτήσετε γιατί δεν πήγα εγώ στον Φαλτσιανί. Δεν υπήρχε νόμος που να μου επιτρέπει την αξιοποίηση του υλικού ενώ ο ίδιος ο Φαλτσιανί διωκόταν».

Ο κ. Αθανασίου φέρεται να έχει καταθέσει πως πράγματι ήταν φίλη του η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου και την εκτιμά ενώ για τον κ. Παπαγγελόπουλο φέρεται να κατάθεσε πως «γνωριζόμαστε από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, ήταν φίλος μου από παλιά. Και οι δύο ασχολούμασταν με θέματα διαφθοράς». Ο κ. Αθανασίου επίσης φέρεται να έχει αναφερθεί και στην διερεύνηση που έκανε της υπόθεσης του κ. Μιχάλη Σάλα λέγοντας πως «όταν επισκέφθηκα τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και του μίλησα για τον κ. Σάλα, εκείνος, μόλις άκουσε το όνομα του μου είπε “άκου να δεις, τους τραπεζίτες δεν τους πάω καθόλου. Είναι υπεύθυνοι για την κρίση και όταν βρίσκονται ένοχοι πρέπει να τιμωρούνται”».

Για τις υποθέσεις με τις οικονομικές λίστες, ο κ. Αθανασίου φέρεται να έχει καταθέσει πως ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν έδειξε ενδιαφέρον, αλλά έδειξε για τα μιντιακά και τους καναλάρχες και μάλιστα του ζήτησε να κινείται με ταχύτητα.

Μάλιστα φέρεται να έχει καταθέσει χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου: «Μια επίσκεψη μου είχε κάνει ο κ. Παπαγγελόπουλος και μου είπε “Παναγιώτη μου την εξουσία που έχω σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν την είχα ποτέ στη ζωή μου”. Τότε σκέφτηκα, γιατί δεν τη χρησιμοποιεί για να μας δώσει εργαλεία και κόσμο για την έρευνα μας στις λίστες; Στην πορεία, με καλούσε για να πληροφορείται εξέλιξη υποθέσεων κυρίως καναλαρχών. Με πίεζε για τον κ. Αλαφούζο. Του έλεγα όμως πως δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα». Μάλιστα φέρεται να έχει καταθέσει πως στις 9/8/2016 τον πήρε στο τηλέφωνο ο επίκουρος εισαγγελέας Δραγάτσης και του είπε “πρέπει να έλθω για ένα επείγον υπηρεσιακό θέμα. Δεν μπορώ να σου πω από τηλέφωνο. Μόνο από κοντά”. «Όντως τον είδα και τότε μου είπε “σου έφερα να υπογράψεις τη διάταξη δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων του κ. Αλαφούζου”. Του απάντησα γιατί να το κάνω εγώ; Τελικά την υπέγραψα δεν γινόταν διαφορετικά».

Ο κ. Αθανασίου φέρεται επίσης να έχει αναφερθεί στην κατάθεσή του στην προανακριτική και στην υπόθεση Βγενόπουλου λέγοντας: «Ο κ. Παπαγγελόπουλος μας πίεζε αφόρητα. Έφθασε μέχρι στο σημείο να απειλεί ότι εάν δεν τελειώσει άμεσα ο φορολογικός έλεγχος θα βγει στα κανάλια και θα πει ότι τα έχουν αρπάξει από τον Βγενοπουλο”. Τον ρώτησα “Μα τι είναι αυτά που λες; Έχεις στοιχεία”; και απάντησε: “Όχι όμως είμαι σίγουρος πως τα έχουν αρπάξει”.

Σύμφωνα με πηγές από την προανακριτική επιτροπή ο κ. Αθανασίου φέρεται να έχει καταθέσει επίσης πως ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης τον ρωτούσε για το εάν έχει τίποτα στοιχεία σε βάρος του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου των ΝΕΩΝ. «Και όταν του απάντησα πως όχι, δεν έχω» τότε εκείνος που είπε αφήνοντάς τον εμβρόντητο: “Δεν μπορείς να φτιάξεις κάτι;”

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις