Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Πλακιωτάκης στο newsit.gr: Η Τουρκία θέλει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Πλακιωτάκης στο newsit.gr: Η Τουρκία θέλει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Για όλα όσον αφορά στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο μίλησε στο newsit.gr και στην Μάγδα Τσέγκου ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Για την επίθεση των Τούρκων στο σκάφος μας του Λιμενικού ο κ. Πλακιωτάκης είπε: «Καταρχήν βιώσαμε μία ακόμα επιθετική και προκλητική συμπεριφορά από πλευράς της Τουρκίας. Παραβιάζει για μία ακόμα φορά το διεθνές δίκαιο. Από την άλλη τα στελέχη του Λιμενικού σώματος αντέδρασαν με ψυχραιμία. Τα στελέχη μας υπηρετούν την εθνική γραμμή που είναι η γραμμή της τήρησης των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία έχει θορυβηθεί από την αύξηση της επιχειρησιακής δραστηριότητας αλλά και αποτελεσματικότητας των στελεχών μας, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, από την άλλη όμως εμείς με κανένα τρόπο δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της Τουρκίας. Θα συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Αυτό είναι το σημαντικό μας όπλο και επειδή ξέρετε πολλοί μας ρωτάνε γιατί η αντίδρασή μας δεν ήταν πιο δυναμική. Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι εμείς, δεν πρόκειται να θυσιάσουμε πάνω από οποιαδήποτε αν θέλετε ικανοποίηση συναισθημάτων, τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων. Η απάντησή μας είναι ψυχραιμία, σεβασμός στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και σε καμία περίπτωση εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της Τουρκίας. Είναι προφανές ότι η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Είναι προφανές αυτό. Από την άλλη όμως εμείς έχουμε αυξήσει την επιχειρησιακή μας δραστηριότητα, έχουμε αυξήσει τις περιπολίες μας, έχουμε αυξήσει τα σκάφη μας, το προσωπικό μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει θα έλεγα μια θαλάσσια ασπίδα στο Αιγαίο, που προστατεύουμε στον ύψιστο βαθμό τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, σε συνεργασία και με το πολεμικό ναυτικό αλλά και τις ένοπλες δυνάμεις και υλοποιούμε προφανώς την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για φύλαξη στο μέγιστο βαθμό και προστασία στο μέγιστο βαθμό των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας».

Στο ερώτημα τι θα συνέβαινε αν είχαμε βύθιση του σκάφους αλλά και ποια είναι η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης ο υπουργός Ναυτιλίας είπε: «Προσέξτε, όπως είπα και προηγουμένως, η Τουρκία προκαλεί και επιθυμεί να υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι σε αυτά του είδους τα ζητήματα υπάρχουν και κόκκινες γραμμές. Αν απειληθεί η εθνική κυριαρχία της χώρας μας, να ξέρετε ότι θα αντιδράσουμε αναλόγως. Τα στελέχη μας είναι έτοιμα σε κάθε περίπτωση να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση και απειλή. Είναι έμπειρα στελέχη, έχουν διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν εμείς σε επιχειρησιακό επίπεδο, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε ή απειλή ή πρόκληση. Η κόκκινη γραμμή είναι η παραβίαση των εθνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας. Προσέξτε, η Τουρκία επιδίδεται σε ένα όργιο ψεύδους και προπαγάνδας. Και χαρακτηριστικά έχω πει ότι, η μεθόδοι Γκέμπελς ωχριούν μπροστά τις μεθόδους του Τούρκου Προέδρου. Εμείς λοιπόν σε αυτές του είδους τις προκλήσεις, σε αυτές του είδους τα ψεύδη, τις προπαγάνδες, απαντούμε με ψυχραιμία, αλλά από την άλλη απαντάμε και με τόλμη και με αποφασιστικότητα. Άρα εμείς είμαστε έτοιμοι, αυτό θέλω να σας το βεβαιώσω, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο τα στελέχη του Λιμενικού σώματος προστατεύουν τα θαλάσσια σύνορά μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε έχοντας αυξήσει στο μέγιστο βαθμό την επιχειρησιακή μας δραστηριότητα στο Αιγαίο».

Στο θέμα του εξοπλισμού μας και πόσο επαρκεί το προσωπικό για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που είχαμε αυτές τις ημέρες είπε: «Σε εξέλιξη έχουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα εξοπλισμού με επιχειρησιακά μέσα, με συστήματα, το λιμενικό σώμα πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Τα επόμενα τρία χρόνια το λιμενικό σώμα θα εξοπλιστεί με 54 σκάφη διαφόρων τύπων. Ήδη από τον ερχόμενο μήνα θα παραλάβουμε τα πρώτα σκάφη δωρεά της Ένωσης Ελλήνων εφοπλιστών, τα οποία θα συμβάλλουν σε πολύ σημαντικό βαθμό στης αύξησης, στην αύξηση στην επιχειρησιακή μας δραστηριότητας στο Αιγαίο, όπως βεβαίως θα συνεχίσουμε με έντονους ρυθμούς να εξοπλίζουμε το λιμενικό σώμα με όλα τα δυνατά μέσα, για παράδειγμα είναι μια ευτυχής συγκυρία την ώρα που γίνεται αυτή η συνέντευξη, στη βουλή αυξάνουμε την οργανική δύναμη του λιμενικού σώματος κατά 1500 άτομα. Ξέρετε αυτό είχε να γίνει πάρα πολλά χρόνια. Το λιμενικό σώμα λοιπόν επειδή το εύρος των δραστηριοτήτων του είναι πάρα πολύ μεγάλο, δεν είναι μόνο η προστασία των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας, η πάταξη του εγκλήματος, η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, ζητήματα έρευνας και διάσωσης, έχει πολύ μεγάλη προσφορά στα 101 χρόνια δραστηριότητάς του, στη συμβολή κυρίως στην εμπορική μας ναυτιλία. Στην πρώτη παγκόσμια δύναμη του κόσμου. Άρα ο ρόλος των στελεχών του λιμενικού σώματος είναι πάρα πολύ σημαντικός και στο κομμάτι το αναπτυξιακό, στην ανάπτυξη της εμπορικής μας ναυτιλίας και βεβαίως στο δεύτερο πολύ σημαντικό, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια στην προστασία των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας».

Και συνέχισε: «Οι Έλληνες εφοπλιστές μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού που έχουν συστήσει της συνένωσης, δεν μας βοηθούν μόνο σε επίπεδο ενίσχυσης των επιχειρησιακών μας μέσων. Τους τελευταίους οκτώ μήνες που έχουμε αναλάβει και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας έχουν βοηθήσει σημαντικά, στον τομέα για παράδειγμα της ναυτικής εκπαίδευσης. Έχουμε επαναλειτουργήσει το ΚΕΣΕΝ στην Μακεδονία με δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Έχουμε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις σε κτίρια της Ναυτικής Ακαδημίας στον Ασπρόπυργο και θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε στο κτιριολογικό πρόγραμμα του Ασπροπύργου. Άρα οι παρεμβάσεις της Ένωσης δεν είναι μόνο στα επιχειρησιακά μέσα. Βεβαίως ανάγκες υπάρχουν. Για παράδειγμα στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης, είναι ένας τομέας που μπορούν να συμβάλλουν και έχουν ήδη συμβάλλει ο ελληνικός εφοπλισμός και ιδιαιτέρως τους ευχαριστώ, όπως έχουν συμβάλλει και διαχρονικά στην ενίσχυση και της ανάπτυξης ως στρατηγική συμβολή στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Σε κάθε όμως περίπτωση πιστεύω ότι αυτή την ώρα, αυτή τη δύσκολη ώρα, αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη είναι οι ακρίτες μας, τα στελέχη μας που υπηρετούν στο ανατολικό Αιγαίο, νομίζω ότι χρειάζονται όχι μόνο την ηθική μας στήριξη αλλά και την υλική».

Η FRONTEX θα επιχειρεί και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών;

«Είναι κάτι το οποίο ζήτησε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις συναντήσεις τους με τους άλλους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σίγουρα η Frontex είναι μία ευρωπαϊκή δύναμη, που μπορεί να αυξήσει την επιχειρησιακή της δραστηριότητα. Ομολογουμένως μετά τις ταχύτατες παρεμβάσεις και τις διπλωματικές κινήσεις του Πρωθυπουργού, σιγά σιγά βλέπετε και αρχίζει και η ενίσχυση των επιχειρησιακών μας μέσων και των χερσαίων αλλά και των θαλασσίων επιχειρησιακών μέσων, με την ανάπτυξη των ταχέων δυνάμεων επέμβασης Rabid. Άρα είχαμε έμπρακτη στήριξη και έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης το τελευταίο χρονικό διάστημα. Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να γίνει ακόμα πιο έντονη. Να ενισχυθεί η φύλαξη των θαλασσίων αλλά και χερσαίων συνόρων της πατρίδας μας, με επιπλέον προσωπικό, με επιχειρησιακά μέσα, με συστήματα. Όλα αυτά βεβαίως θα ενεργοποιηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες και αυτό ξέρετε είναι πάρα πολύ σημαντικό. Όμως εφόσον συμφωνήσει βεβαίως και η Τουρκία στα πλαίσια της αναθεώρησης της κοινής δήλωσης, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, αυτό θα ήταν κάτι πάρα πολύ σημαντικό και θα βοηθούσε σημαντικά ώστε να μειωθούνε οι ροές. Πάντως θέλω να σημειώσω ότι μετά από την αποφασιστική μας αντίδραση, το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι θαλάσσιες ροές έχουν μειωθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό. Σχεδόν έχουν μηδενιστεί, σχεδόν έχουν μηδενιστεί και αυτό οφείλεται στην τεράστια επιχειρησιακή δραστηριότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο, (Πολεμικού ναυτικού, ενόπλων δυνάμεων) κυρίως όμως του λιμενικού σώματος, Frontex, που έχουν συνεργαστεί σε πολύ υψηλό επίπεδο και βέβαια αυτό αντιλαμβάνεστε ότι λειτουργεί αποτρεπτικά».

Στο ερώτημα αν θα εφαρμοστεί το push back ο κ. Πλακιωτάκης απαντά: «Τα στελέχη του λιμενικού σώματος επειδή και εδώ έχει γίνει πολύς λόγος, να ξέρετε ότι πάντα ενεργούν με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Έχουμε αυξήσει την αποτρεπτική μας δύναμη, έχουμε ενισχύσει τα επιχειρησιακά μας μέσα, έχουμε αυξήσει το προσωπικό, έχουμε αυξήσει τις περιπολίες. Σε κάθε όμως περίπτωση και θέλω να το ξεκαθαρίσω και δημοσίως, τα στελέχη του λιμενικού σώματος ενεργούν και σέβονται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Κοιτάξτε τα θέματα έρευνας και διάσωσης είναι ένα άλλο το ένα πράγμα και άλλο το θέμα της έρευνας και διάσωσης. Για τα θέματα της έρευνας και διάσωσης, προφανώς και χρειαζόμαστε επιχειρησιακά μέσα, προφανώς και χρειαζόμαστε συστήματα αλλά και έγκαιρη παρέμβαση. Άρα είναι ένα σύνολο μέτρων, το οποίο προφανώς και εμείς το προωθούμε ως υπουργείο, να ενισχύσουμε το λιμενικό σώμα και με προσωπικό και με επιχειρησιακά μέσα και συστήματα, διότι προφανώς τα θέματα έρευνας και διάσωσης είναι σημαντικά σε θέματα εθνικών και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Το γνωρίζω πολύ καλά άλλωστε και από την προηγούμενη θητεία μου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά να ξέρετε ότι σε κάθε περίπτωση τα στελέχη του Λιμενικού σώματος, έχουν αυξημένη ετοιμότητα σε τέτοιου είδους ζητήματα».

Δείτε όλη την συνέντευξη του κ. Πλακιωτάκη στο newsit.gr και την Μάγδα Τσέγκου

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις