Πολιτική

Ποινικό αδίκημα η πώληση αλκοόλ σε ανήλικους: Ποια μέτρα προωθεί η κυβέρνηση μετά τα περιστατικά ακραίας μέθης

Αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο και για το κάπνισμα στους εξωτερικούς χώρους

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης για τα ολοένα και αυξανόμενα περιστατικά ακραίας μέθης ανηλίκων λόγω αλκοόλ, ορισμένοι εκ των οποίων οδηγούνται στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Ενδεικτική η περίπτωση του 14χρονου από τα Ιωάννινα που διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ενώ χθες (02.01.25) το φως της δημοσιότητας είδε ανάλογο περιστατικό με μία ανήλικη που νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Καλαμάτας.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, οι εισαγωγές παιδιών στα νοσοκομεία λόγω ακραίας μέθης υπερδιπλασιάστηκαν. 

«Τους τελευταίους μήνες υπάρχει υπερδιπλασιασμός των περιστατικών παιδιών που προσέρχονται στα νοσοκομεία μετά από μέθη. Ο αριθμός των ανήλικων παιδιών είναι διαρκώς αυξανόμενος.

Προσέρχονται είτε μετά από μέθη, είτε από υπερβολική χρήση, είτε από νοθευμένα ποτά στα επείγοντα των εφημερευόντων παιδιατρικών νοσοκομείων και κλινικών γενικών νοσοκομείων. Θα πρέπει να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας των μαγαζιών που σερβίρουν αλκοόλ σε ανήλικα παιδιά και ταυτόχρονα οι οικογένειες να είναι πιο προσεκτικές με τα παιδιά τους.

Γιατί η μέθη των παιδιών δεν συμβαίνει πάντα σε κέντρα διασκέδασης. Συχνά τα παιδιά συγκεντρώνονται σε πλατείες σε μεγάλες και κάνουν χρήση αλκοόλ», δήλωσε ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος των εργαζομένων της Ομοσπονδίας. 

Με αφορμή το μπαράζ τέτοιων επεισοδίων το τελευταίο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση αναμένεται να αυστηροποιήσει το πλαίσιο γύρω από την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε ανήλικους.

Πρώτη «καμπάνα» για τους παραβάτες είναι η μετατροπή σε ποινικό αδίκημα της διάθεσης αλκοόλ σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών και μάλιστα δίχως καμία εξαίρεση.

Επίσης, επανέρχεται η αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας να διενεργεί ελέγχους σε κλαμπ και κέντρα διασκέδασης, καθώς και η δυνατότητα άμεσης σφράγισης των χώρων νυχτερινής διασκέδασης, που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες.

Την ίδια ώρα, αναμένεται τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και για το κάπνισμα στη χώρα μας.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2024 οι υπουργοί Υγείας των κρατών μελών της ΕΕ κατέληξαν σε συναίνεση για να συστήσουν αυστηρότερους αντικαπνιστικούς κανονισμούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν την απαγόρευση του καπνίσματος και του ατμίσματος σε διάφορους εξωτερικούς χώρους, όπως παιδικές χαρές, αίθρια καφετεριών, πισίνες, παραλίες, ζωολογικούς κήπους και ταράτσες εστιατορίων.

Στην Ελλάδα, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ρητή απαγόρευση του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους όπου συγκεντρώνονται ανήλικοι, όπως παιδικές χαρές και αθλητικές εγκαταστάσεις. Αυτή η απαγόρευση ισχύει τόσο για τα κανονικά τσιγάρα όσο και για τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων ή άλλων συσκευών καπνίσματος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σωκράτης Φάμελλος στο 5ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: «Είμαστε εδώ, όρθιοι, θα έχει αντίπαλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης»
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, στη δευτερολογία του, τόνισε πως στόχος είναι η αναγέννηση του κόμματος για την ανατροπή του καθεστώτος Μητσοτάκη - Οι αιχμές προς τον Σπίρτζη
Σωκράτης Φάμελλος
Βολές προς πάσα κατεύθυνση από Σπίρτζη στο 5ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ - «Η διαθεσιμότητά μου θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις του κόμματος»
Ο πρώην υπουργός αποκάλεσε το συνέδριο ως «συνέδριο συρρίκνωσης» ασκώντας κριτική στην ηγεσία του κόμματος αλλά και στον Στέφανο Κασσελάκη
Χρήστος Σπίρτζης
Μητσοτάκης για την απόφαση του ΣτΕ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια: «Η Ελλάδα σταματά να αποτελεί παγκόσμια εξαίρεση, τέλος οι ιδεοληψίες»
Ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του τόνισε πως από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, τα παιδιά θα σταματήσουν να φεύγουν από την πατρίδα τους για σπουδές
Κυριάκος Μητσοτάκης
3