Πολιτική

Πολάκης και Φάμελλος σε αντίθετη τροχιά για την κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας

Διάσταση απόψεων ανάμεσα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τον Παύλο Πολάκη για το θέμα των τραπεζών κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με δύο διαφορετικές γραμμές εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα, με τους Σωκράτη Φάμελλο και Παύλο Πολάκη να «πρωταγωνιστούν».

Χθες, (12.12.2024) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, προχώρησε σε μια παρέμβαση κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Ολομέλεια διατυπώνοντας την πρόταση της ενεργητική συμμετοχής του δημοσίου δια της μετοχικής σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να μπορεί να ελέγχει τις χρεώσεις και τα επιτόκια.

Υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση αυτή δεν είναι κρατικοποιήση της Εθνικής Τράπεζας- το κατέστησε σαφές λίγο αργότερα συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι η πρόταση του δεν είναι αυτή που έχει εκφράσει, ο Παύλος Πολάκης και μάλιστα ότι αυτή την πρόταση Πολάκη δεν την έχουμε μελετήσει…

Ο Παύλος Πολάκης, όμως έδειξε ότι επιμένει στην δική του πρόταση περί κρατικοποίηση της Εθνικής και μάλιστα το κατέστησε απολύτως σαφές αυτό από το βήμα της Ολομέλειας.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ λέει με τον πιο επίσημο τρόπο ότι πρέπει να περιέλθει ξανά στο Δημόσιο η τράπεζα», μάλιστα έδειξε και τον δρόμο λέγοντας στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης πως «έχετε ήδη καθαρή ζημιά του δημοσίου 8,5 δις ευρώ τουλάχιστον μόνο από την Εθνική Τράπεζα. Γιατί να μην την πάρουμε πίσω;» προτείνοντας την διάθεση μέρους των πλεονασμάτων για την εξαγορά του 50% της Εθνικής Τράπεζας.

Δείτε live:

Χθες πάντως, στην πρόταση Φάμελλου, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλίας απάντησε  ότι:  «δεν επιτρέπεται Κράτος να παρέμβει στις αποφάσεις επιτοκίων τράπεζας. Αυτό απαγορεύεται από του κανόνες της ΚτΕ, εάν συμβεί κάτι τέτοιο πολύ απλά θα πάρουν την άδεια της Τράπεζας».

Για δε, το colpo crosso που σκέφτηκαν στο νέο ΣΥΡΙΖΑ – και θύμισε πολύ το 2015 με τον  Γιάνη με ένα ν- δηλαδή το Κράτος να αγοράσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών μιας συστημικής τράπεζας για να καθορίζει εκείνο  τα επιτόκια,  του απάντησε πως «σήμερα το Κράτος είχε και έχει μετοχές σε τράπεζες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο μέτοχος είτε είναι δημόσιο είτε ιδιώτης επενδυτής να αποφασίζει επί των επιτοκίων που χρεώνει.

Στην περίπτωση που αυτό το αντιληφθεί η ΕκΤ και το εποπτικό της όργανο ότι ο μέτοχος παρεμβαίνει στις αποφάσεις καθορισμού των επιτοκίων η Τράπεζα θα χάσει την άδειά της.

Υπάρχει για τον καθορισμό των επιτοκίων εποπτικός μηχανισμός και το ΔΣ που είναι υποχρεωμένο να αποφασίζει  προς το συμφέρον των υπόλοιπων μετόχων και σε συνάρτηση με τον ανταγωνισμό, άρα μην μπερδεύετε την έννοια του μετόχου με την έννοια του ΔΣ και ποιος αποφασίζει για τα επιτόκια.

Το Κράτος μπορεί να έχει τραπεζικές μετοχές αλλά δεν μπορεί να αποφασίζει όμως ο μέτοχος για το ύψος των επιτοκίων» και προέτρεψε τον κ. Φάμελλο και τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι λίγο προσεκτικότεροι στις λεπτομέρειες και να κάνουν ρεαλιστικές προτάσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γιώργος Σιακαντάρης: Η βελόνα του ΠΑΣΟΚ έχει κολλήσει και όχι λόγω του Ανδρουλάκη – Δέχομαι προσωπικές επιθέσεις γι’ αυτά που λέω από το 2010
«Δέχομαι το 2026 προσωπικές επιθέσεις για απόψεις που έχω εκφράσει από τις αρχές της δεκαετίας του 2010» γράφει στην ανάρτησή του
Γιώργος Σιακαντάρης
Μαρία Καρυστιανού: Αν νομοθετηθεί ο όρος γυναικοκτονία θα είναι σαν να λέω ότι η γυναίκα ανήκει στις ευάλωτες ομάδες
«Ο όρος γυναικοκτονία τονίζει τη διάκριση μεταξύ των γυναικών και των ανδρών. Τοποθετεί τη γυναίκα στις ευάλωτες ομάδες, Δεν πιστεύω ότι η γυναίκα είναι αδύναμο φύλο», υποστήριξε η πρόεδρος της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία»
Μαρία Καρυστιανού
25
Μπαράζ περιοδειών κορυφαίων υπουργών και στελεχών της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα – «Εξόρμηση» για τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους
Τα «αναχώματα» στην Πελοπόννησο λόγω Σαμαρά, το τεστ του πρωθυπουργού για το ποιοι υπουργοί «ιδρώνουν τη φανέλα» και τα «γαλάζια» φροντιστήρια
Κυριάκος Μητσοτάκης 61
Ευρωπαϊκό μοντέλο και στις διατακτικές σίτισης, ζητά το ΠΑΣΟΚ
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι η μηνιαία παροχή σίτισης στην Ευρώπη αντιστοιχεί μεσοσταθμικά στο 20% του κατώτατου μισθού, ενώ στην Ελλάδα περιορίζεται στο 12%-13%, κατατάσσοντας τη χώρα στην τελευταία θέση
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Νέο επεισόδιο στην κόντρα Λατινοπούλου - Παϊτέρη: Η πρόεδρος της Φωνής Λογικής θυμήθηκε την ερώτηση του στον Τσακνή «αν είναι γύφτος»
Η κόντρα που ξεκίνησε από τηλεοπτικό πάνελ μεταφέρεται στα social media, με την πρόεδρο της Φωνής Λογικής να ανασύρει παλαιότερη συνέντευξη του τραγουδιστή
Παϊτέρης και Λατινοπούλου 6