Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Πόλεμος για τα δάνεια των κομμάτων με… άρωμα εκλογών

Πόλεμος για τα δάνεια των κομμάτων με… άρωμα εκλογών

Οι δανειοδοτήσεις των κομμάτων – ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ – από το 2000 μέχρι το 2011 αναμένεται να μονοπωλήσουν το πολιτικό ενδιαφέρον το επόμενο χρονικό διάστημα. Η υπόθεση η οποία είχε μπει στο αρχείο  ανακινήθηκε εκ νέου και οι εισαγγελείς έχουν στείλει ήδη κλήσεις για ανωμοτί καταθέσεις Τραπεζικών στελεχών. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να κληθούν από την δικαιοσύνη και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Η εξέλιξη αυτή όπως ήταν φυσικό πυροδότησε το πολιτικό κλίμα καθώς επανέφερε την συζήτηση στην σκανδαλολογία και σε θέματα που θεωρούνται τοξικά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βρίσκεται πίσω από την εξέλιξη αυτή καθώς η εν λόγω υπόθεση είχε μπει στο συρτάρι τον Μάρτιο 2013 με μια τροπολογία με την οποία απαλλάσσονταν των ευθυνών όλοι οι Τραπεζικοί που είχαν υπογράψει τις εν λόγω δανειοδοτήσεις.

Ο επίκουρος εισαγγελέας Οικονομικού εγκλήματος Γιώργος Καλούδης όμως, ο οποίος είχε διερευνήσει την υπόθεση είχε αντίθετη άποψη καθώς είχε εισηγηθεί ονομαστικά την απόδοση κακουργηματικών κατηγοριών σε βάρος τραπεζικών στελεχών και πολιτικών – κομματικών παραγόντων για την δανειοδότηση της ΝΔ με 220 εκατομμύρια και του ΠΑΣΟΚ με 200 εκατομμύρια.

Αντί για συγγνώμη ζητάνε τα ρέστα

Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των κομμάτων που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή επισημαίνουν ότι «αφού απέτυχαν οι προσπάθειες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να θαφτούν οι ευθύνες τους για τα θαλασσοδάνεια σχεδόν μισού δισ. ευρώ, τώρα που η Δικαιοσύνη προχωρά ανεμπόδιστη στη διερεύνηση, αντί να ζητήσουν έστω μία συγγνώμη όχι μόνο για τα δάνεια αλλά και για την κατάπτυστη τροπολογία του 2013, με την οποία απαλλάσσονταν όλοι οι υπεύθυνοι, ζητούν από πάνω και τα ρέστα. Έχουν το θράσος να ζητούν διαγραφή των δανείων τους και να ανακαλύπτουν πάλι πολιτικές διώξεις και σκευωρίες. Θα ήταν προτιμότερο να ενημερώσουν τους Έλληνες πολίτες πότε και πώς θα ξεπληρώσουν τα φέσια τους».

Από την Κουμουνδούρου μάλιστα εκφράζεται η άποψη ότι η υπόθεση αναμένεται να τρέξει με ταχύτατους ρυθμούς καθώς η αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής παρέδωσε ένα πόρισμα απόλυτα τεκμηριωμένο και αιτιολογημένο στην δικαιοσύνη. Μια έρευνα που στάθηκε αφορμή να βγει από το αρχείο το πόρισμα Καλούδη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας μάλιστα αναφερόμενος στην υπόθεση τόνισε ότι «πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ήταν πάνω από 1.500 σελίδες, εκδόθηκε με βάση αποδεικτικό υλικό άνω των 100.000 σελίδων, ενώ “παρέλασαν” στην επιτροπή όλοι οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ, των κομμάτων, των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, «αποτελεί μία δικαίωση σε πολιτικό επίπεδο. Οι δικαστές θα ασχοληθούν με την δικαστική πλευρά. Οι κακουργηματικές παραβάσεις είναι πολύ σημαντικές για τα τραπεζικά στελέχη και τους υπευθύνους των ταμείων των δύο κομμάτων (σ.τ.σ. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ)», υπογράμμισε.

Ο κ. Λάππας ανέφερε ακόμα ότι «αυτό που μου κάνει εντύπωση τώρα, είναι η κλήση του ΚΚΕ» από τους εισαγγελικούς λειτουργούς. «Εμείς δεν βρήκαμε κάτι μεμπτό. Και τα τραπεζικά του δάνεια εξυπηρετούντο πλήρως και έχει τεράστια ακίνητη περιουσία που διασφαλίζει την δανειοδότησή του. Με κατέπληξε». «Εξυπηρετούνται τακτικά τα δάνειά του, είναι πλήρως εξυπηρετούμενα», επανέλαβε ο κ. Λάππας, ενώ έχει τα περισσότερα έσοδα «πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ από τις εισφορές».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις