Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

“Πόλεμος” ΝΔ – ΑΠΕ για τις… συντάξεις!

“Πόλεμος” ΝΔ – ΑΠΕ για τις… συντάξεις!
Φωτογραφία Αρχείου: ΑΠΕ - ΜΠΕ

– Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ – ΜΠΕ για την ενημέρωση των κομμάτων σχετικά με το αν θα περικοπούν οι συντάξεις άναψε… φωτιές
– Επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες οι θεσμοί σκέφτονται ακύρωση του μέτρου και έχουν ενημερώσει τα κόμματα
– Επίθεση από τη Νέα Δημοκρατία στο Πρακτορείο, το χαρακτηρίζει όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης
– ΑΠΕ: Εμμένουμε στο ρεπορτάζ μας, καμία αναφορά στη ΝΔ
– Τζανακόπουλος: Σήμερα σας φταίει το ΑΠΕ, αύριο το κακό το ριζικό σας!

Ένας “πόλεμος” που δύσκολα θα έχει… ανακωχή έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Αφορμή οι συντάξεις και το αν θα περικοπούν από την 1η Ιανουαρίου του 2019, όπως έχει ψηφιστεί αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους θεσμούς πως το μέτρο δεν είναι… απαραίτητο.

Όλα ξεκίνησαν με ένα τηλεγράφημα στις 06:00 το πρωί της Παρασκευής (14.09.2018) με τίτλο “Οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων αλλά για ακύρωσή του“. Ανέφερε, στην αρχή του, το κείμενο, “Βιώσιμο θεωρούν οι θεσμοί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο, και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του. Αυτό αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης“.

Η τελευταία φράση όσον αφορά στην ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν εκείνη που “‘άναψε”… φωτιές. Γιατί πρώτα η Νέα Δημοκρατία και στη συνέχεια ο τομεάρχης Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής, Φίλιππος Σαχινίδης διέψευσαν οποιαδήποτε ενημέρωση από τους θεσμούς.

Η αξιωματική αντιπολίτευση μάλιστα, στην ανακοίνωσή της, επιτέθηκε με σφοδρότητα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και κάλεσε τη διοίκηση του Πρακτορείου «να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης».

Η απάντηση από το ΑΠΕ – ΜΠΕ δεν άργησε να έρθει. Το πρακτορείο αναφέρει ότι εμμένει στο ρεπορτάζ των συντακτών του και επί της ουσίας ρίχνει το… μπαλάκι στους θεσμούς για την ενημέρωση των κομμάτων. Όπως αναφέρει, άλλωστε, στο επίμαχο τηλεγράφημα, τονίζεται ότι οι ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν πως ενημέρωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς να γίνεται αναφορά στη ΝΔ!

Η απάντηση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

To Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του από ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του».

Στο τηλεγράφημα τονίζεται ότι «οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης», χωρίς να γίνεται ουδεμία αναφορά στη ΝΔ.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

«Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το μέτρο της νέας περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019. Το μέτρο που δεν υπήρχε καν στο 3ο αχρείαστο Μνημόνιο, ψηφίστηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. κατέθεσε και τροπολογία προ διμήνου για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές, την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου δυστυχώς απέρριψε.

Τις ξεκάθαρες αυτές θέσεις της η Ν.Δ. τις επανέλαβε και στη συνάντηση της Τρίτης 11.09.2018 που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους. Έκτοτε, καμία άλλη συνάντηση ή ενημέρωση δεν υπήρξε στην αξιωματική αντιπολίτευση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους Θεσμούς

Με αυτά τα δεδομένα, καλούμε τη διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης».

Κίνημα Αλλαγής: Να αποκαταστήσει την αλήθεια το ΑΠΕ

Αφού διαψεύδει ότι ενημερώθηκε από τους θεσμούς πως δεν θα περικοπούν οι συντάξεις, το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του καλεί το ΑΠΕ – ΜΠΕ να αποκαταστήσει την αλήθεια.

Αναφέρει ότι στη συνάντηση των στελεχών του με τους εκπροσώπους των θεσμών, όχι μόνο οι ίδιοι ενημέρωσαν ότι δεν είχαν πρόταση από την κυβέρνηση για το θέμα αλλά σημείωσαν πως ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. ανέφερε ότι οι αποφάσεις για τις συντάξεις θα παρθούν από το Eurogroup.

Η ανακοίνωση από το Κίνημα Αλλαγής

Το σημερινό δημοσίευμα του Α.Π.Ε. περί «ενημέρωσης των κομμάτων» από τους Θεσμούς, ότι δεν θα ισχύσει η περικοπή των συντάξεων την 1/012019, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τουλάχιστον όσον αφορά το Κίνημα Αλλαγής.

Η αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής με εντολή της Φώφης Γεννηματά, πρότεινε κατά την συνάντηση με τους Θεσμούς στις 11/09/2018 την αλλαγή του Νόμου Κατρούγκαλου και την κατάργηση της διάταξης για την περικοπή των συντάξεων την 1/01/2019. Διάταξη την οποία προβλέπει ο Νόμος που ψήφισαν ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Εξ άλλου το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει σχετική Πρόταση Νόμου.

Οι εκπρόσωπου των Θεσμών μας ενημέρωσαν ότι δεν έχουν λάβει καμία σχετική πρόταση από την Κυβέρνηση. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM δεν τοποθετήθηκαν στο θέμα αυτό, ο δε εκπρόσωπος της Ε.Ε., διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις θα παρθούν από το Eurogroup.

Καλούμε το Α.Π.Ε. να αποκαταστήσει το ταχύτερο δυνατόν την αλήθεια.

Όσον μας αφορά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε να αλλάξει συνολικά ο Νόμος Κατρούγκαλου, που μετατρέπει τόσο τις παλιές όσο και τις νέες συντάξεις σε φιλοδωρήματα.

Ένωση Κεντρώων: Στη σφαίρα της ψηφοθηρίας όσα ακούγονται

Και η Ένωση Κεντρώων από την πλευρά της διέψευσε ουσιαστικά οποιαδήποτε ενημέρωση, αποδίδοντας τα όσα ακούγονται «στη σφαίρα της ψηφοθηρίας και της επικοινωνιακής τακτικής του Μαξίμου». Κατηγορεί δε την κυβέρνηση πως παίζει με τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων

Στις 15 Οκτωβρίου θα ξέρουμε με ακρίβεια, εάν το μέτρο που έχει ψηφίσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την περικοπή των συντάξεων εφαρμοστεί, καταργηθεί ή πάρει χρονική παράταση. Μέχρι τότε όσα ακούγονται και γράφονται κινούνται στην σφαίρα της ψηφοθηρίας και της επικοινωνιακής τακτικής του Μαξίμου. Είναι πολιτικά ανέντιμο να παίζει η Κυβέρνηση με την ζωή εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων που βιώνουν πολύ δύσκολα την καθημερινότητά τους.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις