Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Συναγερμός στην ελληνική κυβέρνηση για πιθανούς τριγμούς στην οικονομία, μεταναστευτικό και τρομοκρατικές επιθέσεις

Πόλεμος στο Ισραήλ: Συναγερμός στην ελληνική κυβέρνηση για πιθανούς τριγμούς στην οικονομία, μεταναστευτικό και τρομοκρατικές επιθέσεις

Με τη φράση “δε χρειάζεται να σας πω πόσο ανησυχούμε για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή” προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποτύπωσε το κλίμα που επικρατεί στην Αθήνα, την ώρα που το Ισραήλ βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη χερσαία επίθεση του. 

O κίνδυνος ανάφλεξης, με τη γενίκευση της σύρραξης με τη συμμετοχή και άλλων μουσουλμανικών χωρών, φαντάζει όλο και πιο ορατό ως σενάριο, με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκης να στρέφει το βλέμμα της σε τρία πιθανά μέτωπα.

Κίνδυνος για νέο “τσουνάμι” ακρίβειας – Προετοιμασία για νέα μέτρα στήριξης

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο κίνδυνος να υπάρξουν νέοι τριγμοί, αν η τιμή του πετρελαίου εκτιναχθεί στα ύψη, προκαλεί πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο. Μία τέτοια εξέλιξη θα έχει αλυσιδωτές συνέπειες σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, γιγαντώνοντας το “τσουνάμι” της ακρίβειας, κάτι που θα πιέσει την κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα στήριξης για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και επεξεργάζονται ένα plan b. Αν και εφόσον η τιμή του βαρελιού στο πετρέλαιο ανέβει από ένα ύψος και πάνω, θεωρούν βέβαιο ότι θα χρειαστεί νέα παρέμβαση της κυβέρνησης και μεταξύ άλλων αναμένεται να εξεταστεί η επαναφορά του market pass και η επιδότηση στην αντλία.

Έτοιμη να… “ανοίξει τη στρόφιγγα” η Αίγυπτος;

Το δεύτερο μέτωπο αφορά στο μεταναστευτικό – προσφυγικό. Η ανησυχία για ανεξέλεγκτες ροές προς την Ελλάδα μεγαλώνει, όσο η κατάσταση γίνεται όλο και πιο εκρηκτική στη Μέση Ανατολή, κι ενώ την ίδια ώρα δημοσίευμα των “Financial Times” αναφέρει ότι η Αίγυπτος έχει διαμηνύσει στις Βρυξέλλες ότι δεν αντέχει να δεχθεί άλλους μετανάστες στο έδαφός της και ότι θα αφήσει ελεύθερα τα σύνορα για να περάσουν προς την Ευρώπη.

Ανησυχία για τρομοκρατικές επιθέσεις

Το τρίτο μεγάλο μέτωπο που ανησυχεί την κυβέρνηση είναι αυτό της ασφάλειας και ο κίνδυνος για τρομοκρατικές επιθέσεις. Ήδη το FBI και η ΜΙ5 έχουν κρούσει “καμπανάκι” σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στην Ελλάδα. Η επίθεση στις Βρυξέλλες, όπου ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε δύο Σουηδούς, οι βόμβες μολότοφ κατά συναγωγής στο Βερολίνο, τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε αεροδρόμια της Γαλλίας, αλλά και οι απειλές για βόμβα σε πρεσβείες των Η.Π.Α. και του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο, έχουν σημάνει “κόκκινο συναγερμό”.

Η Ελληνική Αστυνομία και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχουν συνεχή επαφή και στενή συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών και βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση, με βάση όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα. “Τηρούνται όλες οι διαδικασίες για να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα και οι αρμόδιες Υπηρεσίες να είναι σε ετοιμότητα”, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Με το βλέμμα στους 3.000 Παλαιστίνιους μετανάστες στις δομές

Πιθανοί “στόχοι” στη χώρα βρίσκονται σε ακόμη πιο αυστηρή επιτήρηση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για… επικίνδυνες “ανταρσίες” σε δομές από ομάδες Παλαιστινίων μεταναστών.
“Εμείς δεν είχαμε στην Ελλάδα χαρακτηριστικά μουσουλμανικών πληθυσμών, οι οποίοι είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί, όπως έχει συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες”, είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε κάποιες δομές, όπως π.χ. στη Σάμο, υπήρξε ένταση και διαμαρτυρίες, χωρίς όμως να πάρουν έκταση.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στην Ελλάδα φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 3.000 Παλαιστίνιοι.
Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο newsit.gr, τονίζουν ότι όλοι είναι ταυτοποιημένοι, με τα δακτυλικά τους αποτυπώματα να βρίσκονται στη βάση δεδομένων της Eurodac (βάση δακτυλικών αποτυπωμάτων της Ε.Ε. για τον εντοπισμό αιτούντων άσυλο και παράτυπων μεταναστών), κάτι που σημαίνει ότι τα στοιχεία είναι προσβάσιμα σε όλες τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες κι έτσι, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, δημιουργείται ένα… “διπλό δίχτυ ασφαλείας”.
Όσον δε αφορά στο ενδεχόμενο επιθέσεων από μεμονωμένα πρόσωπα (“μοναχικοί λύκοι”), όπως έγινε στο Βέλγιο, παρατηρούν ότι τέτοια φαινόμενα δεν έχουν σημειωθεί ξανά στην Ελλάδα και εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δεν μοιάζει πιθανό.

Στην Αίγυπτο αύριο ο Πρωθυπουργός

Αύριο (21.10.2023) ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, θα μεταβεί στο Κάιρο για την πρώτη Διεθνή Διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή, στην οποία ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, έχει προσκαλέσει ηγέτες αραβικών κρατών αλλά και παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις με στόχο της αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Οι ηγέτες, μεταξύ άλλων, θα επιχειρήσουν να πείσουν για μία προσωρινή εκεχειρία, ενώ μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Στο επίκεντρο θα είναι και η προστασία των αμάχων αλλά και ο απεγκλωβισμός ξένων πολιτών.

“Είμαστε συνομιλητές όλων των κυβερνήσεων, τιμούμε τις στρατηγικές μας συμμαχίες, από την άλλη είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές και προφανώς είμαστε η πρώτη χώρα η οποία επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης, διότι, προφανώς, αυτή θα έχει πρωτίστως επιπτώσεις στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις