Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Πόλεμος χαρακωμάτων για τη συνταγματική αναθεώρηση – Πώς «διαβάζουν» στη ΝΔ τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Πόλεμος χαρακωμάτων για τη συνταγματική αναθεώρηση – Πώς «διαβάζουν» στη ΝΔ τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Η συναίνεση για την αναθεώρηση του Συντάγματος πήγε… περίπατο με το «καλημέρα» στη Βουλή κι έτσι η σημερινή σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ αναμένεται σκληρή, σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων θ’ αντιπαρατεθούν για το αν η παρούσα Βουλή (προτείνουσα) δεσμεύει και την επόμενη (αναθεωρητική) ως προς τις κατευθύνσεις και το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων. Στη δεύτερη, το λόγο θα πάρουν οι αρχηγοί, συνεπώς αναμένεται μία ακόμη κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη – με την ψηφοφορία να μετατίθεται για αύριο.

Αν κάτι μένει, πάντως, στο επιτελείο της οδού Πειραιώς από την πρώτη μέρα της συζήτησης είναι η αίσθηση ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την κίνηση της ΝΔ να στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32 και την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής και των πρόωρων εκλογών από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως λένε στη ΝΔ, ο πανικός της κυβέρνησης φάνηκε από τις διαρροές Κατρούγκαλου για ενδεχόμενη και… ελεγχόμενη απουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία, με στόχο να μη συγκεντρωθούν 180 ψήφοι και να μην μπορέσει η ΝΔ ν’ αλλάξει έτσι το άρθρο στην επόμενη Βουλή με πλειοψηφία 151 βουλευτών. Διαρροές τις οποίες έσπευσε αργότερα να «μαζέψει» το Μαξίμου, με τη ΝΔ να μιλά για «μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού» και «αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης-κουρελού».

Έτσι, στο «γαλάζιο» επιτελείο έχουν κάθε λόγο να χαίρονται για το κυβερνητικό βέρτιγκο, αλλά ιδίως για την έμμεση παραδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης ότι η ΝΔ όχι μόνο θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά θα είναι και αυτοδύναμη, ώστε να μπορέσει ν’ αλλάξει κατά το δοκούν το άρθρο 32 στην επόμενη Βουλή με 151 ψήφους.

Την ίδια στιγμή, συνειδητοποιούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας παίζει τα ρέστα του στο σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης»: θα επιδιώξει, δηλαδή, να υπονομεύσει την κυβέρνηση της ΝΔ που θα προκύψει από τις εκλογές του 2019 – όποτε κι αν γίνουν αυτές – να φτάσει τα πράγματα στα άκρα και να προκαλέσει εκλογές το 2020, με αφορμή τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως ακριβώς έκανε, δηλαδή, με τον Σταύρο Δήμα το 2014.

Στη ΝΔ δεν έκρυψαν, εξάλλου, την ικανοποίησή τους από τη διαφοροποίηση του Σταύρου Κοντονή σε σχέση με τις κυβερνητικές θέσεις και συγκεκριμένα με το αν δεσμεύει ή όχι η προτείνουσα Βουλή την αναθεωρητική αναφορικά με το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με πέντε κορυφαίους συνταγματολόγους και επικοινώνησε με άλλους δύο και όλοι συμφώνησαν πως πράγματι η επόμενη (αναθεωρητική) Βουλή δεν δεσμεύεται από την προηγούμενη παρά μόνον για τα άρθρα που αναθεωρούνται και όχι για την κατεύθυνση ή το περιεχόμενό τους. Άποψη την οποία εξέφρασε τεκμηριωμένα κατά την ομιλία του στη Βουλή και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πέραν αυτών, στην αποψινή ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει την έκκλησή του να ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές την πρόταση της ΝΔ για αλλαγή του άρθρου 16, ώστε να επιτραπεί η ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. «Η ευκαιρία αυτή κινδυνεύει να χαθεί για άλλα δέκα χρόνια. Ας αφήσουμε πίσω μας τις αγκυλώσεις άλλων εποχών», τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται αμετακίνητος και απορρίπτει το ενδεχόμενο.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις