Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Πολυνομοσχέδιο: Ψηφίστηκε επί της αρχής – Μπέρδεμα με την Ένωση Κεντρώων – Χαμός στην ακρόαση των φορέων

Πολυνομοσχέδιο: Ψηφίστηκε επί της αρχής – Μπέρδεμα με την Ένωση Κεντρώων – Χαμός στην ακρόαση των φορέων
Φωτογραφία Eurokinissi

Ψηφίστηκε επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης. Το πολυνομοσχέδιο καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση (ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΧΑ, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων).

Νωρίτερα, κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου, υπήρξε “μπέρδεμα” από την Ένωση Κεντρώων, όταν ο βουλευτής της Δημήτρης Καραβαδέλλας, που ήταν ο μόνος παρών από την κοινοβουλευτική του ομάδα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας προφανώς… βραχυκύκλωσε και δήλωσε «παρών» αντί να πει ότι το κόμμα του «καταψηφίζει».
Λίγη ώρα αργότερα, ο ειδκικός αγορητής της Ένωσης Κεντρών, Μάριος Γεωργιάδης, εισήλθε στην αίθουσα για να διορθώσει την ψήφο της ΕΚ λέγοντας: «Εμείς όπως είπαμε και χθες καταψηφίζουμε με χέρια και με πόδια και προφανώς έγινε κάποια παρανόηση την ώρα της ψηφοφορίας από το τι ψήφισε ο συνάδελφος…».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Μανιός, διόρθωσε την ψήφο της Ένωσης Κεντρώων και κατέγραψε την αρνητική ψήφο.

Η ακρόαση των φορέων

Το νομοσχέδιο, του οποίου η επεξεργασία στις Επιτροπές ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ και αύριο το πρωί εισάγεται στην Ολομέλεια για διήμερη συζήτηση και ψήφιση, αποτέλεσε το «κόκκινο» πανί για την πλειοψηφία των -πάνω από 40- εκπροσώπων φορέων.

Πυρά κατά του «νόμου Κατρούγκαλου που είναι λαιμητόμος για τις συντάξεις» από τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, Γιάννη Πάιδα, που μίλησε για «αιματοβαμμένα πλεονάσματα… που εξαϋλώνουν μισθούς και συντάξεις». Με βολές πυροβολικού κατά του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με αφορμή τον πρόσφατο αυτοσαρκασμό του ότι «είναι “μαύρος” επειδή υπηρέτησε στα τεθωρακισμένα και είναι ΠΑΟΚ» ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ τον πρότρεψε ότι «καλό είναι να βάλει και λίγο κόκκινο στην πολιτική του για τους εργαζόμενους και τους φορολογούμενους…».

«Τα νέα μέτρα οδηγούν στη διαιώνιση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής», ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος, καταγγέλλοντας την άρνηση του Πρωθυπουργού να συναντήσει το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπσονδίας.

“Να προσπαθήσει να πείσει τους δανειστές και ιδιαίτερα το ΔΝΤ να μην επιμείνουν στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, γιατί οι συνταξιούχοι θα χάσουν πάνω από δύο συντάξεις το χρόνο”, ζήτησε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων, Χρήστος Μπουρδούκης, σημειώνοντας ότι τα αντίμετρα δεν είναι ικανά να αντισταθμίσουν τις συνέπειες των νέων περικοπών ακόμη και αν υπάρξει μηδενισμός συμμετοχής στα φάρμακα.
Την κάθετη αντίστασή της στην μεταφορά των λογαριασμών των φορέων της Γενικής κυβέρνησης στην ΤτΕ εξέφρασε η ΠΟΑΣΥ.

ΕΝΦΙΑ

Την κατάργηση του Φόρου Υπεραξίας και 50% μείωση του φόρου τεκμηρίων ζήτησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, ως ουσιαστικά ένα αντιστάθμισμα που μπορεί να δοθεί από την αύξηση ΕΝΦΙΑ που θα προκύψει από τους νέους υπολογισμούς των αντικειμενικών αξιών, καθώς αυτές οι αυξήσεις θα είναι περισσότερες από εκείνες που θα μειωθούν, ιδιαίτερα σε μεσαίες περιοχές.

Υγεία

Λάβροι και οι εκπρόσωποι των φορέων Υγείας. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΜ, Μιχάλης Γιαννάκος, μίλησε για «βαφτίσια της κυβέρνησης που από την μια μιλάει για καθαρή έξοδο και από την άλλη φέρνει και ψηφίζει ένα διαρκές μνημόνιο με δυσθεώρητα μέτρα. Από το παράλληλο πρόγραμμα πέρασε στο πέταγμα της λευκής πετσέτας στα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές και κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να ψηφίσουν το Πολυνομοσχέδιο, να έρθουν και πάλι έξω από τη Βουλή μαζί με τους πολίτες για να διαδηλώσουν.

Την διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων με γλαφυρές εικόνες από την καθημερινότητα, λόγω της υποχρηματοδότησης, μετέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ενώσεων των Νοσοκομειακών Ιατρών, Παναγιώτης Παπανικολάου, περιγράφοντας το τι έζησαν οι γιατροί στο νοσοκομείο της Νίκαιας την περασμένη Παρασκευή, όταν για 50 λεπτά έμειναν τα χειρουργεία, χωρίς ρεύμα και οι γιατροί έτρεχαν να βρουν μπαλαντέζες… και λέγοντας πως σε αυτή την πολιτική κατάρρευση θα είμαστε απέναντι, όχι δεν θα είμαστε εκκρεμές και θα μετατρέπουμε το «όχι» σε «ναι» ανάλογα με πολιτικές σκοπιμότητες.

Την αδυναμία να αντέξει ο εγχώριος κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Βασίλης Πενταφράγκας, που ζήτησε την άμεση εξαίρεση από το clow back των γενοσήμων.

ΟΤΑ

Την κάθετη αντίθεση του εξέφρασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, σχετικά με την δέσμευση των αποθεμάτων των Δήμων σε λογαριασμούς της ΤτΕ λέγοντας πως αυτό είναι αντισυνταγματικό και τιμωρία σε όσους δήμους έχουν νοικοκυρεμένα οικονομικά.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ανέφερε πως «η κυβέρνηση επιβάλλει στην Αυτοδιοίκηση “καθαρή παραμονή ” στην λιτότητα και “ξεκάθαρη εποπτεία” από την κεντρική γραφειοκρατία, καθώς αυξάνεται η χρηματοδότηση στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, δεν αναφέρει κάτι για τις πληρωμές των οφειλών στους ΟΤΑ από το δημόσιο, παραμένει στους ΟΤΑ ο κανόνας του 1 προς 3 για τις προσλήψεις όταν καταργείται στο δημόσιο, έχουμε περικοπές στην χρηματοδότηση των ΟΤΑ και έθεσε το θέμα με τα αποθέματα που θα πηγαίνουν στην ΤτΕ.

Οικονομική πολιτική

“Το οικονομικό μοντέλο της υπερφορολόγησης, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών για να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα μπορεί να δημιουργούν μια πρόσκαιρη αισιόδοξη οικονομική εικόνα, αλλά δεν είναι η λύση. Το κλειδί της λύσης είναι η ανάπτυξη με προσέλκυση επενδύσεων και αυτό θα πρέπει να είναι το ζητούμενο”, ανέφερε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας, επισημαίνοντας ότι επενδύσεις δεν προσελκύονται, όταν έχεις τόσο υψηλή φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές.
Παράλληλα, επισήμανε πως οι περικοπές σε συντάξεις μισθούς και στα έσοδα των νοικοκυριών αντιστρατεύονται την ιδιωτική κατανάλωση. Αντιτάχθηκε κάθετα στη εξομοίωση του ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το θέμα της εξομοίωσης του ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έθεσε ψηλά στις παρατηρήσεις του και ο εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ, Αντώνης Μέκουλης, λέγοντας πως αυτό οφείλει η κυβέρνηση να βρει τρόπο να το ισοσκελίσει ίσως μέσα από το περίφημο μεταφορικό ισοδύναμο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις