Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

«Πονοκέφαλος» η ακρίβεια για την κυβέρνηση – Γιατί απορρίπτεται η μείωση του ΦΠΑ

υπουργείο Οικονομικών

Στην ελάφρυνση του λεγόμενου «καλαθιού της νοικοκυράς» και τις τιμές στα σούπερ μάρκετ στρέφει την προσοχή της η κυβέρνηση.

Ωστόσο γνωρίζει ότι το θέμα δεν είναι μόνο το να εφαρμοστεί από τα σούπερ μάρκετ η λίστα που προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης με τα 50 βασικά προϊόντα που θα έχουν μηδενικές ή πολύ μικρές αυξήσεις.

Εξίσου βασικό είναι το θέμα των ελέγχων και να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές θα βρίσκουν τα συγκεκριμένα προϊόντα στα ράφια ή ότι θα είναι διαθέσιμα για ηλεκτρονικές αγορές.

Η κυβέρνηση ποντάρει στο «καλάθι της νοικοκυράς» ως ένα από τα βασικά εργαλεία που θα ανακόψουν το κύμα της ακρίβειας που φέρνει ο δύσκολος χειμώνας.

Το θέμα της ακρίβειας είναι το κυρίαρχο ζήτημα που θέτουν οι πολίτες στις επαφές τους με βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη. Πλέον τους απασχολεί πολύ περισσότερο και από τις αυξημένες τιμές του ρεύματος ή και του φυσικού αερίου για τη θέρμανση τους, όπως σημειώνει στο newsit.gr αρμόδιος παράγοντας της κυβέρνησης.

Στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» το θέμα της ακρίβειας

Το θέμα των ανατιμήσεων θα βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, καθώς ο Πρωθυπουργός αναμένεται να απαντήσει στη Βουλή, στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζουν ότι πρόκειται για μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, στην Ώρα του Πρωθυπουργού, να αναδειχτούν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ακρίβειας και να καταρριφθούν οι αιτιάσεις της Κουμουνδούρου για “‘ένα πραγματικά μεγάλο θέμα που όμως είναι είναι αποτέλεσμα εξωγενών κρίσεων”, όπως σημειώνουν.

«Η ακρίβεια δεν ενδείκνυται για πολιτικό σπεκουλάρισμα» αναμένεται να τονίσει ο Πρωθυπουργός και να δεσμευτεί ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες όσο διαρκεί η κρίση.

«Με τη θετική πορεία της οικονομίας, τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τις πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνηση νωρίτερα από άλλες χώρες απέναντι στην ενεργειακή κρίση, μπορούμε να πούμε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται καλύτερα σε σύγκριση με άλλες χώρες. Κι αυτό θα αναδείξει και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή» επισημαίνει κυβερνητικός παράγοντας.

Γιατί η κυβέρνηση λέει «όχι» στη μείωση του ΦΠΑ;

Παράλληλα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα θέτουν την ακρίβεια ψηλά στην αντιπολιτευτική τους ατζέντα, προτείνοντας κι αυτά, μεταξύ άλλων, τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Πρόταση που βρίσκει αντίθετο το οικονομικό επιτελείο. Το επιχείρημα είναι ότι ο ΦΠΑ είναι ο βασικός τροφοδότης του κρατικού προϋπολογισμού και τυχόν μείωση θα στερούσε από τα δημόσια ταμεία έσοδα, πάνω στα οποία βασίζεται η κυβέρνηση για να προωθήσει πολιτικές και μέτρα στήριξης για τους πιο αδύναμους πολίτες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις