Πολιτική

«Πονοκέφαλος» η εκλογή Προέδρου το 2020 – Τα σενάρια για να μην… επαναληφθεί το ‘15

Ακόμα δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία για τις εκλογές του 2019 και κάποιοι ψάχνονται να δουν τι θα γίνει το 2020. Όλα αυτά φυσικά εν όψη της συνταγματικής αναθεώρησης και του άρθρου που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το οποίο στο παρελθόν έφερε καταιγιστικές εξελίξεις στην πολιτική ζωή του τόπου.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί με ενδιαφέρον την αρθρογραφία που έχει να κάνει με την «παγίδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης» στο θέμα της εκλογής του Προέδρου καθώς όπως φαίνεται η ΝΔ θέλει να ξορκίσει το σενάριο της δεξιάς παρένθεσης, εάν φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίσει τις εκλογές του 2019.

Και αυτό γιατί τον Φεβρουάριο του 2020 λήγει η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου και αν δεν έχει βρεθεί λύση δεν αποκλείεται να έχουμε επανάληψη του 2015.

[read4more]

Αυτή η εξέλιξη μπορεί μόνο να αποτραπεί με δυο τρόπους.

– Η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση καταλήξουν σε κοινό πρόσωπο για την θέση του Προέδρου. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ήδη ότι και το 2020 θα προτείνει και πάλι τον Προκόπη Παυλόπουλο ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του. Αν λάβει πάντως κάποιος υπ όψη του τα όσα έχουν πει κατά καιρούς στελέχη της ΝΔ για τον Πρόεδρο μάλλον είναι λίγο δύσκολο να καταλήξουν σε κοινή υποψηφιότητα.

– Να υπάρξει αλλαγή στο Σύνταγμα ώστε η Προεδρική εκλογή να αποσυνδεθεί από τη διάλυση της Βουλής.

«Η «παγίδα» της ΝΔ λοιπόν – λένε κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης – στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από την αποδοχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του Προέδρου».

Όπως είναι γνωστό το κυβερνών κόμμα έχει προτείνει διαδοχικές εκλογικές προσπάθειες της Βουλής για επτά μήνες, και, εάν δεν ευοδωθούν, τότε η εκλογή του να γίνει απευθείας από τον λαό, ενώ αντίθετα η ΝΔ προτείνει τρεις ψηφοφορίες (200 θετικές ψήφους, 180 και 151) αποκλείοντας την απευθείας εκλογή του Προέδρου.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η σημερινή Βουλή είναι η «προτείνουσα» και η επόμενη θα είναι η «αναθεωρητική». Για να αναθεωρηθεί ένα άρθρο, πρέπει σ’ αυτή τη Βουλή να ψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές και στην επόμενη από τουλάχιστον 180 – ή το αντίστροφο.

paulopoulos tsipras mitsotakis
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Εάν λοιπόν περάσει απ’ αυτή τη Βουλή με πάνω από 180 θετικές ψήφους η αλλαγή για την εκλογή του Προέδρου μετά τις εκλογές και εφόσον εκλεγεί η ΝΔ με αυτοδυναμία θα μπορεί να επαναφέρει την δική της πρόταση με 151 ψήφους. Το ερώτημα φυσικά είναι εάν η αναθεωρητική Βουλή μπορεί να αλλάξει το περιεχόμενο μιας διάταξης που θα υπερψηφίσει η προτείνουσα Βουλή.

Εν τω μεταξύ περισσότεροι από 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψαν την «τροπολογία» του Δημήτρη Κρεμαστινού, που αφορά στον τρόπο αναπλήρωσης του πρωθυπουργού. Η κίνηση αυτή έχει προφανώς ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα καθώς με την κίνηση αυτή το κυβερνών κόμμα αναγνωρίζει στον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ τις καλές του προθέσεις για την συνεργασία του προοδευτικού κόσμου. Το κείμενο υπογράφουν και βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Στην ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: «Διέξοδος και ελπίδα για τον προοδευτικό κόσμο»
Η πρώην υπουργός συνδέει την απόφασή της με τη συνέπεια στις ιδέες, τις αξίες και τις αρχές που, όπως επισημαίνει, έχει υπηρετήσει κατά τη διάρκεια της πολιτικής της διαδρομής
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Μετωπική Γεωργιάδη με Ανδρουλάκη: «Η μικρόψυχη αντιπολίτευση δεν θα σας κάνει πρωθυπουργό» – «Θα τα ακούτε, θέλετε ή όχι»
Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους για το ΕΣΥ, το τουρκολιβυκό μνημόνιο και την απαγόρευση των social media στους ανηλίκους - Οι αιχμές για τον Κασιδιάρη και η αναφορά στη δημοσκόπηση
Ανδρουλάκης και Γεωργιάδης
Άγρια κόντρα Γεωργιάδη και Πολάκη: «Κατσαπλιάς» και «αγράμματος» – «Δεν συγκρίνονται τα πτυχία μας»
Σε υψηλούς τόνους η σύγκρουση στη Βουλή με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Υγείας σε ιδιωτική κλινική και τις καταγγελίες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για πλασμαφαίρεση
Άδωνις Γεωργιάδης και Παύλος Πολάκης
Άδωνις Γεωργιάδης – Κυριάκος Βελόπουλος: Καβγάς στη Βουλή για το πόθεν έσχες των βουλευτών – «Ντροπή για τους συναδέλφους», «είσαι εθνικός ψεύτης»
Άναψαν τα αίματα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη σύσταση ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Πανελλήνιος Σύλλογος Ψυχολόγων»
Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Βελόπουλος 12