Δευτέρα, 3 Ιουν.
33oC Αθήνα

Πως προσπάθησε να πείσει Μέρκελ, Λαγκάρντ και Γιούνκερ ο Σαμαράς – Τα μέτρα δυσκολεύουν την αναζήτηση των… 180

Πως προσπάθησε να πείσει Μέρκελ, Λαγκάρντ και Γιούνκερ ο Σαμαράς – Τα μέτρα δυσκολεύουν την αναζήτηση των… 180

Συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με την Άνγκελα Μέρκελ, την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε τις προηγούμενες μέρες ο Αντώνης Σαμαράς. Τα νέα μέτρα που έρχονται κατ’ απαίτηση της τρόικας προκαλούν ακόμη έναν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση: δυσκολεύουν την εύρεση των 180 βουλευτών για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αγώνα δρόμου δίνει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Το κλίμα των ημερών το έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ο οποίος σε άρθρο του στο Έθνος της Κυριακής ανέφερε πως «η πολιτική συμφωνία για την “επόμενη μέρα” μετά το πρόγραμμα πρέπει να κλείσει οριστικά μέσα στο Δεκέμβριο. Και εργαζόμαστε πυρετωδώς γι αυτό».

Χθες η ελληνική κυβέρνηση έστειλε τις απαντήσεις της στην τρόικα μετά τη συνάντηση στο Παρίσι, η οποία δεν οδήγησε σε συμφωνία. Αυτό που λέγεται πάντως από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η «τεχνική διαπραγμάτευση έχει εξαντληθεί και όλα πλέον είναι θέμα πολιτικής απόφασης».

Ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες ημέρες δουλεύοντας προς αυτή την κατεύθυνση είχε τηλεφωνικές επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκαρντ αλλά και με πολλούς ηγέτες των κρατών της Ευρωζώνης.

Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε σύμφωνα με πληροφορίες είναι ότι μια απόφαση η οποία θα δίνει περιθώρια κινήσεων στην Ελλάδα θα είναι προς όφελος όλων, καθώς η Ε.Ε θα μπορεί να μιλά για επιτυχία του προγράμματος, το όποιο λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου.

Από εκεί και πέρα στις νέες προτάσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης περιλαμβάνονται δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να μικρύνει η απόσταση με τους δανειστές στις αιτιάσεις τους για το δημοσιονομικό κενό. Τέτοια μέτρα είναι η αύξηση του κατώτερου συντελεστή ΦΠΑ από το 6,5% στο 8% έως 10 % σε υπηρεσίες και προϊόντα. Η ελληνική πλευρά πάντως δεν κάνει βήμα πίσω στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και στα φάρμακα.

Παράλληλα προτείνει και αλλαγές στο ασφαλιστικό όπως την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις συντάξεων άλλα όχι άμεσα.

Τα μέτρα αναμένεται να τα φέρει στη Βουλή μέσα στο Δεκέμβρη ή το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου. Τα νέα επώδυνα μέτρα, αν και δεν υπάρχει έντονος φόβος για καταψήφιση τους από την κυβερνητική πλειοψηφία, δείχνουν να… βαραίνουν πολύ το κλίμα της προεδρικής εκλογής και να δυσκολεύουν το έργο της εύρεσης των 180 βουλευτών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε