Πέμπτη, 9 Μαΐ
19oC Αθήνα

Προαναγγέλει και ποινικές ευθύνες ο Πρόεδρος της Εξεταστικής για την Υγεία – Οργή Άδωνι

Προαναγγέλει και ποινικές ευθύνες ο Πρόεδρος της Εξεταστικής για την Υγεία – Οργή Άδωνι

Οξύνεται ο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το εν αναμονή του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία και την γνωστοποίηση της πρόθεσης της πλειοψηφίας να καταλογίσει και αποχρώσες ποινικές ευθύνες σε πρώην υπουργούς Υγείας.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης, σε δηλώσεις του σήμερα στο περιστύλιο μπορεί μεν να ανέφερε πως είναι πρόωρα τα όποια συμπεράσματα αναφέρονται στο πόρισμα της Εξεταστικής, όμως επισήμανε ότι υπάρχει μια πλούσια συλλογή στοιχείων και η πλειοψηφία στο πόρισμά της, για ένα – ένα τα τέσσερα θέματα για τα οποία ασχολήθηκε, θα περιγράφει όχι μόνο τις πολιτικές ευθύνες αλλά και πάσης άλλες ευθύνες.

Σε διευκρινιστική μάλιστα ερώτηση για το εάν στο «πάσης φύσεως ευθύνες» εννοεί ποινικές ευθύνες, ο κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης απάντησε πως όταν λέμε πάσης φύσεως ευθύνες εννοούμε και τις ποινικές. Είπε πάντως ότι είναι πρόωρο το να μιλάμε για ευθύνες σε πέντε πρώην Υπουργούς, ενώ χαρακτήρισε λάθος και για όσους μιλούν για δόγμα Πολάκη.

Μιλώντας και «Στο Κόκκινο» ο κ. Μπαλωμενάκης δήλωσε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι από την προθεσμία, στις 20-21 Νοεμβρίου να δώσουμε το πόρισμα στον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος θα το φέρει στην Ολομέλεια και τα κόμματα αποφασίζουν ποια στάση θα κρατήσουν».

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλωμενάκη «υπάρχει, εφόσον αποφασιστεί, η διαδικασία της Προανακριτικής Επιτροπής, αν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις». Θύμισε, επίσης, ότι στην αντίστοιχη διαδικασία για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, τα πορίσματα εστάλησαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και συγκροτήθηκαν 26 δικογραφίες, για τους ταμίες των κομμάτων και μεγάλες επιχειρήσεις, εκ των οποίων 10 τέθηκαν στο αρχείο, αλλά για τις άλλες 16 είναι σε εξέλιξη η διερεύνησή τους.

Για τα διαδικαστικά, ο κ. Μπαλωμενάκης σημείωσε: «Το πόρισμα έχει “τεμαχιστεί” σε τέσσερα κυρίως κεφάλαια για λόγους τόσο πρακτικούς όσο και ουσίας, ώστε να φωτιστεί καλύτερα κάθε πλευρά και αποφασίσαμε να το δίνουμε σταδιακά και στους συναδέλφους της Επιτροπής και -μοιραία- στη δημοσιότητα».

Τέλος, αναφορικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Μπαλωμενάκης χαρακτήρισε το μέρος του πορίσματος «υπερβολικά σοβαρό, με διαστάσεις που διαφαίνονταν από την αρχή» και σημείωσε: «Μετά από 18 μήνες συνεχών συζητήσεων και εξαντλητικών εξετάσεων έχουμε φτάσει σε συμπεράσματα, που νομίζω έχει βγάλει και το κοινό που παρακολουθούσε. Αυτά καταδεικνύονται . Από εκεί καιπέρα αναλαμβάνει η Ολομέλεια της Βουλής για τις ευθύνες πάσης φύσεως παντός προσώπου».

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, σε δηλώσεις και αυτός από το περιστύλιο, ανέφερε ότι επί 15 μήνες εργασιών της επιτροπής δεν έχει προκύψει κανένα ισχυρό και αξιόλογο στοιχείο κατά κάποιου υπουργού και  καταλόγισε στους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι προσπαθούν να συκοφαντήσουν και να σπιλώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Την ίδια ώρα από το βήμα της Ολομέλειας ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και εμπλεκόμενος ως  πρώην υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης ανέβασε τους τόνους προκαλώντας να στηθεί προκαταρτική επιτροπή αλλά όπως είπε δεν θα το κάνετε καμία προανακριτική γιατί δεν υπάρχει καμία ποινική ευθύνη για κανέναν πρώην υπουργό που να προέκυψε. Η εξεταστική είπε ήταν ένα μεγάλο φιάσκο. Ψάχνατε, ψάχνατε, ψάχνατε, δεν βρήκατε τίποτα και τώρα προσπαθείτε να την κλείσετε άρον άρον.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις