Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Προανακριτική: Δεν πηγαίνει το ΚΚΕ στην εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων

Novartis

Καταθέτουν με προστασία του προσώπου και της ανωνυμίας τους, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, «Μάξιμος Σαράφης» στις 16:00 και «Αικατερίνη Κελέση» στις 20:30.

Ωστόσο το ΚΚΕ δεν θα μεταβεί στην ΓΑΔΑ, καθώς κρατά την στάση που έχει τηρήσει από την αρχή, χαρακτηρίζοντας ως παρωδία διαδικασία που δεν βοηθά να εξεταστεί η υπόθεση.

Το ΚΚΕ ζητούσε να βγουν οι κουκούλες από τους μάρτυρες, και αφού αυτό δεν γίνεται, αποχωρεί πλέον και από την Προανακριτική επιτροπή!

“Το ΚΚΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες που αντικειμενικά παρεμποδίζουν την διερεύνηση της υπόθεσης και αποχωρεί από τις λειτουργίες της επιτροπής” αναφέρει σε δήλωσή της η κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος.

Ωστόσο θα συνεχίσει να ενημερώνεται για τις εξελίξεις που θα προκύπτουν, τις καταθέσεις και τα έγγραφα που θα προκύπτουν, και στο τέλος θα εκδώσει την δική του πορισματική έκθεση.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει το ΚΚΕ

“Το ΚΚΕ από την αρχή συμμετείχε, ανελλιπώς, στις εργασίες της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης και με την υπεύθυνη στάση του στις παρεμβάσεις και τις ερωτήσεις προς τους μάρτυρες, επεδίωξε την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και του σκανδάλου της Novartis. Από την αρχή ανέδειξε την ανάγκη να εξετασθούν όλα τα στοιχεία και οι μάρτυρες, ιδίως οι ανώνυμοι, οι λεγόμενοι «προστατευόμενοι», που είναι και οι πλέον ουσιώδεις μάρτυρες της υπόθεσης. Να εξετασθούν χωρίς κουκούλα, με τη φυσική τους παρουσία, χωρίς αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και με πλήρη γνωστοποίηση των στοιχείων τους.

Τόσο με ευθύνη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ όσο και με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, οι μάρτυρες αυτοί θα εξεταστούν κάτω από συνθήκες, που δεν επιτρέπουν την ουσιαστική εξέτασή τους, δηλαδή χωρίς τη φυσική τους παρουσία, με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και χωρίς γνωστοποίηση των στοιχείων τους.

Η στάση της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν συμβάλλει, αλλά παρεμποδίζει την περαιτέρω ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και κουκουλώνει τα παιχνίδια που παίχτηκαν με το σκάνδαλο Novartis.

Το ΚΚΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες, που αντικειμενικά παρεμποδίζουν την διερεύνηση της υπόθεσης και αποχωρεί από τις λειτουργίες της Επιτροπής. Μια στάση, που θα επανεξετάσουμε, αν αλλάξουν τα δεδομένα.

Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα πάει το ΚΚΕ σε μία διαδικασία εξέτασης των μαρτύρων ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος απάντησε ως εξής: «Στην εξέταση των μαρτύρων υπό καθεστώς προστασίας ναι δεν θα συμμετέχουμε. Το έχουμε δηλώσει καθαρά αυτό το πράγμα γιατί θεωρούμε ότι είναι κοροϊδία”.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις