Τρίτη, 28 Μαΐ
26oC Αθήνα

Πρόκληση στο Μαξίμου από Ολλανδή δημοσιογράφο με προβοκατόρικη ερώτηση – Σκληρή απάντηση από Κυριάκο Μητσοτάκη

Μητσοτάκη

Ένα μίνι «επεισόδιο» σημειώθηκε κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ολλανδού ομολόγου του, Μαρκ Ρούτε, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όλα άρχισαν όταν μια Ολλανδή δημοσιογράφος πήρε τον λόγο και μιλώντας στα αγγλικά εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα είπε: «Έχω μια ερώτηση και για τους δύο σας. Πρωθυπουργέ Μητσοτάκη, πότε επιτέλους θα σταματήσετε να λέτε ψέματα; Ψέματα για τις επαναπροωθήσεις, ψέματα για το τι γίνεται με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, σας παρακαλώ μην προσβάλλετε την νοημοσύνη τόσο την δική μου όσο των άλλων δημοσιογράφων στον κόσμο, καθώς υπάρχουν στοιχεία που επιμένετε να αρνείστε και να ψεύδεστε. Αυτό είναι σαν μια ναρκισσιστική κακοποίηση. Γιατί δεν είστε ειλικρινής; Γιατί δεν λέτε “οι Βρυξέλλες μας άφησαν μόνους, περιμέναμε για έξι χρόνια, κανείς δεν έκανε κάτι και πλέον κάνω σκληρές, βάρβαρες επαναπροωθήσεις”. Γιατί σταματήσατε να χτυπάτε την πόρτα των Βρυξελλών;».

Μητσοτάκη

Σκληρή απάντηση Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην δημοσιογράφο και χωρίς να κρύβει τον εκνευρισμό του, είπε: «Καταλαβαίνω ότι στην Ολλανδία έχετε μια παράδοση να ρωτάτε ευθείες ερωτήσεις στους πολιτικούς, κάτι το οποίο σέβομαι πολύ. Αυτό που δεν θα δεχθώ, είναι σε αυτό το γραφείο να προσβάλλετε εμένα ή τον ελληνικό λαό με κατηγορίες και εκφράσεις που δεν στηρίζονται από πραγματικά γεγονότα, όταν αυτή η χώρα ασχολείται με μια προσφυγική κρίση που έχει ένταση χωρίς προηγούμενο, σώζει εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα -μόλις σώσαμε 250 ανθρώπους που κινδύνευαν να πνιγούν στα νότια της Κρήτης- κάνουμε αυτό κάθε μέρα, σώζουμε ανθρώπους στη θάλασσα, ενώ την ίδια ώρα, ναι, εμποδίζουμε βάρκες που έρχονται από την Τουρκία -κάτι που είναι δικαίωμά μας με γνώμονα την ευρωπαϊκή νομοθεσία- και περιμένουμε την τουρκική ακτοφυλακή να έρθει, να τους περισυλλέξει και να τους οδηγήσει πίσω στην Τουρκία.

Συνεπώς αντί να ρίχνετε το φταίξιμο στην Ελλάδα, θα πρέπει να ρίξετε το φταίξιμο σε εκείνους που εργαλειοποιούν συστηματικά το προσφυγικό, σπρώχνοντας ανθρώπους σε απελπισμένες καταστάσεις από μια ασφαλή χώρα -διότι θυμίζω ότι όσοι είναι στην Τουρκία δεν κινδυνεύουν. Να ρίξετε το φταίξιμο σε άλλους κι όχι σε μας. Έχουμε μια σκληρή αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό. Έχουμε επεξεργαστεί και δώσει το δικαίωμα προστασίας σε 50.000 ανθρώπους στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων Αφγανών…».

Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο

Σε εκείνο το σημείο, η δημοσιογράφος διέκοψε τον πρωθυπουργό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να την ρωτά αν έχει επισκεφθεί τα νέα camps στα ελληνικά νησιά. Αν έχει επισκεφθεί την Σάμο. Η δημοσιογράφος απάντησε «ναι», με την ένταση να «χτυπά» κόκκινο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει: «Δεν θα έρχεστε σε αυτό το κτίριο και θα με προσβάλλετε. Είμαι πολύ σαφής σε αυτό; Απαντάω τώρα και δεν θα με διακόπτετε. Όπως εγώ σας ακούω πολύ προσεκτικά».

Και κατέληξε: «Αν πάτε στη Σάμο θα βρείτε μία πολύ καλή δομή με συνθήκες υγιεινής, παιδότοπους και δεν έχει καμία σχέση με το τι είχαμε στο παρελθόν. Δεν επιτρέπω σε κανέναν να κουνάει το δάκτυλο σε αυτή την κυβέρνηση και να κατηγορεί και εμένα».

Δείτε ολόκληρη την ένταση (σ.σ. μετά το 20.35)

Ρούτε υπέρ Ελλάδας στην ίδια δημοσιογράφο

Λίγο αργότερα, ξεκάθαρη θέση υπέρ της χώρας μας πήρε ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, λέγοντας πως «η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα για να μείνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι να προστατεύει τα σύνορα της Ευρώπης».

Αυτό απάντησε σε αυστηρό ύφος ο Μάρκ Ρούτε στην Ολλανδή δημοσιογράφο, καλώντας παράλληλα την Τουρκία να μην στέλνει τους πρόσφυγες στην Ευρώπη με βάρκες και με κίνδυνο της ζωής τους και στη συνέχεια, όπως είπε, η Ευρώπη ως κοινότητα θα αναλάβει να πάρει ένα δίκαιο μερίδιο των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις