Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Προσφυγικό: Μήνυμα της Γερμανίας σε Ελλάδα και Τουρκία να τα βρουν

Προσφυγικό:  Μήνυμα της Γερμανίας σε Ελλάδα και Τουρκία να τα βρουν
φωτογραφία αρχείου Reuters

Να επιλύσουν τη διαφορά τους στο προσφυγικό με διάλογο, ζήτησε σήμερα από την Άγκυρα και την Αθήνα το Βερολίνο.

Την ελπίδα ότι το ζήτημα που προέκυψε με την απόφαση της Τουρκίας να παγώσει την συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα θα λυθεί με διάλογο των δύο χωρών εξέφρασε σήμερα Παρασκευή το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, επισήμανε ότι η εξέλιξη δεν επηρεάζει την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

“Ελπίζουμε ότι αυτά τα θέματα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θα μπορέσουν να οδηγηθούν σε μία καλή λύση σε μεταξύ τους συζήτηση και με διάλογο”. Αυτό απάντησε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρ, σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Η ίδια τόνισε ότι, σύμφωνα με όσα γνωρίζει η γερμανική κυβέρνηση, “δεν επηρεάζουν οι χθεσινές εξελίξεις τη συμφωνία με την ΕΕ και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει τώρα ενας διάλογος μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας ώστε να λυθούν τα θέματα που προέκυψαν”.

Διευκρίνιση Αθήνας για τη … “βόμβα” Τσαβούσογλου

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η Άγκυρα “έχει ήδη διακόψει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων από το Γενάρη του 2017, από την επομένη ημέρα που η Ελληνική Δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα έκδοσης των “8” Τούρκων στρατιωτικών”.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σχολιάζοντας δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφεραν: “Η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν επηρεάζεται από τη δήλωση  Τσαβούσογλου και υπάρχει κεφάλαιο στην κοινή δήλωση που καλύπτει το θέμα των επανεισδοχών. Το διμερές πρωτόκολλο Ελλάδας – Τουρκίας αποτελεί διεθνή σύμβαση και πρέπει επομένως η Τουρκία να ακολουθήσει την ορθή, προβλεπόμενη διπλωματική οδό για οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις