Δευτέρα, 17 Ιουν.
30oC Αθήνα

Προσφυγικό: “Ναι” Καμμένου στην πρόταση Γεννηματά για χάραξη εθνικής γραμμής

Προσφυγικό: “Ναι” Καμμένου στην πρόταση Γεννηματά για χάραξη εθνικής γραμμής

Θετικά ανταποκρίθηκε ο Πάνος Καμμένος στο κάλεσμα της Φώφης Γεννηματά για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλου, προκειμένου να χαραχθεί μία εθνική γραμμή αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. 

Τη δήλωση έκανε ο υπουργός Άμυνας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό Προκόπη Παυλόπουλο για το Προσφυγικό.

Στη συνάντηση της κ. Γεννηματά με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κυβέρνηση και κόμματα θα καταφέρουν να βρουν μια κοινή γραμμή.

«Είμαι στη διάθεσή σας και στη διάθεση του πρωθυπουργού, για τη σύγκληση μιας τέτοιας σύσκεψης» τόνισε, από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι κανόνες με βάση τους οποίους συγκαλείται η σύσκεψη είναι γνωστοί και σημείωσε: «Θεωρώ ότι και ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων του τόπου θα συνεννοηθείτε. Και εφόσον το κρίνει σκόπιμο και εκείνος και εσείς, είμαι στη διαθεσή σας για τη χάραξη μιας ενιαίας γραμμής υπεράσπισης και του τόπου και της ίδιας της Ευρώπης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε το προσφυγικό μείζον ζήτημα για τον τόπο και για τον ελληνικό λαό, ενώ υπογράμμισε ότι εξελίσσεται σε ένα κυριολεκτικώς υπαρξιακό πρόβλημα για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από αυτό κρίνεται σήμερα ποιοι είναι εκείνοι οι λαοί, οι οποίοι έχουν ευρωπαϊκή νοοτροπία και ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ποιοι, αντιθέτως, δεν έχουν σχέση με την Ευρώπη, διότι διακατέχονται από σύνδρομα ξενοφοβίας και απομονωτισμού, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Η κα Γεννηματά χαρακτήρισε τις εξελίξεις δραματικές και πρόσθεσε ότι η κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται, οδηγεί σε εθνική τραγωδία. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, τόνισε, δεν μπορεί κανείς να μείνει απαθής και υπογράμμισε: «υπάρχει μια προσπάθεια από τις ακραίες, σκληρές φωνές της Ευρώπης να αξιοποιήσουν την ολιγωρία και τα λάθη της κυβέρνησής μας και να φορτώσουν στην πλάτη του ελληνικού λαού τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, που είναι ένα ζήτημα διεθνές και ευρωπαϊκό».

Όπως παρατήρησε η κ. Γεννηματά, η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση, η αξιολόγηση καρκινοβατεί, μεγάλες κοινωνικές ομάδες βρίσκονται στους δρόμους, οδηγούν ξανά στη διαμόρφωση ενός αδιεξόδου και σ’ ένα συναίσθημα απελπισίας και οργής στον ελληνικό λαό. «Πάνω σε αυτό το συναίσθημα απελπισίας και οργής χτίστηκαν πολιτικές και πολιτικές καριέρες τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί ξανά» υπογράμμισε.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης βέτο

Την ίδια ώρα «Εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση», χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τις εξελίξεις στο προσφυγικό και παράλληλα επέρριψε ευθύνες στην Αυστρία και σε άλλες χώρες γιατί δεν τηρούν τις αποφάσεις της ΕΕ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Αθήνα να θέσει βέτο στο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν στο πρόβλημα αυτό. 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε