Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Προσλήψεις με άρωμα εκλογών – “Περάστε κόσμε” σε δήμους και Περιφέρειες

προσλήψεις
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Έρχονται νέες προσλήψεις στους δήμους και τις περιφέρειες.
Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ανοίγει την πόρτα του δημοσίου για εκατοντάδες εργαζόμενους.
Έχουν ήδη ανακοινωθεί προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία και φυλακές.

Το “νέο”, αποδεικνύεται τελικά, δεν διαφέρει και τόσο από το “παλιό”. Ιδίως σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις και κυρίως λίγο πριν από εκλογές. Προσλήψεις με άρωμα εκλογών γίνονταν κατά κόρον εδώ και πολλά χρόνια. Γίνονται και τώρα…

Η κατάθεση πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που ρυθμίζει θέματα ισότητας φύλων, πρόληψης και καταπολέμησης έμφυλης βίας, ιθαγένειας κι άλλα, περιλαμβάνει και διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στο τελευταίο είναι το… κλειδί. Γιατί το νομοσχέδιο φέρνει προσλήψεις.

Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης (07.03.2019) στη Βουλή, εξαιρεί από την αναστολή προσλήψεων σε δήμους και Περιφέρειες συμβασιούχους που θα ασχοληθούν με ειδικότητες χειρισμού μηχανημάτων, πυρασφάλειας, παιδικών σταθμών και καθαριότητας.

Επίσης, αυξάνεται κατά 400 άτομα (από τα 900 στα 1.333) ο μέγιστος αριθμός ατόμων που προσλαμβάνονται με συμβάσεις εργασίας στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.

Τα άρθρα που φέρνουν… προσλήψεις

Σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή

– Επεκτείνονται οι εξαιρέσεις από την αναστολή προσλήψεων κατά την προεκλογική περίοδο, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:

α) οι διορισμοί και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και προσωπικού Ι.Δ.Α.Χ. (σ.σ. ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου) στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών, εφόσον οι σχετικές προκηρύξεις δημοσιεύτηκαν από το ΑΣΕΠ πριν από την προκήρυξη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών
β) οι διορισμοί, οι προσλήψεις και κάθε υπηρεσιακή μεταβολή για την πλήρωση θέσεων της υπ’ αριθμ. 3Κ/2018 προκήρυξης του ΑΣΕΠ
γ) η διαδικασία μετάταξης ειδικού ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας
δ) οι προσλήψεις έκτακτου προσωπικού και λοιπές καταβολές και των απασχολούμενων στα προγράμματα δακοκτονίας
ε) η κάλυψη οργανικών θέσεων ΟΤΑ από προσωπικό που κατατάχθηκε σε προσωρινούς πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ
στ) οι προσλήψεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.

Αυξάνεται, κατά 400 άτομα (1.333) από 900, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων που προσλαμβάνονται με σχέση εργασίας Ι.Δ.Ο.Χ. (σ.σ. ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου) ή συνάπτουν σύμβαση μίσθωσης έργου

Αυξάνονται, επίσης, οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης κατ’ υπέρβαση του υποχρεωτικού ωραρίου του προσωπικού των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών, το οποίο απασχολήθηκε για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από:

α) τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Δυτική Αττική στις 15.11.2017 (σ.σ. πλημμύρες στη Μάνδρα) και
β) τις καταστροφικές πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, οι οποίες έπληξαν περιοχές της Αττικής.

Οι υπερωρίες ορίζονται για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και για τα δυο εξάμηνα του 2018 ως εξής:

α) μέχρι 160 ώρες για απογευματινή υπερωριακή εργασία
β) μέχρι 116 ώρες για υπερωριακή εργασία κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες μέρες, αντί των 120 ωρών και των 96 ωρών που ισχύουν αντίστοιχα.

Δεν είναι οι μοναδικές…

Οι προσλήψεις στους δήμους δεν είναι οι μοναδικές φυσικά. Ήδη, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόλου έχει προαναγγείλει 4.500 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή από τον Σεπτέμβριο. Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται η σχετική προκήρυξη από το ΑΣΕΠ.

Οι 4.500 εκπαιδευτικοί δεν θα είναι οι μοναδικοί που θα προσληφθούν. Θα ακολουθήσει και δεύτερη φάση, με άλλες 5.250 προσλήψεις και η τρίτη, για τη σχολική χρονιά 2021-2022. Συνολικά, ο υπουργός Παιδείας έχει ανακοινώσει την πρόσληψη 15.000 μόνιμων εκπαιδευτικών για την επόμενη τριετία.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε 639 προσλήψεις στις φυλακές, ενώ το υπουργείο Υγείας άλλες 10.000 μέσα στην επόμενη τριετία.

Από τις 10.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία, οι 4.000 θα είναι γιατροί και 6.000 νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό. Από αυτές, οι 2.500 (1.000 γιατροί, 1.500 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό) θα πραγματοποιηθούν εντός του 2019.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις