Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Πρωτοβουλίες Μητσοτάκη για τα Βαλκάνια – Τι είπε στον Ζάεφ

Πρωτοβουλίες Μητσοτάκη για τα Βαλκάνια – Τι είπε στον Ζάεφ
Φωτογραφία InTime News

Καθαρό μήνυμα πως η Ελλάδα εξακολουθεί μεν να στηρίζει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις τους, έστειλε από το βήμα του Thessaloniki Summit ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι υποχρεώσεις αυτές δεν είναι άλλες από την τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών και την άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ για την Αλβανία ο απόλυτος σεβασμός στην ελληνική μειονότητα και η εγγύηση στην πράξη των περιουσιών και των δικαιωμάτων των Ελλήνων.

Click4more: Μητσοτάκης: “Αγαπητέ Ζόραν, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους”!

Ειδικά για τη Βόρεια Μακεδονία, η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην προστασία του ονόματος και της φήμης των μακεδονικών προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο σήμερα ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει στην Ημαθία και θα έχει συνάντηση με οινοπαραγωγούς της περιοχής. Ενώ χθες έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την παρουσίαση του σήματος των μακεδονικών προϊόντων, με στόχο αυτό να γίνει αναγνωρίσιμο από τους καταναλωτές και να μπει στις αγορές όλου του κόσμου.

Με βάση τη διαδικασία, το σήμα αυτό θα πρέπει να υιοθετηθεί το επόμενο διάστημα από όσο το δυνατόν περισσότερους παραγωγικούς και επιχειρηματικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, ούτως ώστε να κατοχυρωθεί ως ελληνικό στο διεθνές Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας που εδρεύει στην Ισπανία. Όπως σχολιάζουν από την κυβέρνηση, δεν είναι δυνατόν οι Μακεδόνες παραγωγοί για αντιμετωπίζουν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις διεθνείς αγορές από ανταγωνιστές που προέρχονται από τη γειτονική χώρα και χρησιμοποιούν παράνομα την προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη «Μακεδονία».

Click4more: Macedonia the Great: Ιδού το σήμα για τα προϊόντα της Μακεδονίας!

Τούτο ήταν και το βασικό θέμα της συζήτησης ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο του Thessaloniki Summit, η οποία κράτησε περίπου 40 λεπτά κι έγινε σε θετικό κλίμα. Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε στον ομόλογό του πως θα προσεγγίσει τον Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο να καμφθούν οι αντιρρήσεις του και να πει «ναι» ο Γάλλος πρόεδρος στην ενταξιακή πορεία των δύο βαλκανικών χωρών, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός θ’ αναλάβει ευρύτερες πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, όπως είπε και στη συνάντησή του με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζάεφ κάλεσε στα Σκόπια τον κ. Μητσοτάκη, ενώ έδειξε θετικός ως προς το ζήτημα των εμπορικών σημάτων. Άλλωστε, και από το βήμα του Thessaloniki Summit, απηύθυνε κάλεσμα προς τις ελληνικές επιχειρήσεις για να επενδύσουν στη χώρα του. Στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό συμφωνήθηκε, εξάλλου, η ενίσχυση των οικονομικών κι εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε στον κ. Ζάεφ την κριτική του, αλλά ξεκαθάρισε πως από τη στιγμή που δεσμεύει πλέον και τις δύο χώρες αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία των γειτόνων και πρέπει να εφαρμοστεί δίχως ενέργειες που συντηρούν την ένταση.

Click4more: Μητσοτάκης – Ζάεφ: Τετ α τετ με… καφέ και σοκολατάκια! video

Στην ομιλία του στο Thessaloniki Summit, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην οικονομία και παρουσίασε τις δύο νέες κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα εκδηλωθούν άμεσα. Η πρώτη είναι η ρύθμιση των κόκκινων δανείων μέσα από το σχέδιο «Ηρακλής» και η δεύτερη το νέο ασφαλιστικό, το οποίο, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Βρούτση θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, θα είναι ένα καινοτόμο και απλό σύστημα, το οποίο αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα και προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών, ανάλογα με την επιθυμία και το σχεδιασμό κάθε ασφαλισμένου.

Όσο για το νέο φορολογικό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ανακουφίζει όλες τις κοινωνικές ομάδες από βάρη που τις καθήλωναν, κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις και αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή μέσα από την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Εκτίμησε δε ότι λιγότεροι φόροι για τις επιχειρήσεις φέρνουν περισσότερες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις