Κυριακή, 28 Απρ.
24oC Αθήνα

Ψήφος μήνυμα των πολιτών στην κυβέρνηση – «Πλήρωσε» για πρώτη φορά πυρκαγιές, πλημμύρες και ακρίβεια – Έχασε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και 5 περιφέρειες

Ψήφος μήνυμα των πολιτών στην κυβέρνηση – «Πλήρωσε» για πρώτη φορά πυρκαγιές, πλημμύρες και ακρίβεια – Έχασε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και 5 περιφέρειες

Γεμάτος εκπλήξεις και ανατροπές ήταν ο β γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών με τη ΝΔ να μην πετυχαίνει τον στόχο του 6+2, αντίθετα σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών να κερδίζει μόνο μια περιφέρεια, αυτή της Πελοποννήσου και την αντιπολίτευση να πανηγυρίζει για την κατάκτηση τριών μεγάλων δήμων: της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Οι πολίτες αυτή τη φορά έστειλαν μηνύματα με την ψήφο τους στην κυβέρνηση για την διαχείριση στις πρόσφατες κρίσεις (πυρκαγιές, πλημμύρες, ακρίβεια). 

Για τον λόγο αυτό και έχασε περιφέρειες όπως αυτή της Θεσσαλίας, αλλά και της Ανατολικής Μακεδονίας που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφές. 

Ίσως η μεγαλύτερη ανατροπή στα αποτελέσματα των εκλογών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ήταν η κατάκτηση του δήμου Αθηναίων από το αουτσάιντερ του πρώτο γύρου των εκλογών, του Χάρη Δούκα ο οποίος κατάφερε να κερδίσει τον Κώστα Μπακογιάννη και να είναι ο επόμενος δήμαρχος της πρωτεύουσας.

Στη Θεσσαλονίκη, όλοι έβλεπαν νίκη του Στέλιου Αγγελούδη αλλά όχι με αυτή τη διαφορά. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ηττήθηκε με θόρυβο (67%-32%) ενώ στην Πάτρα επενεξελέγη για τρίτη θητεία ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ Κώστας Πελετίδης.

Δήμος Αθηναίων

Εδώ ο Χάρης Δούκας, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ συνέτριψε τον Κώστα Μπακογιάννη με 55,96% έναντι 44,04%. Μεγάλος νικητής ήταν και η αποχή. 

 

Δήμος Θεσσαλονίκης

Ο Στέλιος Αγγελούδης δικαίως πανηγύρισε για το αποτέλεσμα στην Θεσσαλονίκη καθώς πήρε 67,33% έναντι 32,67% του απερχόμενου δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Δήμος Πατρέων

Οι πολίτες της Πάτρας έδωσαν για ακόμα μια 5ετια την δημαρχία στον Κώστα Πελετίδη που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ. Με 56,72% κέρδισε τον Κώστα Σβόλη που υποστηριζόταν από τη ΝΔ και πήρε 43,28%.

Δεν έπιασε τον στόχο

Βατερλώ της ΝΔ και στις Περιφέρειες. Εκεί, έχασε όλες τις μάχες εκτός από την Πελοπόννησο με την με την μεγαλύτερη ήττα να είναι αυτή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού ο οποίος έχασε με διαφορά 20 μονάδων από τον Δημήτρη Κουρέτα.

Πιο αναλυτικά:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Εδώ, η ιστορία επαναλήφθηκε αλλά από την ανάποδη. Ο Χρισόδουλος Τοψίδης ο αντάρτης της ΝΔ τερμάτισε πρώτος με ποσοστό 50,88 έναντι του Χρήστου Μέτιου ο οποίος έχασε με 49,12%. Στις εκλογές του 2019 ο κ. Μέτιος είχε εκλεγεί σχεδόν με την ίδια διαφορά.

Βορείου Αιγαίου

Στο Βόρειο Αιγαίο ο Στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής δεν κατάφερε να κερδίσει τον αυτοδιοικητικό Κωνσταντίνο Μουτζούρη. Ο νυν περιφερειάρχης θα κάνει άλλη μια θητεία με ποσοστό 54,70% έναντι 39,98% του κ. Στεφανή.

Δυτική Μακεδονία

Εδώ, ο γαλάζιος αντάρτης Γιώργος Αμανατίδης καθάρισε το παιχνίδι από νωρίς έναντι του υποστηριζόμενου από τη ΝΔ Γιώργου Κασαπίδη. Ο κ. Αμανατίδης πήρε 56,73% και ο κ. Κασαπίδης, 43,27%.

Θεσσαλία

Η κακοκαιρία Daniel βούλιαξε και τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό ο οποίος έχασε με μεγάλη διαφορά από τον υποστηριζόμενο από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Κουρέτα. 59,66% για τον κ. Κουρέτα και 40,34% για τον απερχόμενο πλέον περιφερειάρχη.

Ιόνια Νησιά

Στα Ιόνια κανείς δεν περίμενε να κάνει την ανατροπή η Ρόδη Κράτσα αλλά το ποσοστό του πρώην δημάρχου Κερκυραίων Ιωάννη Τρεπεκλή ήταν όντως εντυπωσιακό. Τερμάτισε πρώτος με 65,38% έναντι 34,62% της κας Κράτσα.

Πελοπόννησος

Ο Δημήτρης Πτωχός, προσωπικό στοίχημα του Αντώνη Σαμαρά κράτησε γαλάζιο τον Μοριά. Κέρδισε τον «αντάρτη» Πέτρο Τατούλη με ποσοστό 57,82% έναντι 47,22% του κ. Τατούλη.  

Μητσοτάκης: Δεν ήταν καλή βραδιά για τη ΝΔ

Την πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος μετά την ήττα των υποψηφίων της ΝΔ στον δεύτερο γύρο έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θέλω να συγχαρώ όλους του περιφερειάρχες και τους δημάρχους που εξελέγησαν και να τους διαβεβαιώσω ότι είναι χρέος της κυβέρνησης να συνεργαστεί μαζί τους. Προσμένουμε σε μια γόνιμη και παραγωγική διαδικασία. Σίγουρα δεν ήταν καλή βραδιά για τη ΝΔ.»

«Η κυβέρνηση οφείλει να έχει τα πόδια της καλά γειωμένα στη γη», σημείωσε, αναφερόμενος στα πολιτικά μηνύματα της κάλπης. «Να θυμίσω ότι στις εθνικές εκλογές καταγράφτηκε όλη η δύναμη των κομμάτων», τόνισε. 

 

Νίκος Ανδρουλάκης: Πρώτη μεγάλη ήττα Μητσοτάκη

Μεγάλη ικανοποίηση εξέφρασε ο Νίκος Ανδρουλάκης για την ανατροπή/νίκη του Χάρη Δούκα στην Αθήνα και τα θετικά αποτελέσματα που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εκλέγοντας αρκετούς δημάρχους.

«Σήμερα πετύχαμε μια καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης. Νίκη της αυτοδιοίκησης που υπηρετεί τον πολίτη. Νίκη της ανανέωσης. Νίκη του προοδευτικού λόγου που αγκαλιάζει τις πραγματικές αγωνίες του ελληνικού λαού», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξαπολύοντας ευθεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Είναι όμως και η πρώτη μεγάλη ήττα του κ. Μητσοτάκη. Της αλαζονείας, της αμετροέπειας και των πελατειακών πρακτικών. Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε τον τελευταίο μήνα ότι είναι ικανός να συνεργαστεί ακόμα και με το σκοτάδι για να πετύχει τους εκλογικούς του στόχους». Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης, ο ελληνικός λαός του έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις