Πολιτική

Πώς σχεδιάζει ο Βαρουφάκης να ξαναβγούμε στις αγορές

Την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές σχεδιάζει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και σε συνέντευξή του παρουσίασε το σχέδιό του, εστιάζοντας στο "μείζον ζητούμενο", όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα Αυγή, ο Γιάνης Βαρουφάκης προτείνει για την έξοδο στις χρηματαγορές, την αγορά των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, 27 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ και μέρους των ομολόγων του ΔΝΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Όπως λέει, για να ολοκληρωθεί το σχέδιο, πρέπει να αναδιαρθρωθεί το χρέος, ώστε μετά το 2021 να μην τριπλασιαστούν οι ανάγκες πληρωμών.

Ο υπουργός Οικονομικών απαντά και σε σενάρια περί παραίτησής του, τονίζοντας: “Κανείς μας δεν πρόκειται να ρίξει την ασπίδα πριν δικαιώσουμε όλοι μαζί τους πολίτες”, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα μη υπερψήφισης της συμφωνίας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί “δεν θα καταθέσουμε στη Βουλή συμφωνία που διίσταται από τις αρχές μας”.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά στις επικρίσεις Γιούνκερ ότι δεν βοηθά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι έχει δίκιο “αν το νόημα είναι η υποταγή σε μνημονιακές λογικές” και διευκρινίζει ότι δεν μπορούν να βρεθούν επιπρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. από τον ΦΠΑ. Για τον ΕΝΦΙΑ ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι θα μειωθεί σταδιακά με τον εντοπισμό ισοδύναμων φόρων από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα Αυγή

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Θαλάσσια πάρκα: Σκληρή κριτική της ΕΛΑΣ στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς απέναντι στην Τουρκία
Παράνομη χαρακτηρίζει την τουρκική κίνηση η ΕΛ.Α.Σ - Ζητεί ευρωπαϊκή αντίδραση και κυρώσεις, εγκατάλειψη της πολιτικής των «ήρεμων νερών» και επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών
ΕΛΑΣ, κόμμα Τσίπρα
Η Ελλάδα απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με τα θαλάσσια πάρκα σε βόρειο Αιγαίο και Καστελόριζο: Είναι παράνομα και δεν δημιουργούν τετελεσμένα
Το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενεργεί «με συνέπεια και αποφασιστικότητα» για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της
Φρεγάτα 91