Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

“Πυρά” της κυβέρνησης στο Γραφείο Προϋπολογισμού – “Χρησιμοποίησε ψεύτικα στοιχεία”

“Πυρά” της κυβέρνησης στο Γραφείο Προϋπολογισμού – “Χρησιμοποίησε ψεύτικα στοιχεία”

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έκανε λόγο για «στοχοποίηση» του επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού, κ. Παναγιώτη Λιαργκόβα, εξαιτίας των εκτιήσεων στην τελευταία έκθεση του Γραφείου για τον υπολογισμό των δαπανών για τους τόκους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με αφορμή την κύρωση Σύμβασης με τον Καζακστάν, αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας «υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που ανέκυψε και αφορά τη λειτουργία της Βουλής και τις ανεξάρτητες αρχές. Μιλάω για το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης δεν αποδέχονται, όπως φαίνεται, την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που παρουσιάζεται στην έκθεσή του. Μιλούν για λάθος και για δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων….»

Ο κ. Θεοχαρόπουλος αφού υπερθεμάτισε υπέρ της ορθότητας των εκτιμήσεων του Γραφείου για την βιωσιμότητα της οικονομίας σημείωσε πως “θα ήθελα να επισημάνω και στους κυβερνώντες και κυρίως στον Πρόεδρο της Βουλής, ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού δεν είναι παράρτημα της Κυβέρνησης.

Είναι Ανεξάρτητη Αρχή. Αυτό φαίνεται ότι ενοχλεί. Και με την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μπορώ να σας πω ότι τα ίδια προβλήματα είχε το Γραφείο Προϋπολογισμού. Ποτέ, όμως, δεν παύθηκε ή απειλήθηκε ότι θα παυθεί…. Η Κυβέρνηση δεν αντέχει την κριτική όχι μόνο από εμάς, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από τις Ανεξάρτητες Αρχές του κράτους…. Και κατέληξε «αυτό που θέλουμε είναι η ενίσχυση των Ανεξάρτητων Αρχών και όχι η υπονόμευσή τους. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ακούμε τις Ανεξάρτητες Αρχές και όχι κάθε φορά να τις υπονομεύουμε…»

Βαρεμένος: Ο ίδιος Λιαργκόβας παραδέχτηκε τα λάθος στοιχεία

Ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί την κυβέρνηση ανέφερε «Πάντως, ο κύριος καθηγητής αναγνώρισε ότι χρησιμοποίησε μη έγκυρα στοιχεία. Το αναφέρω γιατί είναι σοβαρό. Μιλάω για το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Οφείλω να το σημειώσω, επειδή αναφερθήκατε στον Πρόεδρο της Βουλής».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος απάντησε πως «το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αποτελείται από στελέχη και του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ».

Κατρούγκαλος: Το γραφείο επικαλέστηκε δικά του στοιχεία

Από την πλευρά πάντως της Κυβέρνησης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ισχυρίστηκε πως «η κριτική στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, δεν συνιστά αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας, της δράσης και της λειτουργίας του».

Αναγνώρισε πως «το Γραφείο έχει δικαίωμα στις απόψεις του» αλλά του καταλόγισε «επίκληση δικών του στοιχείων».

Έβαλε ευθέως κατά του επικεφαλής του Γραφείου Παναγιώτη Λιαργκόβα και υπερασπίστηκε τις παρεμβάσεις τόσο του υπουργείου Οικονομικών όσο και του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

Ανέφερε πως η κριτική που ασκήθηκε είναι γιατί όταν πλήττεται η αξιοπιστία ενός φορέα από τους ίδιους που είναι υποχρεωμένοι να την προφυλάξουν, τότε όλοι οι θεσμικοί παράγοντες έχουν ευθύνη να διαφυλάξουν το κύρος του.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις