Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Πυρά ΥΠΕΞ κατά Ράμα: Διαιωνίζει τις αυθαιρεσίες του Χότζα

ΥΠΕΞ Αλβανία

Σκληρή απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ στην Αλβανία για το νόμο σχετικά με τις μειονότητες. Μήνυμα στα Τίρανα και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο νόμος για τις μειονότητες που πέρασε το βράδυ της Παρασκευής από την αλβανική Βουλή δεν προκαλεί αντιδράσεις μόνο στην Αλβανία. Προκαλεί και στην Αθήνα και εκφράστηκε από τα πιο επίσημα χείλη: από αυτά του Προέδρου της Δημοκρατίας και του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

«Διαιωνίζει το καθεστώς Χότζα»

Σκληρή ήταν η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αλέξανδρος Γεννηματάς, τόνισε πως «αντί να διασφαλίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων, το νομοσχέδιο που υπερψήφισε η αλβανική Βουλή για την προστασία των μειονοτήτων διαιωνίζει τις αυθαιρεσίες του καθεστώτος Χότζα».

Επισημαίνοντας ότι «είναι ένα βήμα μπροστά για υπαρκτές και ανύπαρκτες μειονότητες και ένα βήμα πίσω για την κυριότερη και υπαρκτή μειονότητα της Αλβανίας».

“Κατηγορώ” και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Ο Ιωάννης Καποδίστριας μας προσφέρει διαχρονικά το πρότυπο ενός μεγάλου ηγέτη, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Ένα πρότυπο το οποίο είχε, μεταξύ άλλων, δύο χαρακτηριστικά: Το όραμα, και τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό μας εμπνέει εμάς τους Έλληνες αλλά πρέπει να εμπνέει και όλους εκείνους οι οποίοι έχουν φιλοδοξίες να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και το λέω αυτό για την γειτονική μας Αλβανία κυρίως. Τη φίλη χώρα, με την οποία έχουμε πάντα καλές σχέσεις και ευνοούμε την ενταξιακή της πορεία. Όμως με συμπεριφορές διεθνούς τυχοδιωκτισμού σαν κι αυτές που βλέπουμε τελευταία να αναπτύσσονται μεταξύ Τιράνων και Πρίστινας, ή με συμπεριφορές ωμής παραβίασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όπως συμβαίνει με τις μειονότητες, ή με το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, η Αλβανία, δυστυχώς, υπονομεύει την ενταξιακή της πορεία. Κι αυτό είναι δική της ευθύνη. Πάντως εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές. Το οφείλουμε και απέναντι στην Ελλάδα αλλά και απέναντι στην Ευρώπη».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις