Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Ράνια Σβίγκου: “Νίκη της κυβέρνησης η συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

«Συνιστά πολιτική νίκη της κυβέρνησης το ότι πλέον όλοι μιλούν για την ανάγκη της διαδικασίας αδειοδότησης και της ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου. Κάτι τέτοιο, ένα χρόνο πριν ή λίγους μήνες πριν ή πόσο μάλλον κάποια χρόνια πριν, ήταν αδιανόητο» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

Μιλώντας στον ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο»,υπενθύμισε ότι «όταν είχε αρχίσει η συζήτηση, πριν δηλαδή την ψήφιση του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες», υπήρξαν «δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ, ότι δεν χρειάζεται να υπάρχουν άδειες, πρέπει να είναι απεριόριστες κοκ», προσθέτοντας «το ότι αυτή τη στιγμή όλοι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δημόσια, αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι η προηγούμενη κατάσταση ήταν μια κατάσταση ανομίας, οπότε τώρα πρέπει να μπουν κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, είναι σίγουρα μια μεγάλη νίκη σε πολιτικό και σε συμβολικό επίπεδο του ΣΥΡΙΖΑ».

“Διαφοροποίηση της ΝΔ”

«Είναι θετικό, ότι ακόμα και στελέχη της ΝΔ, φαίνεται να διαφοροποιούνται από την κεντρική γραμμή του κόμματός τους για το ΕΣΡ» είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συναίνεση, οπότε αυτή τη στιγμή, όποιος δεν προσχωρήσει σε αυτήν, νομίζω ότι θα επωμιστεί και ένα μεγάλο πολιτικό κόστος, γιατί θα φανεί ποιος θέλει και ποιος δεν θέλει τελικά να γίνει διαγωνισμός».

Η κ. Σβίγκου είπε πως θα γίνει αντιληπτό τι συνιστά πρόφαση και δικαιολογία από κάποιους που δεν θέλουν με τίποτα να γίνει ο διαγωνισμός, έκανε λόγο για κατάλληλη ευκαιρία, ώστε τα κόμματα να επιδείξουν άλλη στάση σε σχέση με εκείνη που έδειξαν τα προηγούμενα χρόνια και επισήμανε: «Είδαμε χθες τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να έχει μια εντελώς διαφορετική στάση σε σχέση με τη ΝΔ, παρ’ όλες ενδεχομένως τις εσωκομματικές διαφωνίες που υπάρχουν εντός της».

«Ο καθένας αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί στο να μην προχωρήσει η συγκρότηση μιας ανεξάρτητης αρχής η οποία προβλέπεται από το Σύνταγμα. Και δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται οι ανεξάρτητες αρχές ως οχήματα για τους οποιουσδήποτε εκβιασμούς» υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, αφού αναφέρθηκε στο συλλογικό πολιτικό σχέδιο που αποφάσισε το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ότι ο ανασχηματισμός «τον οποίο τα κυρίαρχα ΜΜΕ συχνά αντιμετωπίζουν με επικοινωνιακούς όρους, προσπαθώντας μάλιστα να προεξοφλήσουν αλλαγές προσώπων ή να πιέσουν ενδεχομένως προς την κατεύθυνση που θέλουν τις αλλαγές, έρχεται να αποτυπώσει αυτό το συλλογικό στρατηγικό σχέδιο».

«Τα πρόσωπα έπονται της στρατηγικής. Ταυτόχρονα όμως, δεν μπορούν παρά να την εκφράζουν. Τόσο στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης, στο ζήτημα της υπεράσπισης των κοινωνικών συμφερόντων, στο ζήτημα της υπεράσπισης της δημοκρατίας, της υπεράσπισης των κοινωνικά ασθενέστερων κοκ. Οπότε, προέχει αυτή τη στιγμή η υπηρέτηση του συλλογικού σχεδίου και τα πρόσωπα θα κριθούν και κρίνονται ήδη, από την υπηρέτηση αυτού του συλλογικού σχεδίου» πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα για τις δηλώσεις Νικολόπουλου, είπε ότι «δεν μπορούν παρά να μας βρίσκουν απέναντι όλους, ως δημοκρατικούς και αριστερούς πολίτες. Eιδικά όταν εκφέρονται τέτοιες εκφράσεις ομοφοβικής ρητορείας από βουλευτές, προσβάλλουν τη δημοκρατία και τον πολιτισμό, αλλά και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν με αντίστοιχες δηλώσεις».

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά στο ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, αλλά την ίδια στιγμή χρειάζονται και άλλα. Χρειάζεται ενίσχυση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας, περαιτέρω προστασία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων από τη ρητορική μίσους» είπε η κ. Σβίγκου.

«Η προχθεσινή απόφαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, συνεκτίμησε και το άρθρο 61 του Συντάγματος και τον Κανονισμό της Βουλής και σε καμία περίπτωση, παρόλο που δεν ψήφισε για την άρση ασυλίας, δεν αποδέχεται τέτοιες εκφράσεις. Πρέπει να γίνει γενικότερα όμως μια συζήτηση για την άρση ασυλίας και όπως θα θυμάστε είναι και ένα από τα θέματα τα οποία έχουν τεθεί και από τον πρωθυπουργό, εν όψει και της συνταγματικής αναθεώρησης. Γιατί πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι οι πολίτες, για ποιο λόγο να αντιμετωπίζονται διαφορετικά οι ίδιοι από τους βουλευτές και τι ακριβώς σημαίνει βουλευτική ασυλία και μέχρι πού πρέπει να εκτείνεται η προστασία των βουλευτών» κατέληξε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε