Σάββατο, 20 Απρ.
17oC Αθήνα

Ρένα Δούρου: Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμη καμπή – Ανασύνταξη και αξιοπιστία

Ρένα Δούρου: Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμη καμπή – Ανασύνταξη και αξιοπιστία

Με ένα κείμενο – παρέμβαση για όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η Ρένα Δούρου καταθέτει τις απόψεις της για το σήμερα αλλά και την επόμενη μέρα.

Όπως αναφέρει: «Όσοι εύχονται τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα πρέπει να κάνουν ξανά τους υπολογισμούς τους λαμβάνοντας υπόψη το κόμμα που έχει εμπράκτως αποδείξει ότι δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ή να επιστρέψει “στο 3%”. Το κόμμα που ποτέ δεν κρύφτηκε, δεν κρύβεται και δίνει τις μάχες με και για τους πολίτες. Αξιωματική Αντιπολίτευση σε μια Βουλή που βρίσκεται στη μέγγενη μιας κυβέρνησης που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τα παλιά και νέα κόμματα της ακροδεξιάς, ως φόβητρο, για να εμφανίζεται η ίδια με ήπιο προσωπείο».

Και συνεχίζει: «Ναι, τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Καμία και κανείς δεν το αρνείται. Οι αιτίες των δίδυμων ηττών πολλές και σύνθετες, η απόσυρση του Αλέξη Τσίπρα μια πρόσθετη, βαριά, συνθήκη που δυσχεραίνει τα πράγματα. Την ίδια στιγμή οι πολίτες ζητούν άμεσες λύσεις στα προβλήματά τους, τα οποία δεν εξαφανίστηκαν από το… 40% της ΝΔ. Ζητούν λύσεις στην ακρίβεια, στα ενοίκια που έχουν εκτοξευθεί, στο δημόσιο σύστημα υγείας που καταρρέει και δεν ανατάσσεται με τα μπαλώματα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, στα εργασιακά δικαιώματα που είναι υπό εξαφάνιση, κοκ.

Ναι, το κόμμα μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Θα την υπερβεί απαντώντας στα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την ανασύνταξή του και κυρίως με το στοίχημα της αξιοπιστίας και της κυβερνησιμότητάς του μέσα από προτάσεις για το αύριο του τόπου, το μέλλον των παιδιών μας». 

Η Ρένα Δούρου επισημαίνει ακόμα στο άρθρο της ότι: «Οφείλουμε στον τόπο και τους πολίτες να πούμε ξεκάθαρα  ότι θέλουμε ανάπτυξη με ενεργειακή δημοκρατία, περιβαλλοντική δικαιοσύνη, μείωση των ανισοτήτων, με την κοινωνία παρούσα και ωφελούμενη. Και όχι την σημερινή ανάπτυξη – γαλέρα που βάζει πάνω από όλα τα κέρδη για τους λίγους και ισχυρούς. Οφείλουμε στον τόπο και τους πολίτες να πούμε ξεκάθαρα ότι θέλουμε πραγματική ανασυγκρότηση της οικονομίας με ενίσχυση γεωργίας, βιομηχανίας, μεταποίησης, τεχνολογικών κλάδων, την επαναβιομηχάνιση κλάδων που έχουν παρακμάσει ή έχουν δυναμικό ανάπτυξης, την ουσιαστική, με σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Και όχι τις σημερινές, ξεπερασμένες επιλογές, με υπογραφή της ΝΔ, για επιστροφή στα πρότυπα της δεκαετίας του 1950, της “μονοκαλλιέργειας” του τουρισμού, των “αρπαχτών” μεγαλοσυμφερόντων. Οφείλουμε στον τόπο και τους πολίτες να πούμε ξεκάθαρα ότι η επιλογή μας είναι  περισσότερο κοινωνικό κράτος, ισχυρό, δημόσιο, καθολικό. Είναι η προστασία των κοινωνικών αγαθών όπως το νερό και η ενέργεια. Και όχι η σημερινή επιχειρούμενη εκποίησή τους σε ιδιωτικά συμφέροντα. Οφείλουμε στον τόπο και τους πολίτες να πούμε ξεκάθαρα ότι στο επίκεντρο του προγράμματός μας βρίσκεται ο αγώνας κατά των δυνάμεων του αναθεωρητισμού, του νεοναζισμού σε όλες του τις μορφές, που ανακάμπτει στην Ευρώπη και ήδη επανήλθε στην ελληνική Βουλή. Οφείλουμε στον τόπο και τους πολίτες να πούμε ξεκάθαρα ότι απαιτείται αποκέντρωση του κράτους, με την ψηφιοποίησή του και όχι η ψηφιοποίηση του χάους, της συγκεντρωτικής διακυβέρνησης που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση της ΝΔ από την πρώτη θητεία της. Οφείλουμε στον τόπο και τους πολίτες να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις που συνεπάγονται οι νέες, ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, με όρους προστασίας των εργαζομένων, των πνευματικών δικαιωμάτων, των προσωπικών δεδομένων των πολιτών».

Λύσεις έτοιμες δεν υπάρχουν

«Σταχυολόγησα», γράφει η κα Δούρου, «μερικούς άξονες, όχι διλήμματα, αλλά ανάγκες για το μέλλον της πατρίδας. Λύσεις έτοιμες δεν υπάρχουν. Ούτε μαγικά ραβδάκια. Υπάρχει μόνο σκληρή δουλειά μαζί με τους πολίτες για την ανοικοδόμηση ενός κόμματος που αντιπαρατίθεται στη συντήρηση και αναλαμβάνει την ευθύνη με μια νέα προοδευτική, εναλλακτική, ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης. Η κυβερνητική μας εμπειρία, με τα θετικά και τα αρνητικά της, την περίοδο 15 – 19 έχει δείξει ότι, ακόμη και στις δύσκολες μνημονιακές συνθήκες, καταφέραμε να βάλουμε την κοινωνική μας σφραγίδα. Σε αυτή την κατεύθυνση διαγράφεται το χρέος μας  να ανασυγκροτήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε τέσσερα επίπεδα:

-ως κόμμα εξουσίας που αναζητά και δημιουργεί προοδευτικές λύσεις με τους πολίτες για τους πολίτες,

-ως κόμμα που δίνει το παρών στους μαζικούς χώρους – από τα συνδικάτα και τα πανεπιστήμια ως τα Επιμελητήρια -,

-ως κόμμα που θεωρεί τους Δήμους και τις Περιφέρειες καθοριστικούς παράγοντες αποκέντρωσης, στο πλευρό του πολίτη, συμμέτοχους στο εναλλακτικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.

-ως κόμμα ενός σύγχρονου, διεκδικητικού προοδευτισμού με σαφή και αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση.

Τέσσερα επίπεδα, ένας κοινός στόχος: η διατύπωση από τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη σαφούς, ρεαλιστικής, κυβερνητική πρότασης. Αξιόπιστου προγράμματος λύσεων για τους πολλούς, εγγύηση Δημοκρατίας και κράτους δικαίου για τον τόπο».

*βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις