Πολιτική

Reuters: Νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές – Θα κυβερνήσει μόνος του;

Ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα αποτελέσει σημείο καμπή για την Ευρώπη, και αυτό λίγο μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι προχωρά σε μαζική ένεση ρευστότητας στην οικονομία της ευρωζώνης, αναφέρει το Reuters.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναδειχθεί νικητής των εκλογών δεν είναι ξεκάθαρο αν θα μπορέσει να κυβερνήσει μόνος ή θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με ένα ή περισσότερα από τα μικρότερα κόμματα, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Διαβάστε τα κυριότερα αποσπάσματα από το άρθρο του Reuters.

Η Ελλάδα βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση της από την πτώση της χούντας το 1974, με το ΑΕΠ να έχει συρρικνωθεί κατά 25%, χιλιάδες επιχειρήσεις να έχουν βάλει λουκέτο, με μισθούς και συντάξεις να έχουν περικοπεί και με την ανεργία μεταξύ των νέων να ξεπερνά το 50%.

Την ίδια στιγμή το δημόσιο χρέος της χώρας έχει «σκαρφαλώσει» από 146% του ΑΕΠ το 2010 στο 175,5% πέρυσι, και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως.

Η καμπάνια του Α. Τσίπρα «Η Ελπίδα Έρχεται» είχε απήχηση στους κουρασμένους από τη λιτότητα ψηφοφόρους, παρά τις προειδοποιήσεις του Α. Σαμαρά ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία.

Ο Α. Τσίπρας αν και έχει υποσχεθεί να κρατήσει τη χώρα εντός ευρώ, έχει επίσης υποσχεθεί αναδιαπραγμάτευση τη συμφωνίας με την τρόικα και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, παρά τις σαφείς ενδείξεις ότι οι εταίροι της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα αρνηθούν κάτι τέτοιο.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πει ότι θα διεκδικήσουν μια εξάμηνη «εκεχειρία», σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα διάσωσης, όσο θα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, ωστόσο αντιμετωπίζουν ισχυρές αντιστάσεις από την υπόλοιπη Ευρώπη, και αναδύεται έτσι το ενδεχόμενο η Ελλάδα να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ευρώ αν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Πηγή:capital

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ανδρουλάκης: Αν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ισχυρό κόμμα στις εκλογές και έχουμε πολιτική εικόνα Μητσοτάκη – Τσίπρα, θα μπούμε στη μηχανή του χρόνου
«Αν είχα κάνει στη χώρα, στους θεσμούς, στην οικονομία και στην κοινωνία, ό,τι έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, θα είχα εξαφανιστεί από το πολιτικό προσκήνιο»
Νίκος Ανδρουλάκης
Η Γιαννακοπούλου «γλέντησε» την Παπαδοπούλου on air: «Άννα, ήσουν στο ΠΑΣΟΚ, αυτό μπορείς να το απαντήσεις κι εσύ»
Αιχμηρός διάλογος για την «εντιμότητα», με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να υπενθυμίζει στην αναπληρώτρια εκπρόσωπο της ΕΛΑΣ την προηγούμενη πολιτική της διαδρομή
Παπαδοπούλου και Γιαννακοπούλου
8