Πολιτική

Ρήγας: Είναι δικαίωμά μας η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

Η Ελλάδα ασκεί τα δικαιώματά τα της τα οποία απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες τόνιζε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, σχολιάζοντας την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια.

Όπως είπε ο Παναγιώτης Ρήγας, τα 12 μίλια είναι δικαίωμα το οποίο αναγνωρίζεται από τις διεθνείς συμβάσεις και από το Δίκαιο της Θάλασσας.

“Εμείς λέμε ότι το δικαίωμα αυτό το ασκούμε και – ως προς την ΑΟΖ – διαμορφώνουμε το πεδίο εκεί που μπορούμε και έχουμε συμφωνήσει, εκεί που υπάρχουν σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες, το ασκούμε αυτό το δικαίωμα.

Από κει και πέρα αναγνωρίζουμε πλήρως τη διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία στην υφαλοκρηπίδα. Δεν απεμπολούμε αυτό το δικαίωμα και ταυτόχρονα θα γίνει μια συζήτηση για να μπορέσει να βρεθεί μια λύση που θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών. Το ξαναλέω, χωρίς να απεμπολούμε το δικαίωμα αυτό, χωρίς να κάνουμε πίσω.

Όπως καταλαβαίνετε, σε αυτά τα θέματα θέλει ιδιαίτερη προσοχή και νηφαλιότητα. Οι σχέσεις που διαμορφώνονται και η συζήτηση είναι αυτή που επιλύει προβλήματα. Αυτό το λέω γιατί έχουμε ανοίξει όλη την ατζέντα στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής με στόχο να βρίσκουμε λύσεις και ταυτόχρονα τα όποια προβλήματα να μη μας στερούν το δικαίωμα όπου δεν υπάρχει πρόβλημα να ολοκληρώνονται οι λύσεις”.

“Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι σε ευθεία γραμμή”

Όπως τόνισε ο κ. Ρήγας, “οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι πάντα σε ευθεία γραμμή. Το βασικό στοιχείο από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης – η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστή διαχρονικά – είναι ότι στην ευρύτερη αυτή περιοχή, που τα πράγματα είναι ιδιαίτερα, καταφέραμε με την πολύπλευρη στρατηγική που εφαρμόζουμε να υπάρχει σταθερότητα.

Η χώρα αναγνωρίζεται από όλους ως πυλώνας σταθερότητας και όσον αφορά την ιδιαίτερη σχέση με την Τουρκία εμείς επιχειρούμε να δώσουμε το στίγμα ότι μόνο η ειρηνική συνύπαρξη είναι αυτή που θα δώσει τη δυνατότητα για καλύτερη οικονομική ανάπτυξη στους λαούς της περιοχής. Βεβαίως αυξάνει την ένταση πολλές φορές η Τουρκία είτε δια των λόγων είτε, πολλές φορές, δια ενεργειών. Δεν είναι όμως προς το συμφέρον κανενός αυτή η αύξηση της έντασης, δεν βοηθάει τις οικονομίες των δύο χωρών”.

Ωστόσο τόνισε πως η Ελλάδα παρακολουθεί την κατάσταση και πως βρίσκεται σε συνεννόηση και με άλλες χώρες,

“Από κει και πέρα όμως δεν θα καθυστερήσουμε το δικαίωμα που έχουμε με τις συνεννοήσεις που γίνονται με τις υπόλοιπες χώρες, ώστε να υπάρχει το δικαίωμα και να ασκείται και να δίνει τη δυνατότητα της εκμετάλλευσης, όπως και τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχει και η χώρα και άλλες χώρες” κατέληξε ο κ. Ρήγας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Στην Κρήτη τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη λειψυδρία – Ομιλία στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας
Ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε σύσκεψη στην περιφέρεια και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στις εργασίες του προσυνεδρίου με θέμα τα μεγάλα έργα και τις υποδομές
Κυριάκος Μητσοτάκης
Νέα επίθεση Φιντάν κατά Ελλάδας και Κύπρου: «Με το Ισραήλ συγκρότησαν στρατιωτική συμμαχία κατά μουσουλμανικών χωρών»
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επικαλέστηκε, μάλιστα, δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε κοινές εμφανίσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Χακάν Φιντάν 8
ΠΑΣΟΚ: Σεξιστική επίθεση με στοιχεία ηλικιακού ρατσισμού το retweet Λαζαρίδη που «στέλνει» τη Μπακογιάννη για σοκολατάκια
Ο Κώστας Τσουκαλάς κάνει λόγο «έντονο πολιτικό ρύπο» και συνδέει την αντίδραση του παραιτηθέντα υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης όχι μόνο με τον ίδιο, αλλά με το συνολικό πολιτικό αποτύπωμα της κυβέρνησης
Ντόρα Μπακογιάννη και Μακάριος Λαζαρίδης
20
Μαρινάκης για Ανδρουλάκη: Ζητά εκλογές χωρίς να λέει με ποιους θα κυβερνήσει, από μέσα του εύχεται το αίτημά του να μην γίνει αποδεκτό
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απορρίπτει εκ νέου το αίτημα για πρόωρες κάλπες, και διαμηνύει ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τα νοικοκυριά εκτεθειμένα απέναντι σε νέες διεθνείς αναταράξεις
Παύλος Μαρινάκης