Πολιτική

Ρήξη ζητάει η Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη: Όχι σε νέο Μνημόνιο ή παράταση προηγούμενου και χρεοκοπία έναντι του ΔΝΤ

- Σε μία κλωστή οι ισορροπίες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το κείμενο που κατέβασε στην Κεντρική Επιτροπή η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη
- ''Ούτε ρούπι να μην μετακινηθεί η κυβέρνηση από τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις προγραμματικές εξαγγελίες'' αναφέρεται στην αντι – εισήγηση της Αριστερής Πλατφόρμας
- ''Ούτε νέο Μνημόνιο, ούτε παράταση προηγούμενου''
- ''Αν οι θεσμοί συνεχίσουν τους εκβιασμούς η κυβέρνηση να δηλώσει ξεκάθαρα πως δεν θα πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ''
- Τώρα να περάσουν τα εργασιακά ζητάει ο Π. Σκουρλέτης, κάτι που σημαίνει μονομερή ενέργεια
- Ρήξη και έξοδο από το ευρώ ζήτησε ο Κ. Λαπαβίτσας
- Τρομακτικό ενδιαφέρον αποκτούν οι ομιλίες Λαφαζάνη, Κωνσταντοπούλου αλλά και η δευτερολογία του Α. Τσίπρα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μετά το κείμενο, αντι-εισήγηση, που κατέβασε πριν από λίγο η Αριστερή Πλατφόρμα.

Ουσιαστικά η Αριστερή Πλατφόρμα και ο Π. Λαφαζάνης κινούνται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση και σε τροχιά ρήξης, λίγες ώρες μετά την δήλωση Τσίπρα πως είμαστε κοντά σε συμφωνία.

Προσέξτε τι μηνύματα στέλνουν στο Μαξίμου με την αντι-εισήγηση, όπως την ονομάζουν:

– Άμεση αντεπίθεση από την κυβέρνηση με εναλλακτικό σχέδιο που θα στηρίζεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις προγραμματικές εξαγγελίες

– Μεγαλύτερη καταστροφή θα είναι για τη χώρα η επιβολή ενός νέου Μνημονίου, της μιάς ή της άλλης μορφής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, ενώ απορρίπτουν κάθε κουβέντα για παράταση προηγούμενου προγράμματος

– Η διακοπή πληρωμής του χρέους όσες δυσκολίες και αν έχει είναι πολύ προτιμότερη για τη χώρα

– Η κυβέρνηση, αν συνχιστούν οι εκβιασμοί από τους θεσμούς, οφείλει να δηλώσει από τώρα ξεκάθαρα πως δεν θα πνίξει το λαό, δεν θα πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ

Μάλιστα με την κίνηση της να κατεβάσει αντι – εισήγηση η Αριστερή Πλατφόρμα δείχνει την διαφοροποίηση της έμπρακτα αφού ζητάει το κείμενο της να είναι προσθήκη στο κείμενο της απόφασης.

Όμως αίσθηση έχει προκαλέσει και η τοποθέτηση του Π. Σκουρλέτη. Ο υπουργός Εργασίας ”βγαίνει” και αυτός από τα αριστερά στην κυβέρνηση καθώς ζητάει τώρα να περάσουν τα εργασιακά, στα οποία βέβαια συγκαταλέγεται η αύξηση του κατώτατου μισθού. Και όλα αυτά ενώ ο Π. Σκουρλέτης γνωρίζει πως κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια από τους δανειστές.

Αντεπίθεση ζητάει ο Λεουτσάκος – Παπαδημούλης: Όχι στην καταστροφική ρήξη

Να περάσει η κυβέρνηση άμεσα στην αντεπίθεση με ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα στηρίζεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε με ομιλία του στην ΚΕ ο Στάθης Λεουτσάκος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας.

Σε αντίθετη κατεύθυνση ήταν η ομιλία του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας συμφωνίας -έναν «δύσκολο συμβιβασμό» για να «αποφύγουμε μια καταστροφική ρήξη».

Ειδικότερα, ο κ. Λεουτσάκος είπε ότι οι «θεσμοί» δεν επιδιώκουν «έντιμο συμβιβασμό», γιατί έντιμος συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει με ιδιωτικοποιήσεις και νέα βάρη στα λαικά στρώματα, χωρίς άρση της λιτότητας, χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και χωρίς ισχυρή ρευστότητα για την αναζωογόνηση της οικονομίας.

Ο κ. Λεουτσάκος πρότεινε άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών, εγκαθίδρυση της δημοκρατικής νομιμότητας και διαφάνειας στα κυρίαρχα ΜΜΕ, άμεσο τερματισμό «κάθε πλέγματος προστασίας της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας», άρση των προνομίων των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, ουσιαστική φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και πλήρη επαναφορά των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να φανεί κατώτερος των περιστάσεων και πρόσθεσε ότι η πιο βαθιά κόκκινη γραμμή είναι να κρατήσουμε την κυβέρνηση και τον λαό όρθιους και τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο. Σημείωσε ότι είναι ανάγκη να αποφύγουμε μια καταστροφική ρήξη που θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και κοινωνική οπισθοδρόμηση, αλλά και σε γρήγορη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν δύο επιλογές σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη είναι ένας δύσκολος συμβιβασμός και η δεύτερη η ρήξη και η χρεοκοπία. Η ρήξη και η χρεοκοπία, είπε ο κ. Παπαδημούλης, συνιστούν αντιλαική επιλογή που θα πλήξει τη χώρα και τα μεσαία και χαμηλά λαικά στρώματα. Είναι αντίθετη στην λαική εντολή και θα οδηγήσει την Αριστερά 50 χρόνια πίσω.

Μετά τις εξελίξεις αυτές με τρομερό ενδιαφέρον αναμένεται τόσο η τοποθέτηση του Π. Λαφαζανη και της Ζ. Κωνσταντοπούλου όσο και η δευτερολογία του Α. Τσίπρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δείπνο Μητσοτάκη προς τιμήν της Κίμπερλι Γκιλφόιλ στο Μαξίμου για τα 250 χρόνια από την Αμερικανική Ανεξαρτησία
Στο επίκεντρο οι διαχρονικές σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών, μελών της αμερικανικής πρεσβείας και εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας
Γκιλφόιλ και Μητσοτάκης
Η ΝΔ ζητά τη διαγραφή Σγουρού μετά την ένταση στον αέρα του One: «Ο Ανδρουλάκης αποδέχεται αυτή τη συμπεριφορά;»
Η Αλεξάνδρα Σδούκου κατηγορεί τον υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι σε δημοσιογράφο και καλεί τον πρόεδρο του κόμματος να πάρει σαφή θέση
Η ΝΔ ζητά τη διαγραφή Σγουρού μετά την ένταση στον αέρα του One: «Ο Ανδρουλάκης αποδέχεται αυτή τη συμπεριφορά;»
Μητσοτάκης από Ιπποκράτειο για τις επιθέσεις κατά στελεχών της ΝΔ: «Θα τους βρούμε και θα τους οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη»
Μαζί με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης
Μητσοτάκης
65
Συλλυπητήρια από Τασούλα και Μητσοτάκη για τον θάνατο του Βασίλη Λεβέντη: «Υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα στη δημόσια ζωή»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του ιδρυτή της Ένωσης Κεντρώων, ενώ ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι υπηρέτησε τις απόψεις του «με πάθος επί δεκαετίες»
Βασίλης Λεβέντης Ένωση Κεντρώων