Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ρίχνουν την “αβλεψία” για την… “ιστορική” γκάφα σε στελέχη του ΥΠΕΞ – “Φωνές” κι από ΝΔ

Ρίχνουν την “αβλεψία” για την… “ιστορική” γκάφα σε στελέχη του ΥΠΕΞ – “Φωνές” κι από ΝΔ

Πολιτική κόντρα και μάλιστα σε υψηλότατους τόνους, γκρίνια και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και… τρικυμία προκάλεσε η λέξη “ιστορική” που εμφανίστηκε δίπλα στη Συμφωνία των Πρεσπών στην πρώτη κοινή δήλωση Ελλάδας – ΗΠΑ. Μια λέξη που όπως εμφανίστηκε, έτσι εξαφανίστηκε αλλά είχαν προλάβει να τη δουν πολλοί! 

Ο χαρακτηρισμός “ιστορική” για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο αρχικό κείμενο της Κοινής Δήλωσης των ΥΠΕΞ που δόθηκε στη δημοσιότητα προκάλεσε… μεγάλη συζήτηση.Το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε ορθή επανάληψη, απαλείφοντας τον επίμαχο χαρακτηρισμό, καθώς ήδη είχε προκληθεί αναταραχή ακόμη και μεταξύ στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, μιλούσαν για αβλεψία που διορθώθηκε και τόνιζαν ότι η θέση της κυβέρνησης απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών ήταν και είναι απολύτως ξεκάθαρη κι ουδέποτε αυτή αναγνωρίστηκε ως «ιστορική» από τη ΝΔ, είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση είτε ως κυβέρνηση.

Click4more Μύλος και… “ξύλο” από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για την “ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών”

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «αβλεψία» χρεώνεται σε υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς δημοσιοποιήθηκε αρχικά εκ παραδρομής ένα draft της Κοινής Δήλωσης, από το οποίο, όμως, θα έπρεπε, σύμφωνα με τις τελικές διορθώσεις, να έχει απαλειφθεί ο χαρακτηρισμός της συμφωνίας των Πρεσπών ως «ιστορικής» και ο οποίος είχε μείνει έτσι στα κείμενα από την εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τις τότε συζητήσεις Ελλάδας-ΗΠΑ.

Έτσι, η ορθή επανάληψη και η απάλειψη του όρου όχι απλώς ήταν σε γνώση της αμερικανικής πλευράς, αλλά και σε απόλυτη συμφωνία μαζί της. Κατά τον ίδιο τρόπο, κυβερνητικά στελέχη απέρριπταν κατηγορηματικά πως αυτό συνέβη εκ των υστέρων και μάλιστα μετά την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή ή τις εσωκομματικές πιέσεις στη ΝΔ, όπως ισχυρίστηκαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις