Παρασκευή, 17 Μαΐ
22oC Αθήνα

Σαμαράς προς τρόικα: Εμείς, τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας – Περιοδεία σε Μάλτα και Ιταλία

Σαμαράς προς τρόικα: Εμείς, τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας – Περιοδεία σε Μάλτα και Ιταλία

«Στην Ελλάδα υπάρχουν τόσοι άνεργοι όσοι και παράνομοι μετανάστες και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο» είπε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον Μαλτέζο ομόλογό του, ενώ έστειλε και… μήνυμα για το χρέος.

Με το θέμα της μετανάστευσης στην κορυφή της ατζέντας του, ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιανουάριο από την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς κάνει σήμερα ταξίδι αστραπή σε Μάλτα και Ιταλία.

Η Βαλέτα ήταν ο πρώτος του σταθμός, όπου ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ομόλογό του Ζοζέφ Μουσκάτ. Στις δηλώσεις του, συνέδεσε το μεταναστευτικό με τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και την ανεργία, ενώ δεν παρέλειψε να επιχειρήσει να στείλει ένα μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Εμείς έχουμε προχωρήσει, όπως ξέρετε και είναι σημαντικό για εμάς, στη δημοσιονομική προσαρμογή, στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που οδηγούν την Ελλάδα πίσω στην κανονικότητα, στην οικονομική κανονικότητα. Την ίδια στιγμή θα ήθελα να πω στο λαό της Μάλτας ότι το Νο 1 πρόβλημα, που υπάρχει στην Ελλάδα είναι ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα απασχόλησης, ανεργίας και η Ελλάδα είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, περισσότερο από το 27% και εμείς έχουμε τόσους ανέργους όσους έχουμε και παράνομους μετανάστες. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο», είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

Επόμενος σταθμός για τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι η Ρώμη. Στις 17:30, στο Παλάτσο Κίτζι της Ρώμης είναι προγραμματισμένη η συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Ενρίκο Λέττα, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσουν τόσο το θέμα της μετανάστευσης όσο και τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις της Αθήνας με την τρόικα.

Οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να συμφωνήσουν στη δημιουργία «μετώπου του Νότου» ενόψει της προσεχούς Συνόδου Κορυφής (24-25/10).

Ο Ενρίκο Λέτα αναμένεται να ενημερώσει τον Αντώνη Σαμαρα του για την πρόθεση της κυβέρνησης της Ρώμης να αρχίσει να χορηγεί πιο εύκολα πολιτικό άσυλο, λόγω των νέων δεδομένων σε χώρες όπως η Συρία και η Αίγυπτος.
Παράλληλα ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Deutsche Welle, να αναφερθεί και στην στρατιωτική ανθρωπιστική αποστολή της χώρας του «Μάρε Νόστρουμ», στόχος της οποίας είναι η παροχή άμεσης βοήθειας για να αποφευχθούν νέα τραγικά ναυάγια.

Το κύριο ζητούμενο, όμως, των Σαμαρά και Λέτα, είναι μια διαφορετική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος από όλη την Ευρώπη: με ενίσχυση της Frontex αλλά και επανεξέταση του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ», ο οποίος υποχρεώνει την πρώτη χώρα υποδοχής να παρέχει άσυλο στους μετανάστες.
Στην συνάντηση της Ρώμης, αναμένεται να γίνει αναφορά, τέλος και στις νέες απαιτήσεις της τρόικας αλλά και στις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας.

ANSA: Η τρόικα έστειλε τον Σαμαρά στη Ρώμη!

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA ασχολείται σήμερα με την κρίση στις σχέσεις της Ελλάδας με την τρόικα. Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του πρακτορείου, ήταν η ακαμψία των δανειστών που «ανάγκασε» τον Σαμαρά να ταξιδέψει στη Ρώμη για διαβουλεύσεις.

Γίνεται επίσης αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική πλευρά αλλά και στο τεταμένο κλίμα ανάμεσα σε Αθήνα και τρόικα εξαιτίας της επιμονής των δανειστών για τη λήψη νέων μέτρων.
Κάτι τέτοιο μπορεί να εκτροχιάσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης, αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόλεμος νεύρων με την τρόικα – Άγνωστο αν θα επιστρέψουν μέσα στον Οκτώβριο

Επίσκεψη αστραπή Σαμαρά σε Μάλτα και Ιταλία

“Κοινό μέτωπο” Σαμαρά – Βενιζέλου – Ρητό “όχι” σε νέα μέτρα

Το οργισμένο τηλεφώνημα του Αντώνη Σαμαρά στην Κριστίν Λαγκάρντ – Το «χαρτί» Τσίπρας και η κόκκινη γραμμή για νέα μέτρα

Καρατζαφέρης: Ο Σαμαράς “ψελλίζει” κάποια όχι, ακούει φαίνεται τι λέω στις εκπομπές

“Δεν εκβιαζόμαστε!” – Με… εντολή Σαμαρά, επτά υπουργοί σηκώνουν μπαϊράκι στην τρόικα – Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο… Ματίας Μορς

Σαμαράς: Αν πιω κι άλλο, θα τραγουδήσω!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε