Παρασκευή, 3 Μαΐ
18oC Αθήνα

Σαν σήμερα 4 Οκτωβρίου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει τη Νέα Δημοκρατία

Σαν σήμερα 4 Οκτωβρίου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει τη Νέα Δημοκρατία
ΑΠΕ ΜΠΕ

Στις 4 Οκτωβρίου του 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει τη Νέα Δημοκρατία και δημοσιεύει την Ιδρυτική της Διακήρυξη. Ήταν μία ημέρα σαν σήμερα πριν 49 χρόνια.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το έθνος με το λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η διακήρυξη που υπέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. 

Η Νέα Δημοκρατία παίρνει θέση στον φιλελεύθερο – συντηρητικό χώρο και κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας από τη μεταπολίτευση και μετά.

Ο ιδρυτής του κόμματος, Κωνσταντίνος Καραμανλής εξελέγη πρωθυπουργός στις βουλευτικές εκλογές του 1974, τις πρώτες μετά την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Σε αυτές τις εκλογές, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων, λαμβάνοντας ποσοστό 54,37%, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε βουλευτικές εκλογές και εξασφάλισε 220 έδρες στη Βουλή.

Η Νέα Δημοκρατία υπηρέτησε ως κυβέρνηση από το 1974 μέχρι το 1980 με πρωθυπουργό τον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή και έως τις εκλογές του 1981 με τον Γεώργιο Ράλλη.

Είχε, επίσης, τη διακυβέρνηση της χώρας από το 1990 μέχρι το 1993 με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, από το 2004 μέχρι το 2009 με τον Κώστα Καραμανλή και από το 2012 μέχρι το 2015 με τον Αντώνη Σαμαρά.

Από το 2019 μέχρι σήμερα η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που είναι και πρόεδρος του κόμματος.

Το κόμμα εκπροσωπείται σήμερα στη Βουλή από 158 βουλευτές.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπείται από έξι ευρωβουλευτές, οι οποίοι συμμετέχουν στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Επίσης, η Νέα Δημοκρατία είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της Κεντρώας Δημοκρατικής Διεθνούς και της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις