Δευτέρα, 20 Μαΐ
21oC Αθήνα

Σαρωτικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο – Ποιές περιφέρειες θα σπάσουν

Σαρωτικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο – Ποιές περιφέρειες θα σπάσουν

– Στο τραπέζι των αλλαγών για τις επόμενες εκλογές είναι και ο αριθμός των βουλευτών
– Το μπόνους των 50 εδρών σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή είναι στο τραπέζι
– Κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία εάν επιθυμεί τις πρόωρες εκλογές να τις ζητήσει
– Εμφανίστηκε λάβρος κατά των δημοσκοπήσεων αποκαλώντας τις εταιρείες “αναξιόπιστους θεσμούς”

Σαρωτικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ υπογράμμισε την ανάγκη να “σπάσουν”, όχι μόνο η Β΄ Αθηνών, αλλά όλες οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες που έχουν πάνω από 6 βουλευτές, διότι όπως τόνισε “ήταν τα μεγαλύτερα εκκολαπτήρια διαφθοράς”. Πάνω από 6 βουλευτές εκλέγονται στις περιφέρειες Β΄ Αθηνών (44), στην Α΄ Θεσσαλονίκης (16), στο νομό Αττικής (15), στην Α΄ Αθηνών (14), στην Β΄ Θεσσαλονίκης (9), στην Β΄ Πειραιώς, στους νομούς Αχαΐας, Ηρακλείου και Λαρίσης (από 8) και στο νομό Αιτωλοακαρνανίας (7).

Στο τραπέζι, είπε ο υπουργός, είναι ακόμα το μπόνους των 50 εδρών, οι θητείες των βουλευτών και ο εξορθολογισμός στη διανομή των εδρών που λαμβάνουν τα κόμματα ανά εκλογική περιφέρεια. “Όσα συμβαίνουν σήμερα είναι εκτρώματα. Η ΝΔ που είναι δεύτερο κόμμα δεν έχει βουλευτή π.χ. στην Καβάλα, στην Κομοτηνή ή στην Πιερία”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε τα κόμματα των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι ψήφιζαν εκλογικό νόμο σκοπίμως λίγο πριν τις εκλογές εκτιμώντας τις συγκυρίες, ενώ είπε ότι η παρούσα κυβέρνηση, από την αρχή κιόλας της τετραετίας, άνοιξε διάλογο για έναν νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος ανέφερε ότι θα ανακοινωθεί εντός του 2016.

Για τον χρόνο τέλεσης των εκλογών τόνισε κατηγορηματικά ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, προσθέτοντας ότι δεν τις θέλει η κυβέρνηση, ενώ κανείς από την αντιπολίτευση δεν έχει το κουράγιο να τις ζητήσει. “Αλλά αφού λένε στη ΝΔ ότι είναι πρώτο κόμμα, ας μας τις ζητήσουν”, συμπλήρωσε.

Για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το ασφαλιστικό, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι μόνη “κόκκινη γραμμή” της κυβέρνησης είναι να μην μειωθούν οι συντάξεις. “Πρέπει να ξέρουν και οι δανειστές ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα να αιμοδοτηθεί το ασφαλιστικό και από άλλες πηγές για να αντέξουμε την πίεση. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» που έχουμε χαράξει. Δεν μπορεί η χώρα να ζει υπό καθεστώς απειλών διαρκώς”, τόνισε.

Κατηγόρησε δε τα πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, ότι έχουν βαρύτατες ευθύνες “για την καταστροφή στα ασφαλιστικά ταμεία”. Όπως εξήγησε, “τοποθετούσαν προέδρους στα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίοι έπαιζαν τα αποθεματικά τους στο Χρηματιστήριο και αγόραζαν σάπιες μετοχές. Κανείς από αυτούς δεν πήγε φυλακή, δεν τιμωρήθηκε κανείς. Τα κόμματα αυτά, που σήμερα κλαυθμηρίζουν, που ακόμη και τώρα, στα δύσκολα, δεν ήρθαν να βάλουν πλάτη και να δείξουν ότι πραγματικά αγωνιούν για τους ανθρώπους που δοκιμάζονται και χειμάζονται και τους οδήγησαν σ’ αυτή την κατάσταση, έρχονται και αντιλέγουν, χωρίς να μας πουν την εναλλακτική τους πρόταση. Να μας την καταθέσουν. Για να μπορέσει να πειστεί η κοινωνία ότι σε 4 χρόνια θα αποτελούν την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης”.

Για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει “αναξιόπιστους θεσμούς”, καθώς “είναι τόσο αξιόπιστες, όσο και στις προηγούμενες μετρήσεις τους. Όχι μόνο δεν έπεσαν μέσα, αλλά υπηρετούσαν συγκεκριμένες επιλογές”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε