Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Σε απολογία ο Γιάννος Παπαντωνίου για τις υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων

Σε απολογία ο Γιάννος Παπαντωνίου για τις υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων

Ενώπιον της ανακρίτριας διαφθοράς Ηλιάννας Ζαμανίκα θα βρεθεί στις 25 Ιουλίου ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, προκειμένου να απολογηθεί για υποθέσεις που αφορούν σε προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ο πρώην υπουργός αναμένεται να ζητήσει προθεσμία προκειμένου ο ίδιος και οι συνήγοροί του να ενημερωθούν για τα στοιχεία της δικογραφίας και να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

Το βασικό αδίκημα που ερευνούν οι ανακριτές είναι αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος ).Από την πλευρά του πάντως, κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Γιάννος Παπαντωνίου έχει δώσει τη συναίνεσή του προκειμένου να ελεγχθούν όλοι οι τραπεζικοί του λογαριασμοί, και στην Ελβετία, καθώς ο ίδιος αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με αξιόποινη πράξη.

Πέρυσι η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετίας είχε ενημερώσει την Εισαγγελία Διαφθοράς για την ύπαρξη δυό λογαριασμών και ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη-το 2017-προχώρησε στην άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου (in rem) για το αδίκημα της δωροδοκίας ,μετά από σχετικό αίτημα της αρμόδιας ανακρίτριας.

Επίσης, οι δικαστικές αρχές είχαν αξιολογήσει ως σημαντική την κατάθεση Γάλλου πρώην στελέχους εταιρείας που είχε εμπλακεί σε προμήθειες με το ελληνικό δημόσιο αλλά και στοιχεία που κατασχέθηκαν στην Αθήνα στο σπίτι του επικεφαλής της ίδιας εταιρείας στη χώρας μας, που είχε άμεση γνώση των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων για πολλές συμβάσεις μεταξύ των οποίων και συμβάσεις εξοπλιστικών.

Επίσης, η ανακρίτρια είχε αξιολογήσει ως σημαντικά όσα έχουν προκύψει από τις πολυετείς έρευνες των εισαγγελικών αρχών για τους λογαριασμούς που διέθετε η σύζυγος του πρώην υπουργού, Σταυρούλα Κουράκου, στην Ελβετία και οι οποίοι ερευνήθηκαν, όταν τυχαία αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών για τη λίστα Λαγκάρντ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις