Πολιτική

Σε Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης μετονομάζεται το υπουργείο

Στόχος, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από τη Δημόσια Διοίκηση και η ανάπτυξη ενός εθνικού οικοσυστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης με εξωστρέφεια, βιωσιμότητα και ψηφιακή κυριαρχία
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης μετονομάζεται το Υπουργείο. Τη στρατηγική για την ΤΝ και τη νέα Ειδική Γραμματεία Τεχνητής Νοημοσύνης και Διακυβέρνησης Δεδομένων παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Τη μετονομασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την προσθήκη και της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τίτλο ανακοίνωσε τη Δευτέρα (30.06.2025) ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασε τη στρατηγική για την ΤΝ, καθώς και τη δημιουργία νέας Ειδικής Γραμματείας Τεχνητής Νοημοσύνης και Διακυβέρνησης Δεδομένων στο Υπουργείο.

Πρόκειται για άμεση ανάγκη, ώστε η χώρα να ανταποκριθεί επαρκώς στο διεθνές περιβάλλον, να περιορίσει τους κινδύνους και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες, αναπτύσσοντας σταδιακά μία εξειδικευμένη, ευέλικτη και αποτελεσματική δομή.

Η Ειδική Γραμματεία εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Κυβέρνησης με στόχο την ισορροπία μεταξύ καινοτομίας και ρύθμισης, την υπεύθυνη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από τη Δημόσια Διοίκηση και την ανάπτυξη ενός εθνικού οικοσυστήματος ΤΝ με εξωστρέφεια, βιωσιμότητα και ψηφιακή κυριαρχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρά στην ενσωμάτωση τεχνολογιών ΤΝ στον δημόσιο τομέα, μέσω συμφωνίας – πλαισίου ύψους 25 εκατ. ευρώ για την παροχή σχετικών υπηρεσιών και λύσεων. Παράλληλα, με στόχο την ενσωμάτωση τεχνολογιών ΤΝ στη Δημόσια Διοίκηση, αναπτύσσει εθνικό πλαίσιο διακυβέρνησης ΤΝ και θα υλοποιήσει πιλοτικά έργα με δημόσιους φορείς, όπως τα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Επίσης, μέσα από ένα AI Incubator, θα αναπτύσσονται in-house κυβερνητικές εφαρμογές, ενισχύοντας την ψηφιακή αυτονομία της χώρας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη
Το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη

Η Ειδική Γραμματεία Τεχνητής Νοημοσύνης και Διακυβέρνησης Δεδομένων μεταξύ άλλων:

– Θα υποστηρίζει την Επιτροπή, που λειτουργεί υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για τα έργα ΤΝ στον δημόσιο τομέα, αλλά και τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την ΤΝ και τα δεδομένα.

– Θα συντονίζει τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο τα βέλτιστα αποτελέσματα.

– Θα λειτουργεί ως πόλος τεχνογνωσίας και ανάπτυξης ικανοτήτων στην ΤΝ και τα δεδομένα, ακολουθώντας το παράδειγμα του gov.gr.

– Θα αναπτύσσει έργα ΤΝ και θα συνεισφέρει τεχνογνωσία σε φορείς που επιθυμούν να αναπτύξουν έργα ΤΝ όπου απαιτείται.

Επισημαίνεται ότι η Ειδική Γραμματεία Τεχνητής Νοημοσύνης και Διακυβέρνησης Δεδομένων δε θα εμπλέκεται γενικά και οριζόντια σε έργα ΤΠΕ, αλλά μόνο στον βαθμό που σχετίζονται με ΤΝ και διακυβέρνηση δεδομένων.

Το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη
Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ΤΝ έχει ήδη σχεδιάσει και υλοποιήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων, έργων και πρωτοβουλιών, όπως:

– Η ανάπτυξη του «ΔΑΙΔΑΛΟΣ», ενός υπερυπολογιστή παγκόσμιας κλάσης που εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία Υπολογιστών Υψηλής Απόδοσης (EuroHPC-JU). Αναμένεται να συμπεριληφθεί στη λίστα TOP500 υπερυπολογιστών στον κόσμο.

– Η υλοποίηση του Ai Factory «ΦΑΡΟΣ», το οποίο θα είναι μεταξύ των πρώτων 13 της Ευρώπης και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη εφαρμογών ΤΝ στους τομείς της Υγείας, της Βιώσιμης Ανάπτυξης, του Πολιτισμού και της Γλώσσας από ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις.

– Η υποβολή πρότασης για ένα δεύτερο Ai Factory, του «ΦΑΡΟΣ 2» με έμφαση στην Ενέργεια και τη Γεωργία.

– Διεθνείς συνεργασίες και διαβουλεύσεις για ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη και τη ρύθμιση της ΤΝ (AI Act, ΑΙ Board, κ.α.).

– Καταγραφή των αναγκών των Υπουργείων και σενάρια εφαρμογών με αξιοποίηση δεδομένων του δημοσίου τομέα με έργο του Ταμείου Ανάκαμψης της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ.

– Ανάπτυξη Κεντρικού Πλαισίου Διακυβέρνησης και Ταξινόμησης Δεδομένων σε πληροφοριακά συστήματα, ώστε να υπάρχει γνώση των δεδομένων που υπάρχουν και της μορφής του με έργο του Ταμείου Ανάκαμψης της τάξεων των 8 εκατ. ευρώ.

– Οι πρώτες εφαρμογές ΤΝ στο Δημόσιο: ο Ψηφιακός Βοηθός mAigov για ζητήματα Δημόσιας Διοίκησης, ο Ψηφιακός Βοηθός mAiGreece για παροχή εξατομικευμένων πληροφοριών στους επισκέπτες της Ελλάδας, η εφαρμογή ΤΝ στο Κτηματολόγιο για την επιτάχυνση του νομικού ελέγχου, η εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών για την αξιολόγηση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ανδρουλάκης από Θεσσαλονίκη: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπηρετεί μια ασύδοτη αγορά» – «Νίκη του ΠΑΣΟΚ σημαίνει πολιτική αλλαγή»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε το Μαξίμου για «μπαλώματα» στην ακρίβεια, οικονομικό στραγγαλισμό της αυτοδιοίκησης και κουλτούρα «εγώ και η παρέα μου»
Ανδρουλάκης στη Θεσσαλονίκη
Καρφιά Παππά για τις έδρες που γίνονται «προσωπική περιουσία»: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού»
Ο νέος γραμματέας του κόμματος απορρίπτει τη σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα και προειδοποιεί όσους αποχωρούν ότι δεν πρέπει να βρουν «ζεστή φωλιά» στην ΕΛΑΣ
Νίκος Παππάς
ΠΑΣΟΚ κατά Μαρινάκη για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Κανονικότητα τα σκάνδαλα για τη ΝΔ, ευχαριστούμε δε θα πάρουμε»
Ο Κώστας Τσουκαλάς απάντησε στην επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «θράσος», επιλεκτική επίκληση του τεκμηρίου αθωότητας και συγκάλυψη ευθυνών
Τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη
Γεωργιάδης κατά Κοβέσι: «Λανθασμένη επιλογή για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία» – Νέες βολές για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο υπουργός Υγείας κατηγόρησε τη Ρουμάνα δικαστικό ότι υπερέβη τα όριά της, αμφισβήτησε τον χειρισμό της υπόθεση με τα αγροτικά κονδύλια και προέβλεψε αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2027
Γεωργιάδης κατά Κοβέσι: «Λανθασμένη επιλογή για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία» – Νέες βολές για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Πυρά Τεμπονέρα για «μεταγραφικό παζάρι» από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Η ΕΛΑΣ στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο δεν πρόκειται να έχει στις τάξεις της βουλευτές»
Ο τομεάρχης Εργασίας του κόμματος Τσίπρα κράτησε αποστάσεις από την κρίση στην Κουμουνδούρου και έθεσε ως όρο την παραίτηση από την έδρα για όσους θέλουν να ενταχθούν στον νέο πολιτικό φορέα
Ο τομεάρχης Εργασίας της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛΑΣ) Διονύσης Τεμπονέρας  (Φωτογραφία αρχείου: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Παραιτήθηκε και επισήμως από βουλευτής ο Συμεών Κεδίκογλου – Στους 12 βουλευτές η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ
Μετά τη Νοτοπούλου και τον Καραμέρο, ακόμη μία αποχώρηση - Επόμενη επιλαχούσα η Θεοδώρα Ακριώτου, καθώς Χατζηγιαννάκης και Αποστόλου δεν αναμένεται να καταλάβουν την έδρα
Συμεών Κεδίκογλου