Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Σε ρυθμούς lockdown η χώρα – Αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων, αγώνας για ν’ αντέξει το σύστημα υγείας

lockdown

Στη φάση του δεύτερου lockdown εισήλθε από τις 6 το πρωί ολόκληρη η χώρα, με την ελπίδα των ειδικών και της κυβέρνησης να εναποτίθεται στη μείωση των κρουσμάτων που θα μειώσει αντίστοιχα και την πίεση στο σύστημα υγείας, η οποία αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι τα ημερήσια κρούσματα αναφέρονται σε συνθήκες που επικρατούσαν σχεδόν 15 μέρες πριν, εύκολα γίνεται κατανοητό πως ακόμη και σε καθεστώς lockdown για πολλές ημέρες ακόμη τα κρούσματα θα κρατηθούν σε υψηλά επίπεδα κι έτσι το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να είναι στα «κόκκινα».

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι επόμενες 10-15 ημέρες θα κρίνουν πράγματι εάν το lockdown θα κρατήσει έως τα τέλη Νοεμβρίου ή θα παραταθεί, με το ενδεχόμενο αυτό να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό. Εξίσου πιθανό είναι και το σενάριο στο οποίο αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον Σκάι ο Ηλίας Μόσιαλος για σύντομα περιοδικά lockdown, στη λογική αυτού που είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου με τον Σωτήρη Τσιόδρα την Πέμπτη: «Πατάμε γκάζι στις ευθείες και φρένο στις στροφές».

Με άλλα λόγια, εάν τα κρούσματα μειώνονται τότε οι περιορισμοί μπορούν να χαλαρώνουν, αλλά εάν συμβαίνει το αντίθετο αυτομάτως να τίθενται ξανά σε ισχύ. Υπάρχει, άλλωστε, το παράδειγμα του Ισραήλ, όπου πριν από ελάχιστο χρονικό διάστημα εφαρμόστηκε δεύτερο ολικό lockdown κι αυτό είχε θετικό αποτέλεσμα στη διασπορά του ιού.

Σημαντική ως προς τις εξελίξεις ασφαλώς είναι και η πιστή τήρηση των μέτρων. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ΕΛΑΣ θα βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό προκειμένου να πραγματοποιεί ελέγχους και να βεβαιώνει παραβάσεις όπου χρειάζεται, όπως και η Αρχή Διαφάνειας που «τρέχει» τους δικούς της ελέγχους.

Το πρόστιμο, εξάλλου, για τους παραβάτες θα είναι αυξημένο (300 ευρώ αντί 150 στο πρώτο lockdown). Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, αφενός η κυβέρνηση έκρινε ότι δεν μπορούσε να ρισκάρει και να κρατήσει στάση αναμονής για το αν αποδίδουν τα μέτρα που πήρε τις προηγούμενες εβδομάδες. Αφετέρου, παρά τη δικαιολογημένη κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να ανταποκριθούμε όλοι και να τηρήσουμε τα μέτρα.

Από την κυβέρνηση απαντούν, επίσης, στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αναφέροντας ότι επιστρατεύει ψευδή στοιχεία και εσκεμμένα διαστρεβλώνει την πραγματικότητα σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας.

Συγκεκριμένα, εν μέσω της πανδημίας, το ΕΣΥ ενισχύθηκε με:

– 7.000 ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό και υποστηρικτικό προσωπικό.

– 4.000 από τον κλάδο των νοσηλευτών που μονιμοποιήθηκαν.

– 4.000 επαγγελματίες υγείας (συμβασιούχοι ΟΑΕΔ) που ανανέωσαν τη σύμβασή τους για 2η χρονιά.

Επίσης:

– 616 μόνιμοι γιατροί έχουν προσληφθεί μέσα στο 2020.

– 1.500 μόνιμοι γιατροί θα έχουν προσληφθεί μέσα στο 2020, 300 εκ των οποίων θα

στελεχώσουν τις νέες κλίνες Μ.Ε.Θ..

– Σήμερα υπάρχουν 1.046 κλίνες ΜΕΘ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε 557.

Όσον αφορά στα τεστ, όλα είναι δωρεάν σε δημόσιες δομές υγείας. Κανείς συμπολίτης μας που έχει ανάγκη δεν έχει μείνει χωρίς τεστ. Επίσης, έχουν διενεργηθεί 2.000.000 τεστ (PCR και Rapid), ενώ οι Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας έχουν πραγματοποιήσει 13.500 αποστολές σε κάθε γωνιά της χώρας και έχουν κάνει 450.000 δωρεάν τεστ σε πολίτες. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να ρίξει το κόστος των τεστ πέντε φορές σε σχέση με την αρχή της πανδημίας, καταλήγουν τα ίδια κυβερνητικά στελέχη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις