Πολιτική

Σε θερμό κλίμα η συναντήσεις Τσίπρα στο Πεκίνο! Η συμφωνία για τον Πειραιά και το Σουφλί [pics]

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Ο Κινέζος πρόεδρος προσέφερε ισχυρή υποστήριξη στον πρωθυπουργό της Ελλάδας λέγοντας πως οι δύο χώρες θα πρέπει να επεκτείνουν τη συνεργασία στις υποδομές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες.

 

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τις συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας στην ενέργεια, τις υποδομές και τις τηλεπικοινωνίες που υπογράφτηκαν στο Πεκίνο και θα αρχίσουν να “τρέχουν” άμεσα, όπως είπε στην ομιλία του στο 2ο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Πόλεων, ενώ παράλληλα διατύπωσε προτάσεις για διεύρυνση της συνεργασίας στον πολιτισμό, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, την αγροτική και βιομηχανική παραγωγή.

Ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός στάθηκε στη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κίνας, με τον οποίο συμφώνησαν ότι θα συνεργαστούν από κοινού ώστε ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο, το ισχυρότερο, το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου και υπογράμμισε: “Πιστεύω ότι έχει τεράστια σημασία να αναδείξουμε τον ρόλο της πόλης του Πειραιά, ως βασικό κόμβο του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού κι έναν από τους πιο κρίσιμους σταθμούς του παγκόσμιου εμπορίου. Και σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος του Πειραιά έχει να διαδραματίσει πρωτεύοντα και ουσιαστικό ρόλο”.

Επίσης σημαντική ώθηση στην αύξηση του αριθμού των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα θα δώσει η απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Πεκίνου καθώς τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη πτήση. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο Πειραιάς και το Σουφλί του Έβρου είναι δύο συμβολικά σημεία της ελληνοκινεζικής συνεργασίας. Ο Πειραιάς γιατί φιλοξενεί “το κεφάλι του Δράκου”, όπως είπε (σ.σ. Η επένδυση της Cosco στο Λιμάνι). Το Σουφλί, γιατί ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος στο οποίο πάτησαν, πριν από αιώνες, οι δύο μοναχοί οι οποίοι περπάτησαν στον Δρόμο του Μεταξιού κι έφεραν στην Ευρώπη τους πρώτους σπόρους κρυμμένους στα μπαστούνια τους.

Στο Σουφλί άνθησε η παραγωγή μεταξιού και ο Έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε να ακολουθήσουμε το νήμα της ιστορίας και να προχωρήσουμε από κοινού σε μια συμβολική αλλά και ουσιαστική παραγωγή μεταξιού, όπως έκαναν οι πρόγονοι μας. Έδωσε μεγάλη έμφαση στη συνεργασία μεταξύ Δήμων της Ελλάδας και της Κίνας και σημείωσε πως σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν Δήμοι με ιδιαίτερη ιστορική αναφορά, όπως του Μαραθώνα και της Ολυμπίας.

Στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας της Ελλάδας και της Κίνας σε όλους τους τομείς ο κ. Τσίπρας πρότεινε:

– Τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου κινεζικού πολιτισμού στην Ελλάδα και ενός μεγάλου πάρκου ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα.

– Τη προώθηση ενός προγράμματος ανταλλαγής μαθητών, μετά το τέλος του εκπαιδευτικού έτους κάθε χρόνο, υπό την αιγίδα των Δήμων, με τη συνεργασία σχολείων και Πανεπιστημίων και την αρωγή της κυβέρνησης.

– Τη συνεργασία Δήμων με αδελφοποιήσεις, ανταλλαγές αποστολών, διοργάνωση κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής.

– Τη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το 2017 είναι έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας και η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.

“Είναι στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα η ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας της Ελλάδας και της Κίνας σε όλα τα επίπεδα”, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: “Η άμεση επαφή και η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς συνιστά το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες η οικονομική, η πολιτιστική, η διπλωματική συνεργασία. Οι σύγχρονοι Κινέζοι και οι σύγχρονοι Έλληνες είμαστε κληρονόμοι δύο πανάρχαιων πολιτισμών που συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτοί οι δύο πολιτισμοί μπορούν και σήμερα να αποτελούν πηγές έμπνευσης για ολόκληρο τον κόσμο”.

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μπουκώρος για την δίωξη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Η παραπομπή δεν σημαίνει ενοχή, θα προσέλθω με καθαρή συνείδηση
Ο βουλευτής της ΝΔ δηλώνει βέβαιος για την αθωότητά του, υπερασπίζεται τους δύο κτηνοτρόφους που συνδέονται με την υπόθεση και προαναγγέλλει ότι θα θέσει «σοβαρά ερωτήματα» στον δημόσιο διάλογο
Χρήστος Μπουκώρος
ΕΛΑΣ κατά Μαρινάκη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Πρώτη φορά βλέπουμε οι ληστές να απαιτούν συγγνώμη από τα θύματά τους»
Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα κατηγορεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για «θράσος και προκλητικότητα», μετά την απαίτησή του να απολογηθεί η αντιπολίτευση για τις υποθέσεις που τέθηκαν στο αρχείο
Αλέξης Τσίπρας, ΕΛΑΣ (Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη)
Κώστας Σκρέκας μετά την δίωξη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ζητώ την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης»
Ο πρώην υπουργός δηλώνει ότι εμπιστεύεται πλήρως την ελληνική Δικαιοσύνη και υποστηρίζει πως η υπόθεση αφορά «πραγματικό αγρότη, με πραγματική παραγωγή»
Κώστας Σκρέκας
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Διασύρθηκαν επί εβδομάδες, έντιμοι πολιτικοί, μας αποκαλούσαν κυβέρνηση υποδίκων
«Σήμερα ποιος θα ζητήσει συγγνώμη για εκείνες τις αθλιότητες;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός - Πυρά κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, «που φάνηκε να εμπλέκεται στο εσωτερικό κομματικό ανταγωνισμό»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 33
Παύλος Μαρινάκης: Δεν υπάρχει λόγος οι 4 του ΟΠΕΚΕΠΕ να μην είναι ξανά υποψήφιοι βουλευτές
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε το τεκμήριο της αθωότητας για τους τέσσερις βουλευτές που παραπέμπονται και έθεσε ζήτημα πολιτικής αποκατάστασης για όσους οι υποθέσεις τους τέθηκαν στο αρχείο
Παύλος Μαρινάκης
5