Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

“Σφάχτηκαν” στην Βουλή Πολάκης – Θεοχαρόπουλος για τη “Διαύγεια”

“Σφάχτηκαν” στην Βουλή Πολάκης – Θεοχαρόπουλος για τη “Διαύγεια”
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

“Σφάχτηκαν” σήμερα στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, για το εάν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταργήσει ή όχι την “Διαύγεια”.

Αφορμή στάθηκε η αναφορά που είχε κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, την προηγούμενη Τρίτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων όταν περνούσε το νομοσχέδιο για την κύρωση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τις δομές υγείας.

Εκεί, τότε, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, θέλοντας να καταδείξει πως σημαντικά έργα στην περιφέρεια έχουν κολλήσει στην γραφειοκρατεία είχε αναφέρει ότι « θα ήθελα να απαντήσω και σε κάτι άλλο. Ναι, όντως, έχουμε παραλάβει ένα κράτος το οποίο είναι βαριά δυσκίνητο, βαριά γραφειοκρατικό και βαριά δυσλειτουργικό, γιατί έχει φτιαχτεί 70 χρόνια τώρα με δύο λογικές. Η πρώτη λογική είναι του πελατειακού κράτους και η δεύτερη λογική είναι της διακίνησης του μαύρου χρήματος. Με αυτές τις δύο λογικές συγκροτήθηκε. Η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση παράγει και συντηρεί τα εισοδήματα και τη μαύρη διανομή. Πρέπει να το αλλάξουμε αυτό το κράτος, είναι δεδομένο. Όχι για να φτιάξουμε ένα κράτος τύπου Μαδούρο, Σοβιετίας ή Βόρειας Κορέας, αλλά για να πραγματώσουμε την πραγματική έννοια της δημοκρατίας και της αποκέντρωσης.

Κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, ανέλαβα να παρακολουθώ κάποια έργα τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην Κρήτη και υλοποιείται ένα μικρό κομμάτι γιατί σε κάποιο σημείο της διαδικασίας, κάποιος υπάλληλος, κάποιος υπεύθυνος, κάποιος διευθυντής, κάποια υπηρεσία, κάποια περιφέρεια, κάποια αποκεντρωμένη ή κάποια διεύθυνση υπουργείου, έχει αντίρρηση και δεν το θέλει. Κάνει πενήντα πέντε μέρες να απαντήσει ότι δεν χρειάζεται να δώσει έγκριση και τρώμε δύο μήνες από την προκήρυξη του έργου. Αυτό θέλει άλλο κράτος και η μόνη λογική που υπάρχει και που μπορεί να το αντικαταστήσει, κάτι που θα είναι περιεχόμενο και της επόμενης τετραετίας, είναι να περάσουν σε χαμηλότερες δομές του κράτους, αποφασιστικές και αδειοδοτικές αρμοδιότητες.

Δεν είναι δυνατόν για ένα μικρό έργο των 100.000 ευρώ, ένας δήμος να πρέπει πάρει 23 υπογραφές εκτός του δήμου του. Ναι, δεν προλαβαίναμε να τα κάνουμε αυτά. Το επόμενο είναι να αλλάξουμε αυτό το πράγμα και γι’ αυτό εξαιρούμε από κάποιες διαδικασίες αυτό, γιατί πρέπει να γίνουν γρήγορα…» και είπε ότι «ξέρετε ένας παλιός αυτοδιοικητικός, όταν είχα ασχοληθεί με το Δήμο Σφακίων μου είχε πει το εξής: «Να σου πω ένα πράγμα Παυλή μου, μου λέει. Όλα αυτά που βλέπεις με τους νόμους, τις διαδικασίες, τις διαύγειες, τα διατάγματα, τις εγκρίσεις, τα δέκα επίπεδα και τα λοιπά, ξέρεις τι είναι; Έχουν φτιάξει ένα «κάστρο» υποτίθεται διαφάνειας, νομιμότητας, τιμιότητας, ελέγχου και τα λοιπά και εκεί μέσα τρώνε. Και το έχουν φτιάξει αυτό το «κάστρο» για να μην μπει και φάει και κάποιος άλλος».

Αυτό το «κάστρο» πρέπει να «σπάσουμε» και αυτή θα είναι και η συγκεκριμένη δουλειά την επόμενη τετραετία».

Αυτή η τελευταία αναφορά ερμηνεύτηκε από ΜΜΕ ότι ο κ. Πολάκης «έδειξε» την πρόθεση της κατάργησης της “Διαύγειας”. Κάτι στο οποίο ανέφερε σήμερα στη συνεδρίαση του Γ’ Τμήματος της Βουλής και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, μίλησε για διαστρέβλωση των λόγων του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, από ΜΜΕ και ζήτησε από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο να μην παρασύρεται.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αντέδρασε λέγοντας πως «εγώ διαβάζω από τα πρακτικά τι είπε ο κ. Πολάκης, ότι βρήκατε έναν αυτοδιοίκητο παλαιό, τον εκθειάσατε και σας είπε: «Να σου πω ένα πράγμα. Όλα αυτά που βλέπεις με τους νόμους, τις διαδικασίες, τις διαύγειες, τα διατάγματα, τις εγκρίσεις, τα δέκα επίπεδα κ.λπ., ξέρεις τι είναι; Έχουν φτιάξει ένα κάστρο, υποτίθεται διαφάνειας, νομιμότητας, τιμιότητας, ελέγχου και εκεί μέσα τα τρώνε. Και έχουν φτιάξει αυτό το κάστρο για να μην μπει κανένας άλλος»». Αυτός ο υποτιμητικός τρόπος για τη «Διαύγεια», για αυτή την προοδευτική μεταρρύθμιση! Νόμιζα ότι τουλάχιστον σε δυο-τρεις μεταρρυθμίσεις σε αυτήν τη χώρα, όπως για το ΕΣΥ, τον ΑΣΕΠ και τη «Διαύγεια», θα είχαμε συμφωνήσει εδώ μέσα ότι πρόκειται πραγματικά για τομές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης του ανταπάντησε ότι «θα σας τα ξαναπώ Θεοχαρόπουλε, μια χαρά απάντησε ο Ξυδάκης… ανέλαβα με εντολή του πρωθυπουργού να παρακολουθώ τα έργα στην Κρήτη, ένας σκασμός λεφτά που προχωράνε αργά και γίνονται λιγότερο από τα μισά… θέλουν 55 μέρες να απαντήσουν… ποιος έφτιαξε αυτό το τέρας, είναι δυνατόν δήμος να νοικιάζει ομπρέλες σε παραλίες να θέλει 23 υπογραφές εκτός δήμου; Αυτό το κράτος φτιάξανε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για να υπάρχει πολιτικός έλεγχος, ψηφαλάκια και πελάτες και να διακινεί μαύρο χρήμα και να μην έχει κανείς ευθύνη, αυτό είπα την άλλη φορά, ήταν μια παλιά ρήση παλιού αυτοδιοικητικού, για το πώς 85 δις φαγώθηκαν, δεν βγήκαν στην διαύγεια; Αυτό είπα, το κράτος είναι εχθρός της ανάπτυξης, είναι φτιαγμένο να εξυπηρετεί αναπαραγωγή πολιτικού συστήματος …»

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις