Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

Τελεσίγραφα από το Eurogroup – Οι κρίσιμες ημερομηνίες και το καμπανάκι στην αντιπολίτευση

Τελεσίγραφα από το Eurogroup – Οι κρίσιμες ημερομηνίες και το καμπανάκι στην αντιπολίτευση

Ένα εξαιρετικά δύσκολο Eurogroup ολοκληρώθηκε με τους δανειστές να σφίγγουν το ζωνάρι της Ελλάδας ακόμα περισσότερο και πλέον να δίνουν τελεσίγραφα για πολύ συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Οι δανειστές ξεκαθάρισαν με τον πιο σαφή τρόπο τις προθέσεις τους προς την ελληνική κυβέρνηση απαιτώντας μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου να έχει ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων που περιλαμβάνει 13 μέτρα.

Πέρα από αυτό όμως, οι δανειστές πίεσαν την κυβέρνηση να έχει ψηφιστεί και η μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, δηλαδή μέσα στον Ιανουάριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δανειστές δεν ζήτησαν να υπάρχουν προτάσεις μέχρι τις αρχές του νέου χρόνου, αλλά αυτές οι προτάσεις να έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και να έχουν ψηφιστεί κιόλας με ότι αυτό σημαίνει για την κυβερνητική συνοχή.

Επίσης, οι δανειστές ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο ασφαλιστικό. Αυτό ήταν και ένα μήνυμα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς υπάρχουν πληροφορίες πως κυρίως η Νέα Δημοκρατία δέχεται πιέσεις να συναινέσει στο θέμα αυτό.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνικές επαφές τόσο με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη όσο και με την Ντόρα Μπακογιάννη πιέζοντας να στηρίξουν την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό.

Ο πρόεδρος του Eurogroup επιβεβαίωσε πως το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών καθώς οι ανάγκες τους δεν φαίνεται να υπερβούν τα 5,5 δισ. ευρώ, ενώ με αφορμή αυτό άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτηθούν λιγότερα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις μέσω του Ειδικού Ταμείου.

Το καμπανάκι από τον Ντάισελμπλουμ ήρθε για το ασφαλιστικό λέγοντας πως είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που παραμένει ανοιχτή και πρέπει να κλείσει με την πρώτη αξιολόγηση, δηλαδή στις αρχές του 2016. Ωστόσο, επίσημα διέψευσε ο κ. Ντάισελμπλουμ πως ζητήθηκε η συναίνεση της αντιπολίτευσης, αλλά δήλωσε πως μία ευρεία πολιτική συναίνεση θα είχε νόημα για τους δανειστές.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε