Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Σφοδρή αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Σφοδρή αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Με ένταση και εντυπώσεις… ολοκληρώθηκε η πολύωρη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις παρακολουθήσεις.

Σημείο νέας αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ η επιμονή της εισαγγελέας Εφετών που εποπτεύει την ΕΥΠ κυρίας Βασιλικής Βλάχου σχετικά με τον έλεγχο των αποφάσεών της και για το εάν κανείς δεν εξαιρείται από την εποπτεία της ΕΥΠ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως φαίνεται να δίνει ραντεβού για συνέχεια της υπόθεσης των παρακολουθήσεων στην Επιτροπή τον επόμενο μήνα καθώς η αντιπολίτευση έχει το δικαίωμα εάν συγκεντρώσει τα 2/5 να ζητήσει και να επιβάλλει νέα συνεδρίαση για το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ, η νέα αντιπαράθεση ξεκίνησε από τις αναφορές της εισαγγελέας κατά την ακρόασή της από την Επιτροπή, όπου φέρεται να οχυρώθηκε πίσω από το απόρρητο και να επέμεινε ότι εάν υπήρχαν πληροφορίες ότι στρέφεται κατά της πατρίδας ακόμα και για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα υπέγραφε για την παρακολούθηση της.

Μάλιστα κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ  υπονόησαν πως  με τον τρόπο αυτό η εισαγγελέας  άφησε να εννοηθεί πως και  η νόμιμη επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του κ. Νίκου Ανδρουλάκη σχετίζεται με λόγους αντεθνικής δράσης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις από το τίποτα»

Πηγές της ΝΔ κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ  ότι πάλι προσπαθεί να  δημιουργήσει εντυπώσεις από το τίποτα, καταφεύγοντας σε φθηνές σοφιστείες. Η απάντηση της εισαγγελέως ήταν σε ένα υποθετικό ερώτημα για το εάν θα υπέγραφε παρακολούθηση πολιτικών ή και της Προέδρου  της  Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι  το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασε στο  έσχατο σημείο να εμπλέξει με τις ερωτήσεις τους μέχρι και τον θεσμό του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα της Χώρας για να προσπαθήσει  να υποστηρίξει  το ατεκμηρίωτο αφήγημα του που πανηγυρικά καταρρίφθηκε από την Εξεταστική Επιτροπή. Επισήμαιναν πως η  Εισαγγελέας ουδέποτε επικαλέστηκε – όπως ψευδώς ο ΣΥΡΙΖΑ διέδιδε- απόρρητο, αλλά ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν είχε δικαίωμα να την εξετάσει ως μάρτυρα για τα εισαγγελικά καθήκοντα που άσκησε . Καθώς και ότι δεν θα πρέπει να συνδέεται η υπόθεση επισύνδεσης Ανδρουλάκη με τις εσωκομματικές εκλογές αφού  η συλλογή πληροφοριών δεν ξεκινά με απλό τρόπο αλλά προηγείται δουλειά κι έρευνα μηνών.

«Άστοχη και αντιθεσμική»

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία  Λιακούλη, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες και ερωτηθείς για την αναφορά της εισαγγελέως για την παρακολούθηση ακόμη και της ΠτΔ  την χαρακτήρισε μεν άστοχη και αντιθεσμική  αλλά είπε πως ήταν σε μια ερώτηση  του γενικότερου πλαισίου  για το εάν “ουδείς εξαιρείται” από την εποπτεία της ΕΥΠ.

Σύμφωνα με συζητήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στην  Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σαφώς και ισχύει  το “ουδείς εξαιρείται όταν υπάρχουν στοιχεία” αλλά η απόφαση αυτή δεν μπορεί να είναι με μια υπογραφή ενός εισαγγελέα αλλά μετά από απόφαση δικαστικού συμβουλίου και συμπλήρωναν ότι η εμμονή της στο ανέλεγκτο των ενεργειών από την Βουλή μας “έφεραν μνήμες Κόλλια…” 

Τζανακόπουλος: Συνταγματική εκτροπή και πλήρης απαξίωση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής μίλησε για ” συνταγματικής εκτροπής και πλήρους απαξίωσης του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, στα ίδια του τα θεμέλια. Η  ίδια η εισαγγελέας που έχει την αρμοδιότητα να εποπτεύει την ΕΥΠ δήλωσε θρασύτατα ότι κατά την ανέλεγκτη κρίση της μπορεί να παρακολουθήσει ακόμα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας εφόσον θεωρεί ότι πάει να πουλήσει την πατρίδα. Πρόκειται για προσβολή στην Δημοκρατία, προσβολή στο πολίτευμα, προσβολή στο κοινοβούλιο και προσβολή στους ίδιους τους Έλληνες και Ελληνίδες βουλευτές και βουλεύτριες. Δυστυχώς, παρά το γεγονός που της ζητήσαμε να ανακαλέσει, επέμεινε στην δήλωση αυτή, ενώ ο παρόν υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αντί να αποδοκιμάσει, την κάλυψε απολύτως ζητώντας της , μάλιστα, και συγνώμη αφού παρέδωσε υποκριτικά μαθήματα κοινοβουλευτικής διαμαρτυρίας στους βουλευτές της Αντιπολίτευσης. Είναι πραγματικά, κρίμα και  κατάντημα αυτό που βιώνουμε καθημερινά από αυτή την απαράδεκτη και παράνομη, πια στον τρόπο που συμπεριφέρεται, Κυβέρνηση. Είναι πραγματικά κρίμα»​.

Στον αντίποδα, “γαλάζιοι” βουλευτές σχολίαζαν πως  είναι εντυπωσιακή η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ  στην  λογική Παπαγγελόπουλου και  της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για το  πως  αντιλαμβάνονται την διάκριση των εξουσιών. Αφού ουσιαστικά αυτό που θέλουν είναι οι   απόψεις και κρίσεις  της Δικαιοσύνης να τελούν υπό τον έλεγχο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Όπως, επίσης και οι αυθαίρετες  ταύτισης που κάνουν των   πράξεων  των λειτουργών της Δικαιοσύνης με την  εκτελεστική εξουσία!

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, μετά το τέλος της συνεδρίασης δήλωσε πως ” η κυβέρνηση συνεχίσει να κατρακυλά στον κατήφορο μετά από δύο σκάνδαλα υποκλοπών και συγκάλυψης τους. Τολμά με θράσος να αφήνει χυδαία υπονοούμενα για θέματα που η ίδια συσκότισε  και σκοπίμως αποκρύπτει! Ξεπεσμός !”

Οι πάροχοι διαθέτουν αρχείο με όλα τα τηλεφωνήματα που έχει ζητήσει η ΕΥΠ επισύνδεση

Από αυτά, πάντως που αξίζουν να σημειωθούν  από την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και διαφάνειας είναι η δήλωση των εκπροσώπων των παρόχων κινητής τηλεφωνίας (ΟΤΕ, Vodafone και Wind) ότι διαθέτουν αρχείο με όλα τα τηλεφωνήματα που η ΕΥΠ διαχρονικά έχει ζητήσει την επισύνδεσή τους. Το στοιχείο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες  έκανε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αιτηθούν η Επιτροπή με επιστολή της να  ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα να καλέσει την ΑΔΑΕ να λάβει όλα  αυτά τα αρχεία των παρόχων και να ενημερώσει ποιοι διαχρονικά νυν ή πρώην μέλη της Κυβέρνησης, νυν και πρώην  βουλευτές , ευρωβουλευτές και δημοσιογράφοι έχουν παρακολουθηθεί από την ΕΥΠ.

Το αίτημα απορρίφθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Βουλής δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα από το 2003 που η Εθνική Επιτροπή Απορρήτου των Επικοινωνιών  έγινε Συνταγματική Ανεξάρτητη Αρχή και μετά την πρόσφατη τροπολογία που η ΕΥΠ εξαιρείται από το να δίνει πληροφορίες στην ΑΔΑΕ. Αυτή η απόρριψη έκανε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξουν πως όλα δείχνουν για μια ακόμα φορά ότι η Κυβέρνηση οχυρωμένη πίσω από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία θέλει και επιδιώκει με κάθε τρόπο την συγκάλυψη και το κουκούλωμα της υπόθεσης.

Αντιπαράθεση και για τον Σπίρτζη

Η πρώτη αντιπαράθεση στην συνεδρίαση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έγινε με φόντο το υπόμνημα του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Χρίστου Σπίρτζη που ζήτησαν να κατατεθεί στην Επιτροπή για να αποτελέσει τον πυρήνα της διερεύνησης της συνεδρίασης. Χαρακτηριστικά,  ο κ. Τζανακόπουλος μετά το τέλος της συνεδρίασης επισήμανε πως “σήμερα, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συνεδρίαζε μετά από αίτημα της Αντιπολίτευση για  τις υποκλοπές κινητών τηλεφώνων και την παράνομη χρήση του Pretador και σε βάρος  του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ  Χρίστου Σπίρτζη”.

Οι βουλευτές της ΝΔ από την δική της  πλευρά σχολίασαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ  “ζήτησε  συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και  Διαφάνειας για τον  κ. Σπίρτζη χωρίς τον κ. Σπίρτζη , ο οποίος επέλεξε να λείψει  σε ταξίδι αντί να είναι παρόν σε μια τόσο σημαντική Επιτροπή για τον ίδιο” σημειώνοντας ότι μπορεί  να μην είναι μέλος της Επιτροπής αυτής, αλλά εάν ήθελε το κόμμα του θα μπορούσε να προσχωρήσει σε αντικατάσταση με άλλο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή όπως άλλωστε έγινε με τον Παύλο Πολάκη που στην συνεδρίαση αυτή αντικαταστάθηκε από τον κ. Γιάννη Ραγκούση.



ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις