Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

“Σίφουνας” ο Φίλης: “Ιδεολογική μετάλλαξη ΣΥΡΙΖΑ – Να ακυρωθούν τα ψηφισμένα μέτρα του μνημονίου”

“Σίφουνας” ο Φίλης: “Ιδεολογική μετάλλαξη ΣΥΡΙΖΑ – Να ακυρωθούν τα ψηφισμένα μέτρα του μνημονίου”

Να κερδίσει «ξανά το μυαλό και την καρδιά των αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων» κάλεσε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Φίλης έδωσε συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών και άφησε αιχμές για την κυβερνητική ιδιοσυγκρασία κάνοντας λόγο για ιδεολογική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι αριστερές κυβερνήσεις δουλεύουν με συγκροτημένο πρόγραμμα και σχέδιο, όχι με επικοινωνιακά αφηγήματα, θολά και αμφίσημα εξ ορισμού. Η πολιτική της κυβέρνησής μας είναι η έξοδος στις αγορές χωρίς πιστοληπτική γραμμή και η σταδιακή ανάκτηση μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας. Από εκεί και πέρα, είναι αλήθεια πως δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν να κερδίσουν πολιτικά υποστηρίζοντας ότι “πέτυχαν εκεί που οι άλλοι απέτυχαν”. Στην υλοποίηση δηλαδή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που συγκροτούν τον πυρήνα όλων των μνημονίων».

Και συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Υποστηρίζω ότι είναι άλλο ο πολιτικός και οικονομικός εξαναγκασμός του 2015 μετά την ήττα και τον συμβιβασμό του 2015 και άλλο η ιδεολογική μετατόπιση και η μετάλλαξη των ταυτοτικών χαρακτηριστικών του ΣΥΡΙΖΑ. Δυνάμεις του συστήματος προσπαθούν να μας πείσουν “να γίνουμε αυτό που κάνουμε” ως κυβέρνηση στη σημερινή δύσκολη περίοδο και να μετατραπούμε σε ένα “κανονικό” συστημικό αρχηγοκεντρικό κόμμα, εγκαταλείποντας τα “βαρίδια” των ιδεολογικών και κοινωνικών αναφορών. Δεν θα τους γίνει το χατίρι».

Μάλιστα, ο κ. Φίλης επεσήμανε με νόημα, ότι «η Αριστερά δεν ήταν και δεν θα γίνει φτερό στον άνεμο μιας ιστορικής περίστασης, ούτε ευέλικτη μορφή πολιτικής απασχόλησης».

Ο Νίκος Φίλης ασκεί επίσης πιέσεις για την μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων λέγοντας ότι “Τα περιβόητα «συμπεφωνημένα» υπήρξαν λόγω των αφόρητων πιέσεων του ΔΝΤ που εκτιμούσε ότι χωρίς αυτά δεν θα πιαστούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα. Σε αυτή του την εκτίμηση – όπως και σε τόσες άλλες – το ΔΝΤ έπεσε έξω και, συνεπώς, η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να ακυρώσει τα ψηφισμένα μέτρα, χωρίς κανένας να αισθάνεται αιφνιδιασμένος”.

Για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ο κ. Φίλης εκτιμά ότι «μόνο οι διορθωτικές κινήσεις στην πολιτική μας και η κινητοποίηση των αριστερών και δημοκρατικών πολιτών μπορούν να διασφαλίσουν τη νίκη στις εκλογές».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις