Πολιτική

Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη: Τα ελληνοτουρκικά, η πρόταση για ΠτΔ και ο «πράσινος» ΣΥΡΙΖΑ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με τρία χρόνια καθυστέρηση Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης συναντώνται σήμερα Τετάρτη (4.12.2024), στο σχετικά πιο ουδέτερο έδαφος του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή αντί για το Μέγαρο Μαξίμου.

Η σχέση τους πέρασε από τα «σαράντα κύματα», όμως μετά την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και αφού μεσολάβησε το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και η πρόσκληση για συνάντηση, ο πρόεδρος του κόμματος πια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποφάσισε να αλλάξει στάση και να απαντήσει θετικά.

«Θεσμική συνάντηση»

Με άλλα λόγια, ο Νίκος Ανδρουλάκης, χωρίς να αφήνει πίσω του την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών που δυναμίτισε το κλίμα ανάμεσα στους δύο αρχηγούς – μια επισύνδεση την οποία ο κ. Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει νόμιμη, αλλά λάθος από πολιτικής πλευράς – έκρινε πως είναι επιβεβλημένο θεσμικά να συνομιλεί με τον πρωθυπουργό της χώρας.

Ο στόχος της κυβέρνησης

Το Μέγαρο Μαξίμου, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, έχει δηλώσει ότι η συνάντηση αυτή έχει στόχο την προώθηση της συναίνεσης σε σημαντικά ζητήματα εντός του Κοινοβουλίου.

Μάλιστα, ο κ. Μαρινάκης έφερε ως παράδειγμα την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές αλλά και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για την παιδεία, ως δύο τομείς στους οποίους η κυβέρνηση θα επιδιώξει συναίνεση με την αντιπολίτευση και εν προκειμένω με το ΠΑΣΟΚ.

Στο τραπέζι και η πρόταση για τον / την Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός δεν επιδιώκει κάποια δέσμευση από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά να συζητήσει τις προθέσεις του πολιτικού του αντιπάλου στα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι.

Παρ’ ότι το το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν είναι η στιγμή για να ανοίξει συζήτηση για την προεδρική εκλογή, κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει μία καταρχήν τοποθέτηση για τα χαρακτηριστικά του προσώπου που θα μπορούσε να προταθεί για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει άλλωστε ξεκαθαρίσει ότι η επιδίωξη του είναι ο / η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τύχει διακομματικής στήριξης, όπως και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Εθνική συνεννόηση στα εθνικά»

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον Νίκο Ανδρουλάκη και για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και δη τα ελληνοτουρκικά, όπου κατά πάγια γραμμή η κυβέρνηση επιδιώκει εθνική συνεννόηση και σύμπλευση απέναντι στους όποιους «λεονταρισμούς» της Άγκυρας.

Η θέση του πρωθυπουργού για τις προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Το κυβερνητικό επιτελείο δεν παραγνωρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιχειρεί να αξιοποιήσει πολιτικά την κατάσταση στην κεντροαριστερά, θα συνεχίσει τη σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση, ωστόσο είναι ειλημμένη η απόφαση της και του πρωθυπουργού να απαντά κατά μέτωπο στο ΠΑΣΟΚ «όταν εμφανίζεται ως “πράσινος ΣΥΡΙΖΑ”», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά στο newsit.gr αρμόδιο στέλεχος.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ακούσει προσεκτικά τις προτάσεις που αναμένεται να κομίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης (από τη μείωση του ΦΠΑ και το στεγαστικό έως το δημογραφικό και την έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών), ωστόσο θα κάνει για άλλη μία φορά σαφές ότι για κάθε πρόταση θα πρέπει να υπάρξει κοστολόγηση, αντιπρόταση από που θα κοπούν χρήματα και παροχές για να δοθούν αλλού και επίσης ότι θα πρέπει οι προτάσεις να κινούνται εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και των ευρωπαϊκών κανόνων.

Η συνάντηση Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη έχει προγραμματιστεί για τις 12:30 το μεσημέρι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αλέξης Τσίπρας: Μείωση φόρων στους μισθωτούς, φορολόγηση του πλούτου και αλλαγή παραγωγικού μοντέλου
Στο τρίτο μέρος της συνέντευξης ανοίγει την οικονομική ατζέντα της ΕΛ.Α.Σ., επιτίθεται στην κυβέρνηση για Πολιτική Προστασία και ΔΕΔΔΗΕ και προαναγγέλλει αλλαγές σε νερό, αυτοδιοίκηση και μη κρατικά πανεπιστήμια
Ο Αλέξης Τσίπρας 12
Έβρος: Το masterplan μετά τις φωτιές που επιστρέφει ως μπούμερανγκ στην κυβέρνηση – ΕΛΑΣ και ΣΥΡΙΖΑ ζητούν απαντήσεις
Η υπόθεση του «Έβρος Μετά» επιστρέφει σαν μπούμερανγκ στο Μαξίμου, καθώς τρία χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το ερώτημα δεν είναι πλέον τι εξαγγέλθηκε αλλά τι υλοποιήθηκε
Καταστροφές απο την πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη 5
Άκης Σκέρτσος για Αλέξη Τσίπρα: «Κάθε φράση και ένα ψέμα ή μια ανακρίβεια, αδιόρθωτος»
«Κανείς δεν φρόντισε να τον ενημερώσει ότι οι επενδύσεις στην αναβάθμιση δικτύων έχουν 4πλασιαστεί από το 2019 και πλέον ξεπερνούν το 1,5 δις ετησίως από μόλις 400 εκ. ευρώ το 2019;» διερωτάται ο υπουργός Επικρατείας
Άκης Σκέρτσος 13