Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Σκληρή ανακοίνωση ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν! Κόψε τις απειλές και φέρσου υπεύθυνα

Ερντογάν υπουργείο Εξωτερικών

– Οργισμένη αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών στις νέες προκλήσεις Ερντογάν
– Αντί να απειλεί, να φερθεί υπεύθυνα καλεί την Τουρκία η Αθήνα
– Δεν έχετε επιχειρήματα, υπονομεύετε τη σταθερότητα διαμηνύει η ελληνική πλευρά
– Είχαν προηγηθεί εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν πως δεν θα… ανεχτεί την επέκταση ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια

Σκληρή απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία πως δεν έχει νομικά επιχειρήματα και πως προκαλώντας υπομονεύει τη σταθερότητα στην περιοχή.

Είχαν προηγηθεί οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως δεν θα ανεχθεί (!) επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια! «Η Τουρκία δεν θα κάνει την ελάχιστη υποχώρηση από τις θέσεις της στην ανατολική Μεσόγειο ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους. Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί τυχόν επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο», είπε ο Ερντογάν.

Η απάντηση της Αθήνας δεν άργησε και ήταν οργισμένη. Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για τουρκικές προκλήσεις που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και τα οποία δείχνουν έλλειψη νομικών επιχειρημάτων από την Άγκυρα.

Η Ελλάδα, διαμηνύει το υπουργείο Εξωτερικών, δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις  εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας. Και καλεί τη γειτονική χώρα, αντί να απειλεί και να εγείρει παράνομες διεκδικήσεις, να φερθεί υπεύθυνα.

Η ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών

Οι τουρκικές προκλήσεις  υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις  εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος. Αντιθέτως, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της, να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της.

Όποιες και αν είναι οι διαφορές τους, οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αναγνωρίζουν ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή μας. Η Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, οφείλει να ακολουθήσει την υπεύθυνη αυτή στάση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις