Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Σκορδάς: Όσα δάνεια πήρε η ΝΔ ήταν απολύτως νόμιμα

Φωτογραφία: Eurokinissi
Φωτογραφία: Eurokinissi

Άνοιξε ο κύκλος κατάθεσης των διευθυντών και οικονομικών υπευθύνων των κομμάτων για τα δάνεια που έχουν λάβει τα κόμματα τους στην εξεταστική επιτροπής της Βουλής που διερευνά τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Πρώτος καταθέτει από τις 11 το πρωί στην εξεταστική επιτροπή ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς, ο οποίος διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΝΔ για δύο χρόνια, από τον Ιούνιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2012.

Μετά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Αθανάσιος Σκορδάς ξεκίνησε να απαντά στις ερωτήσεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα με τους τόνους να ανεβαίνουν όταν και από τις δύο μεριές υπάρχουν πολιτικές αξιολογήσεις στις ερωτήσεις και τις απαντήσεις.

Ο κ. Σκορδάς ξεκινώντας την κατάθεσή του, εισαγωγικά, ανέφερε πως «προσέρχομαι με καλή πίστη και διάθεση να συμβάλω στους σκοπούς της Επιτροπής σας και θα προσπαθήσω να σας δώσω ό,τι εξηγήσεις μου ζητηθούν ή γνωρίζω. Επί της ουσίας του έργου της Επιτροπής σας, που είναι η διερεύνηση της νομιμότητας, πιστεύω ότι αυτό που θα προκύψει είναι όσα δάνεια έλαβε η ΝΔ έχουν δοθεί απολύτως νόμιμα με τους νόμους που ίσχυαν, δεν έχουν παραβιαστεί οι πιστωτικοί κανόνες που ίσχυαν και δεν ασκήθηκε καμία πίεση σε κανένα τραπεζικό στέλεχος και δεν δόθηκαν εν κρυπτό.

Μάλιστα η λήψη των δάνειων κάθε φορά ήταν γνωστά σε μια σειρά από υπηρεσίες όπως το Υπουργείο Εσωτερικών, το ΓΛΚ, τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως και εκ περισσού η ΤτΕ επί όλων δανειακών συμβάσεων. Η ΤτΕ δεν έκανε δειγματοληπτικούς ελέγχους επί των δανείων των κομμάτων αλλά γνώριζε το σύνολο των δανείων των κομμάτων και ποτέ δεν εκδηλώθηκε η οποιαδήποτε επιφύλαξη ή ένταση. Η ΝΔ παρείχε ό,τι εγγυήσεις ζητούσαν οι τράπεζες και ήταν κατά την άποψή μου οι ισχυρότερες εγγυήσεις που μπορούσαν να ζητηθούν, και μέσα στα ευρωπαϊκά τραπεζικά συστήματα.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια των δανείων που μας χορηγήθηκαν δεν ήταν προνομιακά και ήταν τα ίδια που είχε η κάθε τράπεζα σύμφωνα με τα στοιχεία της αξιολόγησης κινδύνου που έκαναν και για τα δάνεια μας».

Υπογράμμισε πως «τα δάνεια αυτά που είχε η ΝΔ ήταν απολύτως εξυπηρετούμενα σε συνδυασμό με τις ταυτόχρονες εξυπηρετήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που είχαμε. Όταν προέκυψε πρόβλημα με τις δανειακές μας υποχρεώσεις, δεν αδιαφορήσαμε, προσπαθήσαμε να έρθουμε σε συνεννόηση ώστε να είμαστε απόλυτα συνεπείς στην εξυπηρέτηση των δανείων».

Επισήμανε ότι όταν γινόταν εμφανές το πρόβλημα με τα κομματικά δάνεια «τον Γενάρη του 2012 είχαν γίνει τρεις συνεδριάσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το ζήτημα. Και σας προτείνω να δείτε τα πρακτικά εκείνων των συνεδριάσεων και με την εμπειρία που έχετε από την ενασχόλησή σας με το θέμα των δανείων, μπορείτε όχι μόνο να καταλάβετε αλλά κυρίως να συμβάλλετε στο πλαίσιο που θα πρέπει να υπάρξει για την δανειοδότηση των κομμάτων».

Και κατέληξε τονίζοντας ότι «γιατί τα δάνεια πρέπει να πληρωθούν στις τράπεζες και γιατί αυτό θα είναι το καλύτερο μήνυμα στην κοινωνία για την Δημοκρατία».

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν έφτασε η στιγμή των ερωτήσεων, με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδων Λάππα να κάνει λόγο για ειδυλλιακή εικόνα που παρουσίασε ο Αθνάσιος Σκορδάς. Σε ό,τι αφορά τη συνολική οφειλή της ΝΔ, που φθάνει στα 210.815.000 ευρώ, αντέτεινε, μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με τα ποσοστά των κρατικών επιχορηγήσεων που εκχωρούσε ως εγγύηση το κόμμα, η εξόφλησή τους μπορεί να έφθανε μέχρι και σε 247 χρόνια.

«Η Eurobank έκλεισε ήδη το λογαριασμό σας και ετοιμάζει αγωγή. Το ίδιο ετοιμάζονται να κάνουν και οι άλλες Τράπεζες οι οποίες έχουν καταγγείλει τα δάνειά σας», τόνισε ο κ. Λάππας.

«Μέχρι τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2012 ήταν ενήμερα τα δάνεια της ΝΔ. Όταν γινόταν η δανειοδότηση, η Τράπεζα αξιολογούσε τον δανειολήπτη σε σχέση με αυτά που έπαιρνε από την κρατική επιχορήγηση», απάντησε ο κ. Σκορδάς και πρόσθεσε: «Μετά τα crash test των Τραπεζών το καλοκαίρι του 2010, ζητήθηκε μονομερώς από την Αγροτική Τράπεζα να υπογράψουμε νέα σύμβαση στην οποία είχαν τετραπλασιαστεί τα επιτόκια. Η δανειακή σύμβαση στην οποία προσχωρήσαμε τότε, είχε μια ουσιώδη μεταβολή, τον τετραπλασιασμό των επιτοκίων. Έτσι, από τα 230.000 ευρώ, που ήταν το ύψος των τόκων που πληρώναμε για την εξυπηρέτηση των δανείων, έφθασαν στο ένα εκατομμύριο ευρώ».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε