Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Σκυλακάκης κατά Τσακαλώτου και άγριος καυγάς στη Βουλή!

Σκυλακάκης κατά Τσακαλώτου και άγριος καυγάς στη Βουλή!

Κουβέντες… επιπέδου στη Βουλή κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020. Θόδωρος Σκυλακάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος τσακώθηκαν άγρια, με τις «ατάκες» να πέφτουν… βροχή!

«Από επαναστάτες χωρίς αιτία, γίνατε φορομπήχτες χωρίς αιτία», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για την δημοσιονομική πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Click4more: Τσακαλώτος προ(σ)καλεί Σταϊκούρα: “Έλα να τα μετρήσουμε…”!

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γκάφα, τη μεγαλύτερη αστοχία, από καταβολής οικονομικής πολιτικής. Αυτοκτονήσατε πολιτικά μόνοι σας! Και ακόμη δεν το έχετε καταλάβει! Ακόμη δεν έχει βρεθεί ένας από εσάς να αναρωτηθεί, γιατί ρημάξατε τον κόσμο στους φόρους. Τι το θέλατε το μαξιλάρι των 37 δισ.; Πώς ο Σαμαράς, χωρίς μαξιλάρι, δανείστηκε το Μάρτιο του 2014, με 4,9 επιτόκιο και εσείς με κοτζάμ μαξιλάρι πουπουλένιο, δανειζόσασταν ακόμη και το Μάρτιο του 2019 με 3,9; Πέντε χρόνια και 37 δισ. μαξιλάρι, για να πέσει το επιτόκιο 1%», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο υφυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που κληροδότησε είναι το τεράστιο έλλειμμα επενδύσεων. «Παραδώσατε την Ελλάδα τελευταία στην Ευρώπη και τέταρτη, από το τέλος, στον κόσμο», είπε ο κ. Σκυλακάκης και τόνισε ότι χωρίς κεφάλαιο και επενδύσεις, δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνιστικότητα, δεν μπορεί να υπάρξουν θέσεις εργασίας, δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον.

Ο Πολάκης και… ο χαλκάς

«Η μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις είναι κίνητρο για επενδύσεις», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η οικονομική πολιτική της ΝΔ δίνει κίνητρα και γι’ αυτό θα πετύχει. «Ο μισός δημοσιονομικός χώρος του 2020 -χώρος που εμείς δημιουργήσαμε-έχει στόχο να φέρει επενδύσεις. Και όταν η πολιτική αυτή ολοκληρωθεί, θα κάνει την Ελλάδα μια από τις πιο ανταγωνιστικές χώρες, φορολογικά, σε όλον τον ΟΟΣΑ. Θα φέρει ανάπτυξη που θα είναι σε ποσοστά που-φοβάμαι-θα κάνουν ακόμα πιο μοδάτο τον κ. Πολάκη, που μας απειλούσε χθες ότι θα βάλει και χαλκά στη μύτη, αν εμείς πετύχουμε τους στόχους μας», συνέχισε ο Θόδωρος Σκυλακάκης.

Η μεσαία τάξη

Σχολιάζοντας την κριτική της αντιπολίτευσης για τη μεσαία τάξη, ο υφυπουργός είπε: «Ταράξατε τη μεσαία τάξη στους φόρους, και τώρα εμφανίζεστε ως όψιμοι υπερασπιστές της. Πρέπει να αποκαλύψουμε ποιοι είναι φτωχοί και ποιοι είναι στη μεσαία τάξη (…) Αυτό πρέπει να το κάνουμε και με κίνητρα, διότι μπορεί κάποιος να έχει ακίνητη περιουσία που δεν μπορεί να αξιοποιήσει και να είναι κατεστραμμένος και κάποιος άλλος να φοροδιαφεύγει και να απολαμβάνει ελαφρύνσεις».

Click4more: Γεραπετρίτης: Ό,τι υποσχεθήκαμε, το πράξαμε έως τελευταίας κεραίας

Συνεχίζοντας ο Θόδωρος Σκυλακάκης είπε επίσης ότι η πολιτεία πρέπει να έχει πολύ καλύτερη εικόνα της οικονομικής κατάστασης των πολιτών, για να κάνει σοβαρές και δίκαιες πολιτικές και ότι πρέπει να μειωθούν οι φόροι και να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους που προκύπτουν από φοροδιαφυγή.

«Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, για πάνω από 60.000 ευρώ περιουσία, αφορά στο σύνολό της, τη μεσαία τάξη», είπε ο Θ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε ότι η μεσαία τάξη είναι συνάρτηση, και της κινητής και της ακίνητης περιουσίας και των χρεών και των υποχρεώσεων που κανείς δεν έχει υπολογίσει.

«Στο σχεδιασμό μας, τα επόμενα χρόνια, περιλαμβάνονται πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, νέες μεγάλες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών, και ολοκλήρωση της μείωσης του φόρου επιχειρήσεων», ανέφερε ο υφυπουργός και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην σπαταλά δάκρυα για τη μεσαία τάξη, γιατί σε λίγο καιρό θα μετανιώνει για όσα λέει σήμερα.

Τσακαλώτος: «Που τα μάθατε αυτά τα οικονομικά;»

Η αναφορά του υφυπουργού Οικονομικών προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου. «Είπατε ότι δεν πρέπει να μιλάμε καθόλου για τα μεσαία στρώματα. Αλλά πείτε μας, πριν την κρίση ποια κυβέρνηση υπήρχε στην Ελλάδα; Την περίοδο 2010-2014 πόσο έπεσε το ΑΕΠ; Συμφωνείτε ότι έπεσε 26%; Και μετά αυξήθηκε πολύ λίγο 2%, επί εποχής μας;», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Και πρόσθεσε: «Είναι δυνατό να ισχυρίζεστε ότι δεν καταστράφηκε η μεσαία τάξη από τη μεγάλη κρίση χρεοκοπίας, της οποίας έχετε την ευθύνη; Είναι δυνατό να μην καταστράφηκε η μεσαία τάξη όταν το ΑΕΠ έπεσε 26% αλλά να καταστράφηκε όταν εμείς είχαμε ανάπτυξη 2%; Που τα μάθατε αυτά τα οικονομικά κύριε Σκυλακάκη; Ότι 26% που ήταν η μεγαλύτερη μείωση οποιασδήποτε οικονομίας, σε εποχή ειρήνης, δεν είχε αποτέλεσμα στη μεσαία τάξη; Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό. Θα το καταλάβετε όταν δείτε ότι τη μεσαία τάξη με τις δικές σας πολιτικές τη φέρατε εκεί που είναι και δεν θα μπορείτε να την ξαναφέρετε εκεί που ήταν».

Σκυλακάκης: Λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει!

«Τριάντα χρόνια σας θυμάμαι να λέτε “ξοδέψτε και άλλα”. Δεν είχατε κανένα άλλο επιχείρημα. Τριάντα χρόνια σας θυμάμαι να λέτε “Ξοδέψτε! Ξοδέψτε! Ξοδέψτε!”. Τριάντα χρόνια! Σας θυμάμαι να το λέτε και στις εκλογές του 2009, παραμονές της κρίσης!», αντέδρασε ο Θ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε: «26% έπεσε το ΑΕΠ, από τη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολίτευσης, πράγματι τραγική συνέπεια! 16% μόνος σας, επιπλέον αυτού που ζητούσε ο Σόιμπλε, χρεώσατε τον ελληνικό λαό. 16% μοναχός σας! Κάντε λίγο αυτοκριτική δεν βλάπτει!».

Και ολίγη από… Σταϊκούρα

«Στο τέλος του 2014, παραλάβατε θετικό πρόσημο οικονομικής μεγέθυνσης», είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «Τσουβαλιάζετε την περίοδο 2010-2014. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Η κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, παραδώσαμε την οικονομία με θετικό πρόσημο οικονομικής μεγέθυνσης. Εσείς την επιστρέψατε στην ύφεση και την οδηγήσατε σε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο».

Αλλά και για την περίοδο 2007-2009 (σ.σ. κυβέρνηση Καραμανλή), ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «τότε υπήρχε παγκόσμια συστημική κρίση. Όμως το χρέος και το έλλειμμα στην Ελλάδα αυξήθηκε λιγότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αυτός είναι ο ορισμός της συστημικής κρίσης. Πράγματι, από εκεί και πέρα, υπάρχουν σφάλματα όλων μας, στο πώς οδηγηθήκαμε στην κρίση, γιατί τα ενδογενή προβλήματα στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγαλύτερα από όσο στις άλλες χώρες».

Δείτε τον καυγά στη Βουλή

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις