Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Σόιμπλε “δώσε πόνο” – Από την Ελλάδα εξαρτάται αν θα μείνει στο ευρώ

Σόιμπλε “δώσε πόνο” – Από την Ελλάδα εξαρτάται αν θα μείνει στο ευρώ

– Τροφή για νεα σενάρια Grexit έδωσε και πάλι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών
– Ο Σόιμπλε μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι εξαρτάται από την Ελλάδα αν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη
– Κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα τα συμφωνηθέντα και αν είμαστε καλά παιδιά θα συζητήσουμε το 2018 το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους

Είχε ημέρες να μιλήσει και να ρίξει το γνωστό του δηλητήριο και το έκανε σήμερα. Μια ημέρα μετά τα μαύρα μαντάτα για την ύφεση στην Ελλάδα ο Σόιμπλε βρήκε πρόσφορο έδαφος για να αρχίσει και πάλι την κινδυνολογία αλλά και να καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα αφού η δική μας πλευρά έχει πάντα λάθος και οι δανειστές είναι στον σωστό δρόμο.

Έτσι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κάλεσε την Ελλάδα από το Βερολίνο να εφαρμόσει όλα όσα έχουν αποφασισθεί στο Εurogroup και μιλώντας στην ετήσια συνέντευξη τύπου της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών στο Βερολίνο είπε ότι είναι μεν αισιόδοξος για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της αλλά υπάρχει μια προϋπόθεση: “η Ελλάδα τηρήσει τη συμφωνία με το Eurogroup”.

Είπε ακόμα ότι από την Ελλάδα εξαρτάται να αποφασίσει εάν θα παραμείνει στην ευρωζώνη και αναφερόμενος στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους είπε ότι αν χρειαστεί θα το συζητήσουμε το 2018. Τώρα, όμως είπε ότι δεν είναι η κατάλληλη ώρα να συζητηθεί κάτι τέτοιο. “Εάν η συμφωνία τηρηθεί από όλες τις πλευρές, είμαι βέβαιος ότι θα λειτουργήσει”, είπε.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Το Grexit

Ο ίδιος δεν θέτει θέμα Grexit. Ναι, το είπε κι αυτό. Και έσπευσε να το… βάλει στο τραπέζι! Μια τέτοια απόφαση εναπόκειται στην Ελλάδα, είπε. Εφόσον όμως η χώρα είναι στην Ευρωζώνη τότε θα πρέπει να εφαρμόζει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί. «Και αν παρουσιάζονται δυσκολίες, τότε θα διαπραγματευόμαστε ξανά εκ νέου», είπε. Πάντως, μια προσωρινή έξοδος της χώρας από το ευρώ όπως προτείνει η συμπρόεδρος της ΚΟ του κόμματος «Η Αριστερά (Die Linke)», Σάρα Βάγκενκνεχτ, δεν είναι δυνατή, επειδή, σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Τα πλεονάσματα

Σε ό,τι αφορά το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος ο Β. Σόιμπλε παρέπεμψε στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς. «Το αν θα είναι 3,5% ή 2,7% ή κάτι άλλο είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα» και θα εξαρτηθεί από «την οικονομική και δημοσιονομική πορεία στην Ελλάδα αλλά και την αποφασιστικότητα» της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, δηλαδή της κυβέρνησης και της Βουλής, να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα.

Η αξιολόγηση και οι… όροι

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα κλείσει η αξιολόγηση. Όπως ενδεικτικά είπε «η αποστολή των θεσμών συνεχίζεται, είμαι αισιόδοξος ότι θα ολοκληρωθεί». Και έσπευσε να υπενθυμίσει ότι τη «βάση» για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αποτελεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο τελευταίο Eurogroup «μαζί με την Ελλάδα».

«Αν όλοι οι συμμετέχοντες την τηρήσουν, δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ασκώντας εμμέσως αλλά σαφώς κριτική στην ελληνική κυβέρνηση ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι «δεν αντιπροσωπεύουν όλα όσα δηλώνονται στην Αθήνα αυτά που έχουν συμφωνηθεί. Αλλά αυτό δεν είναι ασυνήθιστο στην πολιτική καθημερινότητα». Πάντως, «αν τώρα παρουσιάζονται δυσκολίες, τότε αυτό συμβαίνει επειδή κάποιος ίσως να νομίζει ότι δεν χρειάζεται να τηρήσει αυτά που έχουν συμφωνηθεί», στο Eurogroup.

Χρέος από το ’18 και βλέπουμε

Αναφορικά με το κούρεμα του χρέους ο Σόιμπλε τόνισε ότι ήδη εφαρμόζονται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Τα δε μεσοπρόθεσμα μέτρα δεν είναι του παρόντος αλλά θα συζητηθούν, σύμφωνα με την απόφαση στο Eurogroup τον Μάιο του 2015, μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που η Ελλάδα «παρά τις προσδοκίες» θα έχει επιπλέον δανειακές ανάγκες. Επ’ αυτού επικρατεί διάσταση απόψεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ. Οι ενδοιασμοί του Ταμείου οδήγησαν άλλωστε στην ψήφιση προληπτικών μέτρων από την ελληνική Βουλή που θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το 2018, αν η Ελλάδα δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Πηγή: Deutsche Welle / ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε