Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Σόιμπλε: Έφτασα στο παρά 1′ να παραιτηθώ λόγω της Ελλάδας!

Σόιμπλε: Έφτασα στο παρά 1′ να παραιτηθώ λόγω της Ελλάδας!

Αποκαλυπτικός ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το θέμα της Ελλάδας και την δική του εμπλοκή, σε συνέντευξή του στους Financial Tmes.

Με τη συμπλήρωση 9 χρόνων από την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τρία μνημόνια σκληρότατης λιτότητας για τον ελληνικού λαό, έρχεται στο φως το παρασκήνιο.

Πρωταγωνιστής, ποιός άλλος, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πίστευε από την πρώτη στιγμή ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από την ζώνη του ευρώ για να ανακάμψει η οικονομία της, προχωρώντας σε υποτίμηση του νομίσματός της, ώστε να γίνει ανταγωνιστική.

Όταν το 2015 πρότεινε για δεύτερη φορά το Grexit στην Άγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα Καγκελάριος το απέρριψε χωρίς κουβέντα, εξωθώντας τον Σόιμπλε ένα βήμα πριν από την παραίτηση!

Σόιμπλε: Grexit!

Ο Γερμανός πολιτικός προχώρησε στις αποκαλύψεις για το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας μιλώντας στους Financial Times, όπου ξεκαθάρισε εξαρχής:

“Η Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ να είχε μπει στο κλαμπ της ευρωζώνης”.

“Όταν έσκασε η κρίση χρέους της Ελλάδας, έπρεπε να κάνει ένα time out 10 ετών από την ευρωζώνη” είπε ο Γερμανός πολιτικός, προσθέτοντας ότι ο πρώτος στον οποίο είχε αναλύσει την ιδέα του ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανέλαβε το σημαντικό υπουργείο από το 2009 έως το 2011.

“Του είπα, πρέπει να μπορείτε να υποτιμήσετε το νόμισμά σας, δεν είστε ανταγωνιστικοί. Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για να διορθωθεί η ελληνική οικονομία θα ήταν δύσκολο να επιτευχθούν σε μία δημοκρατία. Γι’ αυτό χρειάζεται να φύγετε από το ευρώ, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αλλά όλοι είπαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί αυτό” δηλώνει ο Σόιμπλε.

Ο πανέμπειρος Γερμανός πολιτικός επανήλθε δυναμικά στην ίδια θέση το 2015. Τότε αποκάλυψε ότι επειδή δεν έγινε αποδεκτό το σχέδιό του για προσωρινό Grexit, έφτασε στα όρια της παραίτησης.

“Το πρωί που ελήφθη η απόφαση, η Μέρκελ μου είπε: ”Θα συνεχίσεις;” Αλλά αυτή ήταν μία από τις περιπτώσεις που ήμασταν πολύ κοντά στην παραίτησή μου” ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις