Πολιτική

Σόιμπλε: «Θα ήταν ανεύθυνο να μη δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα μίας νέας αρχής»

Να υπερψηφίσουν το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα κάλεσε τους Γερμανούς βουλευτές ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι από τη στιγμή που το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε, ήδη, μεγάλο μέρος των προβλεπόμενων μέτρων, «θα ήταν ανεύθυνο να μη δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα μίας νέας αρχής».

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Αν δεν δώσουμε αυτά τα χρήματα, η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να πάρει μπροστά», τόνισε ο κ. Σόιμπλε και υπογράμμισε ότι η εκταμίευση της βοήθειας θα γίνεται τμηματικά, με τη διαβεβαίωση της υλοποίησης των απαραίτητων δεσμεύσεων. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι τελικά το ΔΝΤ θα αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει συνεννόηση και σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Απέκλεισε, ωστόσο, εκ νέου το ενδεχόμενο «κουρέματος», αλλά έκανε λόγο για περιθώρια που αφορούν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέδωσε ιδιαίτερη σημασία, τόσο στην ανάγκη ταχύτατης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αρθούν σταδιακά οι έλεγχοι κεφαλαίων και να λειτουργήσει η οικονομία, όσο και στο Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, για το χρονοδιάγραμμα και το πρόγραμμα του οποίου αναμένεται ελληνική πρόταση τον Οκτώβριο.

«Δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν με τον καλύτερο τρόπο», παραδέχθηκε ο κ. Σόιμπλε, αλλά τόνισε ότι εάν η Ελλάδα τηρήσει τις υποσχέσεις και υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα, τότε μόνο μπορεί η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί. «Η ευκαιρία υπάρχει, ας ελπίσουμε ότι θα την αξιοποιήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση σκέφτηκε πολύ προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά, την αλληλεγγύη στην Ευρώπη, αλλά και την ευθύνη έναντι των άλλων κρατών που συμμετέχουν.

«Για πάρα πολλούς λόγους χρειαζόμαστε μία Ευρώπη που μπορεί να κινηθεί- και αυτό περιλαμβάνει το να επιδεικνύει και αλληλεγγύη. Δεν ήταν για μένα εύκολο να φθάσω σε αυτή την απόφαση. Γι’ αυτό ακριβώς σας καλώ να υπερψηφίσετε», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΠΑΣΟΚ: Πρωτοφανής επιχείρηση σπίλωσης του Νίκου Ανδρουλάκη – Ο Άδωνις Γεωργιάδης συνεχίζει να κινείται στο βούρκο
«Όλα θα λυθούν εκεί που πρέπει, στη δικαιοσύνη. Αναμένουμε τη δημόσια δέσμευση του ίδιου και της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν θα κρυφτούν πίσω από την ασυλία του»
Νίκος Ανδρουλάκης
Άδωνις Γεωργιάδης: Ο Νίκος Ανδρουλάκης λέει ψέματα – Η οικογένειά του εισπράττει 10.000 ευρώ τον μήνα
«Εγώ δεν έχω σκοπό να πάω τον Ανδρουλάκη στα δικαστήρια - Είναι ένας βαθύπλουτος, ένα εκατ. από εδώ και ένα από εκεί, και τώρα τον έπιασε ο πόνος για τον φτωχό Έλληνα»
Άδωνις Γεωργιάδης 17
Με τη Μαρία Καρυστιανού ο δημοσιογράφος Θανάσης Αυγερινός – «Δεν θα μπορούσα να λείπω από μια τέτοια ιστορική συγκυρία», είπε για το νέο κόμμα
Την Πέμπτη το βράδυ η Μαρία Καρυστιανού ανακοίνωσε ότι η ανακήρυξη του νέου κόμματος θα γίνει στις 21 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη
Καρυστιανού 120