Δευτέρα, 6 Μαΐ
15oC Αθήνα

Σοβαρή εμπλοκή με το ΔΝΤ – Αγεφύρωτο χάσμα για τρία ζητήματα

Σοβαρή εμπλοκή με το ΔΝΤ – Αγεφύρωτο χάσμα για τρία ζητήματα

Σκληρό μπρα ντε -φερ για τα εργασιακά με τρία ζητήματα να είναι εκείνα που προκαλούν το τεράστιο χάσμα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ.

Τεράστιο χάσμα που πολύ δύσκολα αναμένεται να κλείσει υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και το ΔΝΤ πρωτίστως στα εργασιακά, ενώ μικρότερες είναι οι διαφορές με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών.

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές διαφωνούν ριζικά σε:

– Συλλογικές διαπραγματεύσεις: Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να υπερασπίζεται την θέση της ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών, ενώ το ΔΝΤ προτάσσει βέτο αρνούμενο να αποδεχθεί την επαναφορά τους.

-Ομαδικές απολύσεις: Για τις ομαδικές απολύσεις οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση, που σημαίνει αύξηση από το 5% στο 10% και χωρίς προέγκριση από την κυβέρνηση, αλλά έλεγχο μετά την …απόλυση. Η ελληνική πλευρά τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια και το καθεστώς της προέγκρισης.

-Ανταπεργία: Η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει επίσης στην θέσπιση της ανταπεργίας, ενώ το υπουργείο Εργασίας δεν δέχεται κουβέντα επ΄ αυτού.

Πάντως, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα μέσω τηλεδιασκέψεων, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία χωρίς ριζικές ανατροπές και από τις δύο πλευρές.

Οπότε δεν αποκλείεται, λένε πηγές με γνώση, να μετατεθεί η συμφωνία για τα εργασιακά για αργότερα και να συνδεθεί με τη χορήγηση της επόμενης δόσης.

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε