Πολιτική

Σπίρτζης: “Τελειώνει” τον ΟΑΣΘ με νόμο – “Σταματήστε να λεηλατείτε την περιουσία του δημοσίου”

Με πιο δραστικές λύσεις και με επίσπευση των νομοθετικών διεργασιών πρόκειται να αντιδράσει η κυβέρνηση στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ επιμείνουν στην απόφασή τους για επίσχεση εργασίας από τη Δευτέρα 15 Μαΐου, όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.

Ο κ. Σπίρτζης απάντησε σε σχετικά ερωτήματα δημοσιογράφων, στο περιθώριο της παρουσίασης του βιβλίου του καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλου στην 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo AE. 

Ο ίδιος απηύθυνε σαφές μήνυμα, ότι η κυβέρνηση “δεν θα ανεχτεί ξανά οποιονδήποτε θέλει να αναστατώσει την καθημερινότητα και τη ζωή των πολιτών στη Θεσσαλονίκη”, ενώ -ερωτηθείς τι θα πράξει αν οι εργαζόμενοι προχωρήσουν ούτως ή άλλως στην επίσχεση- κάλεσε επίσης τον ΟΑΣΘ “να σταματήσει να λεηλατεί την περιουσία του ελληνικού δημοσίου και να πληρώσει τους εργαζομένους”.

Ο υπoυργός επισήμανε ακόμη ότι έχει ήδη προχωρήσει ουσιαστικός και πραγματικός διάλογος για το θέμα του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) με όλους τους φορείς της πόλης – με την αυτοδιοίκηση, την περιφέρεια και τα επιμελητήρια – και μάλιστα κάποια από τα αιτήματα των δημάρχων και των κοινωνικών φορέων έχουν ήδη γίνει αποδεκτά, ενώ υπογράμμισε ότι ουδέποτε αρνήθηκε να συναντηθεί και να συζητήσει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στον Οργανισμό.

Οι εργαζόμενοι έχουν μεν δίκιο, αλλά…

“Δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην συζητήσουμε, να μην καταλήξει στη Βουλή ένα σχέδιο νόμου που θα έχει τις μέγιστες δυνατές λύσεις” επισήμανε, ενώ ερωτηθείς για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων των εργαζομένων, ο υπουργός είπε ότι “αυτοί έχουν απόλυτο δίκαιο”, αφού ο οργανισμός επιδοτείται από το ελληνικό δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια και οι ίδιοι δεν πληρώνονται, αλλά δεν είναι δυνατόν “να αναστατώνουν κάθε τρεις και λίγο την πόλη, όποτε περιμένουν την υπογραφή μιας απόφασης ή να πάρουν κάποια χρήματα”.

Επισήμανε δε ότι “οι επιδοτήσεις του ΟΑΣΘ από το υπουργείο Μεταφορών δεν αργούν ούτε μια ώρα, συνήθως δίνονται νωρίτερα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην έχουν πληρωθεί ήδη τα δεδουλευμένα των εργαζομένων”.

Ο κ. Σπίρτζης δήλωσε ακόμη ότι, “αν ο ΟΑΣΘ στο σύνολό του δεν αναστατώσει για ακόμη μια φορά τη ζωή της πόλης”, το υπουργείο προτίθεται να περιμένει για τις προτάσεις της διοίκησης του ΟΑΣΘ, οι οποίες αναμένονται στο επόμενο δεκαήμερο-δεκαπενθήμερο, προκειμένου να συζητηθεί το σχετικό σχέδιο νόμου.
Με νόμο η εκκαθάριση

Κληθείς να σχολιάσει πώς είναι δυνατόν να τεθεί σε εκκαθάριση ένας οργανισμός με τη νομική μορφή του ΟΑΣΘ, ο ίδιος επισήμανε ότι υπάρχουν πολλές εκδοχές για το ποια είναι αυτή και ότι τα αρμόδια υπουργεία ψάχνουν το θέμα επί δύο χρόνια. Πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση, “η εκκαθάριση του Οργανισμού θα γίνει όπως και η ίδρυση του, με βασιλικό διάταγμα, με νόμο δηλαδή”.

Κατά τον κ. Σπίρτζη, όπως και η ίδρυση, έτσι “με νόμο μπορεί να προχωρήσει οποιαδήποτε άλλη αλλαγή στο νομικό μόρφωμα διεθνούς πρωτοτυπίας που έχουμε στη Θεσσαλονίκη και λέγεται ΟΑΣΘ”. Μάλιστα είπε ότι η εκκαθάριση μπορεί να γίνει εν λειτουργία και πρόσθεσε ότι δεν είναι απαραίτητο ο ΟΑΣΘ να οδηγηθεί προηγούμενα σε πτώχευση.

Όλη η περιουσία του ΟΑΣΘ έπρεπε να έχει περάσει στο δημόσιο από το 2010

Βάσει της υφιστάμενης σύμβασης, σημείωσε, όλη η περιουσία του ΟΑΣΘ έπρεπε να έχει παραδοθεί στο ελληνικό δημόσιο ήδη από το 2010. “Δεν έγινε αυτό, με πλημμέλεια των προηγούμενων κυβερνήσεων κατά τη γνώμη μου. Σε κάθε περίπτωση από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η ολοκλήρωση της σύμβασης είναι στο τέλος του 2019, άρα τότε, θα ολοκληρωθεί και η εκκαθάριση, δεν υπάρχει άλλος τρόπος στον δυτικό κόσμο”, είπε χαρακτηριστικά.

Για το έργο του Μετρό

Σχετικά με τις χτεσινές του δηλώσεις για τις καθυστερήσεις στο έργο του Μετρό στο σκέλος των αρχαιολογικών ερευνών, ο κ. Σπίρτζης επισήμανε ότι είναι βέβαιο πως υπήρξαν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, όπως στη δουλειά στα σκάμματα αλλά και στην κατάθεση και καθαρογραφή αποφάσεων από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

“Αυτό δεν πρέπει να γίνει ανεκτό όταν έχουμε φτάσει τα 130 εκατ. στις αρχαιολογικές εργασίες και όταν οι καθυστερήσεις αυτές σημαίνουν πολλές δεκάδες εκατομμύρια για αποζημιώσεις. Γενικά είναι ντροπή για τη Θεσσαλονίκη, είτε ο λόγος λέγεται ΟΑΣΘ είτε αρχαιολογία, να δαπανούνται δεκάδες εκατομμύρια και την ίδια στιγμή να μην έχουμε πόρους να κατασκευάσουμε ένα σχολείο στον Εύοσμο, που κοστίζει 1,5 εκατ.-3 εκατ. ευρώ, και τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ”, κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αυστηρό μήνυμα του Νικήτα Κακλαμάνη για το επεισόδιο Βελόπουλου - Καιρίδη: Οφείλουμε να αντιστεκόμαστε στην «κακία» ή στην «κακιά» στιγμή του εαυτού μας
«Οφείλουμε να τιμάμε τον συμβολισμό (του βήματος της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων), αλλά και τον εαυτό μας»
Ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης 1
Χάρης Δούκας: «Διάλογο και με το κόμμα Τσίπρα» – Αιχμές για την επιλογή των προσυνεδριακών ομάδων
Επισήμανε πως έμαθε τη συμμετοχή του στην Πολιτική Γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου από τα μέσα ενημέρωσης και πως ο ίδιος είχε προτείνει 4-5 ανθρώπους για τις επιτροπές, εισηγήσεις που δεν έγιναν δεκτές
Ο δήμαρχος της Αθήνας Χάρης Δούκας 2
Η «μπηχτή» του Άδωνι Γεωργιάδη στον Τσίπρα για το βιβλίο του «Ιθάκη» - «Αλέξη φίλε μου, προλαβαίνεις να αλλάξεις τον τίτλο»
«Η επιλογή του να ονοματίσει το βιβλίο του ως "Ιθάκη" ανακαλεί υποχρεωτικά στη μνήμη μας τις διακοπές αμέσως μετά την τραγωδία στο Μάτι, πάνω σε πολυτελές σκάφος»
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στο βήμα της Βουλής 15
Δημήτρης Καιρίδης για Κυριάκο Βελόπουλο: Δεν είναι Ελληνική Λύση, είναι γερμανική – Ο πατριωτισμός είναι στις πράξεις και όχι στα κούφια λόγια
«Δεν μπορεί να είσαι πατριώτης, να λέγεσαι Ελληνική Λύση και να είσαι γερμανική λύση στο πρόβλημα των τραπεζών, της ρευστότητας, της οικονομίας»
Ο Δημήτρης Καιρίδης
22
Η Κομισιόν υιοθετεί τις προτάσεις της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή αντιαεροπορική ασπίδα μέχρι το 2030
Το έγγραφο θα αποτελέσει εφαλτήριο για τον προσδιορισμό στρατηγικών επενδύσεων με στόχο για την ανάπτυξη των συλλογικών αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ευρωπαϊκή Ένωση 1
Ο Ανδρουλάκης ρίχνει το βάρος στο Κέντρο και θέλει να βάλει φρένο στην εσωστρέφεια
Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν η πρώτη επιλογή των κεντρώων ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές εκτιμούν στην Χαριλάου Τρικούπη ότι αποτελεί σταθερό παράγοντα για τη δημιουργία γραμμών άμυνας απέναντι σε Μητσοτάκη και Τσίπρα
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης 4