Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Σπίρτζης: Το ΤΑΙΠΕΔ φταίει για την μη ολοκλήρωση του διαγωνισμού της Εγνατίας!

Σπίρτζης: Το ΤΑΙΠΕΔ φταίει για την μη ολοκλήρωση του διαγωνισμού της Εγνατίας!
φωτογραφία: αρχείο ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ευθύνες στο ΤΑΙΠΕΔ με έμμεσες πλην σαφείς “σκιές” σε στελέχη του αλλά και του τραπεζιού συστήματος που έχει σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία άφησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης για τη μη ολοκλήρωση μέχρι σήμερα του διαγωνισμού παραχώρησης της Εγνατίας Οδού που αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την εκταμίευση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από το Eurogroup!

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης κατά την ακρόαση του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας “ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε” Αθανασίου Σχίζα στην Επιτροπή και αναφερόμενος στα προβλήματα του διαγωνισμού, υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται σε λάθος ενέργειες που έχουν γίνει από την αρχή και σε λάθος ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε όλες τις φάσεις από τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ που ασχολούνται με τον διαγωνισμό και είχαν επιλεγεί ή σχετίζονται με τη Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα ο Χρήστος Σπίρτζης, άφησε υπονοούμενα και για τον ρόλο της Alpha BanK που είναι ο οικονομικός σύμβουλος του έργου λέγοντας ότι “είναι γνωστό ότι όλο το τραπεζικό σύστημα διάκειται θετικά στη ΝΔ από ότι στην κυβέρνηση…”.

Οι αναφορές αυτές του υπουργού προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του παριστάμενους την επιτροπή αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη που μίλησε για αστεία επιχειρήματα και σουρεαλιστικές απόψεις…

Ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης χαρακτηριστικά υποστήριξε ότι “τον διαγωνισμό τον διεξάγει η Πειραιώς, η ΝΔ; Αν δει κανείς τους συμβούλους που έχει το ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας οδού, θα βγάλει τα συμπεράσματά του.

Ο τεχνικός σύμβουλος Γιώργος Νέλλας ήταν ο διευθύνων σύμβουλος επί ΝΔ σε δύο τουλάχιστον οργανισμούς. Νομικός σύμβουλος για το έργο είναι το γραφείο Θεόδωρου Φορτσάκη (του βουλευτή επικρατείας της ΝΔ).

Οικονομικός σύμβουλος είναι η Alpha Bank. Καταλαβαίνουμε όλοι για τους συμβούλους παραχώρησης της Εγνατίας…”.

ΝΔ για Σπίρτζη: Γελοιότητες!

Οι αναφορές, Σπίρτζη, στην επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης του ανταπάντησε σε υψηλούς τόνους πως “είναι αστεία η άποψη ότι ένα κόμμα ταυτίζεται με το τραπεζικό σύστημα… Είστε τέσσερα χρόνια στην κυβέρνηση και τώρα θυμηθήκατε να τα πείτε όλα αυτά.

Όλα αυτά είναι ένας πολιτικός σουρεαλισμός. Κατηγορείτε το ΤΑΙΠΕΔ. Εσείς, κ. Σπίρτζη, είστε τροχονόμος, δεν είστε υπουργός; Είστε υπουργός ή διακινητής πολιτικής σαπουνόφουσκας; Στην σουρεαλιστική προσέγγιση ταύτισης της ΝΔ με το ΤΑΙΠΕΔ και συμβούλους θέλω να σας πω ότι ο κ. Νέλλας, που επί ΠΑΣΟΚ είχε θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ το 2009 και τότε στο ΠΑΣΟΚ ήσασταν κι εσείς. Ταυτίζεστε κι εσείς με το τραπεζικό σύστημα; Να δούμε που οδηγεί ο σουρεαλισμός. Δεν έχετε αυξήσει τα διόδια με κοινή υπουργική απόφαση με τον κ. Τσακαλώτο;

Ο Χρήστος Σπίρτζης αντέτεινε πως μπορεί η κοινή υπουργική απόφαση για τα διόδια να υπογράφηκε αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί και τα διόδια δεν έχουν αυξηθεί, ενώ κατηγόρησε και πάλι τη Νέα Δημοκρατία για προνομιακές συζητήσεις με στελέχη του υπερταμείου.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, μιλώντας λίγο αργότερα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε ότι το μοντέλο του διαγωνισμού είναι λάθος, αυτό είναι μια δέσμευση που βρήκαμε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που στην πραγματικότητα δέσμευσε την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, ενός μοντέλου που δεν βγαίνει έτσι όπως έχει σχεδιαστεί από το ΤΑΙΠΕΔ και στην ουσία το υπουργείο δεν το ξέρει σε όλες τις παραμέτρους του.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις